Hvidvask i Danske Bank brugt af kriminelle - kun toppen af isbjerget, siger ekspert
Der er beviser for, at pengestrømmene gennem Danske Banks estiske filial stammer fra kriminalitet. Men det betyder ikke, at alle pengene er blodpenge.
Den russiske mafia, våbensmuglere fra Nordkorea, Aserbajdsjans diktator, korrupte politifolk og ligeså korrupte embedsmænd.
Det er konkrete eksempler på det 15.000 mand store suspekte klientel, som i perioden 2007 til 2015 kan have brugt Danske Banks estiske filial til at hvidvaske deres beskidte penge, og som blandt er kommet frem i Berlingskes dækning af sagen.
Eksemplerne er overfor TV 2 udpeget af Jakob Dedenroth Bernhoft, hvidvaskekspert og direktør i revisorjura.dk, samt den britiske forfatter og hvidvaskekspert Oliver Bullough.
Begge eksperter finder det dybt kritisabelt, at Danske Bank dermed indirekte har været med til at støtte organiseret kriminalitet ved at vaske blodpenge hvide.
På trods af at både filialen i Estland og direktionen hjemme i moderkoncernen flere gange blev advaret om systematisk og omfattende hvidvask.
Kun toppen af isbjerget
Jakob Dedenroth Bernhoft understreger, at det er svært at udpege, hvem af de 15.000 som har haft behov for at vaske blodpenge rene som følge af organiseret kriminalitet, og hvem som "kun" har brugt filialen til for eksempel at føre penge ud i skattely.
Ved fremlæggelsen af Danske Banks egen rapport tirsdag lød det, at foreløbig har banken indrapporteret 6200 af de kunder, der indtil videre har undersøgt for mistænkelig aktivitet. Men arbejdet fortsætter stadig.
Oliver Bollough er enig i, at billedet af klientellet kan virke mudret, men siger samtidig, at der ingen tvivl er om, at de eksempler, han udpeger, kun er en lille top af et meget stort isbjerg.
- Der er mange sager af denne art, hvor folk får frataget deres ejendomme, bliver smidt i fængsel, dræbt eller på anden vis mishandlet.
Putins kongedømme
Korruption og kriminalitet er nemlig en naturlig del af Putins regime, forklarer forfatteren, da den russiske præsidents magt bygger på, at han har monopoliseret alt i landet, som kaste penge og magt af sig. Det gælder alt fra erhvervslivet, til militæret og til organiseret kriminalitet.
- Du kan ikke lave en klar adskillelse mellem organiseret kriminalitet i Rusland og det højest rangerede folk i Putin-regimet, fordi de er lidt de samme folk, da de er en del af de samme magtstrukturer.
Rusland kan sammenlignes med et kongedømme fra feudalismens Europa, forklarer Oliver Bollough, hvor de riges slotte og jorde afhang af, om kongen kunne lide én. Hvis ikke, kunne han sagtens finde på at tage det hele fra én.
- Hvis du ejer en virksomhed i Rusland, og Putin eller Kreml beslutter sig for, at de vil have fingre i det, så tager de det fra dig, uden du kan gøre noget som helst.
Hvidvaskjægeren
Det oplevede den amerikanske milliardær og finansmand William Browder i 2007, hvor to dusin folk fra politiet og indenrigsministeriet troppede op på hans kontor i Moskva.
Her konfiskerede de dokumenter fra virksomheden, som de efterfølgende brugte til at snyde den russiske stat for 230 millioner dollar. Det fandt William Browders advokat Sergei Magniskij ud af i sin efterfølgende efterforskning.
Men da advokaten fremlagde sine beviser for myndighederne, blev han kort tid efter anholdt og døde under kummerlige forhold et års tid senere. Uden at være blevet stillet for en dommer og uden at modtage lægehjælp.
William Browder viede derefter sit liv – med dertilhørende penge og indflydelse – til at blive hvidvaskjæger. Det forklarer han til TV 2.
Blodmilliarder røg gennem Danske Bank
De seneste otte år har William Browders folk samarbejdet med 15 myndigheder rundt om i verden og gransket, hvad de kunne om Magnitskij-sagen, som den nu kaldes.
Finansmanden påstår, at de har fundet ud af, at omkring 8,3 milliarder af de penge, som fossede gennem Danske Banks estiske filial ”helt sikkert er blodpenge”.
- Det drejer sig ikke om butiksejere, som gerne vil have deres penge ud af Rusland. Det drejer sig om embedsmænd, som har arbejdet sammen med folk fra mafiaen om at stjæle penge fra staten og få dem gemt sikkert væk i Vesten, siger William Browder.
Oliver Bollough fremhæver også Magnitskijs død, som det tydeligste bevis for, at der er blevet hvidvasket blodpenge i Danske Bank.
- Sådan er Putins russiske regime. Det er som en mafia-organisation, og det involverer at slå folk ihjel.
Danske Bank har i dag fremlagt deres egen rapport om de suspekte aktiviteter i filialen i Estland. De har beklaget, at de ikke var hurtige nok til at reagere på advarslerne om hvidvask.
Beklager sine fejl, men vil ikke kommentere
TV 2 har spurgt Danske Bank, hvordan de forholder sig til kritikken om, at der blandt de enorme summer, der blev hvidvasket i bankens estiske filial gennem en 8-årig periode, i et eller andet omfang har været penge fra kriminalitet og korruption i blandt.
Det ønsker banken ikke at kommentere på direkte. De henviser i stedet til, at både administrerende direktør Thomas Borgen og bestyrelsesformand Ole Andersen tidligere overfor TV 2 "dybt har beklaget", at "banken har fejlet på flere områder".
Onsdag meddelte Danske Bank i øvrigt, at Thomas Borgen vil fratræde, så snart der er fundet en afløser, og at Ole Andersen ligeledes vil gå af som formand inden næste ordinære generelforsamling til marts.
Ikke alle hvidvaskere er kriminelle
I Rusland er hvidvask et særligt udpræget fænomen, forklarer Oliver Bollough, som netop er udkommet med en bog om, hvordan nogle af verdens rige og magtfulde får hvidvasket deres formuer.
Han fortæller, at de bedste estimater viser, at halvdelen af alle formuer i Rusland er gemt væk i udlandet.
Forfatteren understreger samtidig, at ikke alle, der hvidvasker penge i Rusland, er kriminelle. Langt fra.
Det skyldes, at hvis man som russer har en formue, så er det sikreste sted at placere den i udlandet. Ellers risikerer man, at staten kommer og tager ens penge.
Selvom Danske Bank i deres rapport frikender sig selv for et strafferetligt ansvar, betyder det ikke, at sagen er slut. Finanstilsynet overvejer, om de skal undersøge forholdene i banken på ny, ligesom Bagmandspolitiet også har indledt en efterforskning, hvor de blandt andet vil bruge Danske Banks undersøgelse.