Hvidvask Danske Bank

Danske Bank-undersøgelse har udløst fyringer og politianmeldelser

Flere end 100 medarbejdere og ledere er blevet undersøgt.

I forbindelse med den store interne rapport om hvidvask i Danske Banks estiske afdeling er flere medarbejdere fyret og andre politianmeldt.

Det fortæller bestyrelsesformand Ole Andersen i Danske Bank på et pressemøde onsdag, hvor konklusionerne fra rapporten bliver præsenteret.

Flere end 100 medarbejdere og ledere er blevet undersøgt, fortæller bestyrelsesformand Ole Andersen i Danske Bank på et pressemøde onsdag

- Det står klart, at der var tale om ganske alvorlige svigt både i Estland og på koncernniveau. Over 100 medarbejdere og ledere er undersøgt, siger Ole Andersen.

- Rapporten har rejst alvorlig kritik mod flere personer. Disse har ikke længere et ansættelsesforhold, eller det vil ophøre.

- Undersøgelserne har ikke kunnet konkludere, at estiske medarbejdere har bidraget til ulovlige handlinger. Men der er foretaget otte politianmeldelser, sagde Ole Andersen.

Den interne undersøgelse, der bliver præsenteret onsdag, er den hidtidige kulmination på et årelangt forløb, hvor potentielt massiv hvidvask af penge fra blandt andet Rusland og Aserbajdsjan gennem Danske Banks estiske filial fra 2007 til 2015 er blevet oprullet.

Topchef og bestyrelse 'frikendt'

Sagen er trin for trin blevet gravet frem af Berlingske Business, der i over et år har afdækket suspekte pengestrømme på mindst 53 milliarder kroner, en ignoreret whistleblower og indikationer af ledelsens viden.

I maj fremlagde Finanstilsynet en yderst kritisk rapport, og både estisk og dansk politi efterforsker sagen. Indtil nu er ingen blevet officielt anklaget eller straffet i sagen.

Mens der altså er rejst politianmeldelser mod flere tidligere ansatte i Estland, har den store undersøgelse ikke fundet, at hverken administrerende direktør Thomas Borgen, bestyrelsesformand Ole Andersen eller resten af bestyrelsen har gjort noget ulovligt.

- Vi har ikke fundet, at der er begået retlige fejl hos hverken den administrerende direktør eller bestyrelsen, der kan begrunde et retligt ansvar.

- Der er ikke i dansk ret et kollektivt ansvar, siger partner i Bruun & Hjejle Ole Spiermann, der har ledet Danske Banks interne undersøgelse af hvidvask i Estland.