Business

Danske Banks topchef stopper - også bestyrelsesformand varsler sin afgang

Danske Bank offentliggjorde onsdag sin længe ventede undersøgelse om hvidvask for milliarder i Estland.

Danske Banks administrerende direktør, Thomas F. Borgen, meddelte onsdag bankens bestyrelse, at han fratræder sin stilling.

Meddelelsen kom forud for, at Danske Bank onsdag fremlagde konklusionerne på en intern undersøgelse af hvidvaskskandalen i bankens estiske filial.

- Det er åbenlyst, at Danske Bank ikke har levet op til sit ansvar i sagen om mulig hvidvask i Estland. Det beklager jeg dybt, udtaler Thomas F. Borgen.

- Selvom den eksterne advokatundersøgelse konkluderer, at jeg har levet op til mine juridiske forpligtelser, mener jeg, det rigtige for alle parter er, at jeg fratræder. Som administrerende direktør har jeg det ledelsesmæssige ansvar for det, der foregår i banken, og det tager jeg naturligvis på mig.

Ifølge topchefen har det længe været klart for ham, at det ville være det rigtige at trække sig, men han har ventet med at gøre det, fordi han "har følt et ansvar for at lede banken igennem denne krævende periode frem mod fremlæggelsen af undersøgelserne".

Bestyrelsesformand på vej væk

Thomas F. Borgen fortsætter i stillingen som administrerende direktør, indtil en ny direktør er udnævnt.

Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen, udtaler, at det er med beklagelse, at banken nu skal sige farvel til sin direktør.

- Vi har naturligvis løbende drøftet situationen, og jeg deler hans vurdering og respekterer hans beslutning, som jeg er enig i er den rigtige, udtaler Ole Andersen.

Ole Andersen selv vil også på et senere tidspunkt forlade banken. På et pressemøde efter offentliggørelsen af undersøgelsen, siger bestyrelsesformanden, at han bliver "til opgaven er løst", men derefter fratræder.

Donerer 1,5 milliarder til ny fond mod hvidvask

I en fondsbørsmeddelelse skriver Dansk Bank, at de ikke har været i stand til fastlægge det præcise omfang af mistænkelige transaktioner i Estland i perioden 2007 til 2015.

Danske Bank lukkede ned for de mistænkelige kunder i 2015, men sagen kom først frem i 2017, da Berlingske kunne afsløre hvidvaskningen.

Banken har senere erkendt, at den var for længe om at opdage problemerne og sætte en stopper for ulovlighederne.

- Banken har åbenlyst ikke levet op til sit ansvar i denne sag. Det er skuffende og uacceptabelt, og vi beklager over for alle vores interessenter – ikke mindst vores kunder, investorer, medarbejdere og samfundet generelt. Vi anerkender, at vi har en opgave i at genvinde deres tillid, udtaler bestyrelsesformand Ole Andersen.

Da bestyrelsen og direktionen i Danske Bank tidligere i år har tilkendegivet, at banken ikke ønsker at drage økonomisk fordel af mistænkelige transaktioner i den estiske filial, har bestyrelsen besluttet at donere bruttoindtægterne på kunderne i perioden, svarende til et estimeret beløb på 1,5 milliarder kroner.

Pengene doneres til en uafhængig fond, der vil blive oprettet med det formål at støtte tiltag til bekæmpelse af international økonomisk kriminalitet, herunder hvidvask, blandt andet i Danmark og Estland.

Undersøgelse frifinder topledelsen

Undersøgelsen, der er udført af advokatfirmaet Bruun & Hjejle, fastslår, at et uoplyst antal tidligere og nuværende medarbejdere, både i filialen i Estland og på koncernniveau, ikke har levet op til de juridiske forpligtelser, der gælder eller gjaldt for deres ansættelse i banken.

Rapporten konkluderer til gengæld, at hverken bestyrelsen, bestyrelsesformanden eller den administrerende direktør har misligholdt deres juridiske forpligtelser.

På baggrund af undersøgelsen har Danske Bank taget en række skridt over for nuværende og tidligere medarbejdere.

- [Det er sket] i form af blandt andet advarsler, afskedigelser, mistede bonusser og indberetning til myndighederne, men vi kommenterer ikke på individuelle medarbejdere. Størstedelen af disse medarbejdere og ledere er ikke længere ansat i Danske Bank, fremgår det i fondsbørsmeddelelsen.

Tusindvis af kunder under mistanke

Danske Bank oplyser, at den interne undersøgelse af forholdene i Estland omfatter omkring 15.000 kunder og 9,5 millioner betalinger i perioden 2007-2015. Bankens advokater har derudover undersøgt cirka 12.000 dokumenter og mere end otte millioner emails.

På nuværende tidspunkt viser undersøgelsen, at op mod 6200 kunder har foretaget mistænkelige overførsler.

Næsten alle disse kunder er blevet indberettet til myndighederne, og Danske Bank oplyser, at de efter i dag vil fortsætte med at indberette forhold, i takt med at de afslutter de sidste dele af undersøgelserne.

- Det skal slås helt fast, at denne sag på ingen måde afspejler den bank, vi ønsker at være. Vi tager kampen mod økonomisk kriminalitet og hvidvask meget alvorligt, og vi gør og vil gøre alt det, der skal til for at sikre, at vi aldrig oplever noget lignende igen, udtaler Ole Andersen.

Den afgående Danske Bank-direktør Thomas Borgen stiller i aften op til interview i magasinet 'Lippert' på TV 2 News. Han bliver her spurgt, om at det var grådighed, der drev det så vidt? Se med fra klokken 19.21 på TV 2 News.