Business

Danske Banks aktiekurs lukker med et fald efter hvidvask-undersøgelse

Danske Bank har nedjusteret sine forventninger til årsresultatet med et par milliarder kroner, men regner stadig med et tocifret milliardoverskud.

Danske Banks aktiekurs har onsdag morgen taget et gevaldigt dyk på Københavns Fondsbørs.

Aktien lukkede tirsdag eftermiddag i kurs 174,85, men onsdag morgen bød de første 15 minutter på et kraftigt fald i aktiekursen på omkring seks procent til kurs 164.

Kursen har efterfølgende rettet sig en smule, og klokken 9.30 blev Danske Bank-aktien handlet til kurs 168, hvilket svarer til et fald på fire procent.

Aktien endte onsdag med et fald på 3,4 procent, og banken mister dermed 5,2 milliarder kroner i værdi.

Uacceptable forhold i Estland

Flere storbanker, som eksempelvis amerikanske Citigroup, har meldt ud, at man holder fast i kursmålet for Danske Bank-aktien på trods af hvidvaskningsskandalen.

Citigroup mener således, at aktien skal handles for op til 262 kroner indenfor 12 måneder. Det vil i givet fald indebære en gevinst på omtrent 55 procent.

Danske Bank oplyser i en pressemeddelelse onsdag, at banken ikke har været i stand til at afdække det præcise omfang af de mistænkelige transaktioner, der har foregået i bankens estiske filial.

Men bankens interne undersøgelse af hvidvaskningsskandalen i Estland konkluderer, at der har foregået "helt uacceptable og kedelige forhold omkring vores filial i Estland".

Selv om Danske Bank ikke sætter beløb på, anslår banken, at op mod 6200 mistænkelige kunder har ført penge gennem banken. Både danske, estiske og amerikanske myndigheder efterforsker sagen, der kan ende med bøder til Danske Bank.

Lavere årsresultat

På baggrund af skandalen har bankens bestyrelse besluttet at donere 1,5 milliarder kroner til en uafhængig fond, der skal støtte tiltag til bekæmpelse af international økonomisk kriminalitet, herunder hvidvask, blandt andet i Danmark og Estland.

Derfor forventer Danske Bank nu et resultat for 2018 på 16-17 milliarder kroner.

Dette beløb er lavere end de forventninger, som blev præsenteret ved aflæggelsen af bankens halvårsregnskab for 2018. Her blev et årsresultat på 18-20 milliarder kroner meldt ud.

Danske Banks aktiekurs har onsdag morgen taget et gevaldigt dyk på Københavns Fondsbørs.

Danske Banks administrerende direktør, Thomas F. Borgen, stopper som konsekvens af hvidvaskskandalen, når der er fundet en afløser på posten, lyder det i en udtalelse fra banken.

Banken afholder klokken 10 et pressemøde, hvor man vil offentliggøre resultaterne af den interne undersøgelse, som Danske Bank har sat i værk for at finde ud af, hvad der er foregået i bankens estiske filial.