Tabte 800 millioner på bankkrak - fandt inspiration hos Mandela til at komme videre
Der skal meget til at vælte manden bag Den Blå Avis, men for et par år siden var det faretruende tæt på.
800 millioner kroner.
- Kan du regne ud, hvor mange flasker man skal samle ind for at tjene det?
Sådan lyder det retoriske spørgsmål fra Karsten Ree.
Det nævnte beløb, er det, investoren mistede, da Amagerbanken gik konkurs 6. februar 2011.
Ude af trit med virkeligheden
Banken kom i store problemer som følge af finanskrisen. Der var lånt markant flere penge ud, end banken faktisk havde råd til.
Især en gruppe på blot 25 kunder havde fået massive millionlån. Det endte med at koste banken 2,6 milliarder kroner.
Men disse yderst risikable dele af forretningen var ikke fremme i lyset, da ledelsen af to omgange bad sine aktionærer om hjælp.
Det var således deres penge, som røg ud i afløbet, da banken til slut begærede sig selv konkurs.
Gav op
Karsten Ree havde næsten lige solgt det meste af sit livsværk, Den Blå Avis, for 2,1 milliarder kroner, da han i første omgang skød 500 millioner ind i den nødlidende bank.
- Jeg må jo nok sige, at jeg blev lokket til det af en bekendt, der nu er død desværre, siger Karsten Ree, som mumlende tilføjer, at den bekendtes bortgang måske i virkeligheden var det bedste for omverdenen.
Ti år senere erkender forretningsmanden, at han burde have studeret banken en del nærmere. Allerede nogle måneder efter, at han var gået ind i den, blev det tydeligt, at banken var ”fyldt med uro og skidt og møg”.
Da det i 2011 blev klart, at der hvert fald skulle 2,4 milliarder kroner på bordet for, at banken kunne køre videre, blev det for meget for Karsten Ree. Han stod af - ærgerlig og ikke mindst vred.
Men det sværeste for den nu forhenværende storaktionær var at vide, at andre mennesker havde fulgt ham og skudt deres egne penge i banken.
- Jeg kunne jo tage det uden at vælte, men der må have været rigtig mange mennesker, som blev rigtig kede af det. Og det undskyldte jeg også for på en ekstraordinær generalforsamling.
Gennem bitterhed og sygdom fandt han tilgivelsen
Skandalen med Amagerbanken påvirkede erhvervsmanden et par år. Og i 2015 gik det hele fra slemt til værre. Han blev ramt af kræft.
Selv mener han, at en stor del af sygdommen skyldtes hele forløbet med Amagerbanken.
- Når man ærgrer sig og så videre, så sætter det sig både i sindet og i ens organisme.
Karsten Ree er nogenlunde kommet sig i dag. Men oplevelsen var lidt af en øjenåbner for, hvordan sidste del af rejsen gennem livet skal leves.
Rigmanden søgte efter inspiration hos de helt store personligheder og fandt frem til, at der kun var én, som han kunne se sig selv se op til: Nelson Mandela.
- Han var en stor person, der kunne gennemleve en frygtelig dårlig behandling og en masse nederlag. Og så valgte han til sidst at prædike og diktere overfor sin befolkning, at de skulle lade være med at gå på hævntogt: "Tilgiv dem og kom videre".
- Det har jeg taget til mig. Derfor går jeg med hans Mandela-armbånd i guld. Og det har jeg givet mange flasker for, kan jeg sige dig. Det er den dyreste model, der findes.
Vil bevare jordforbindelsen
Tilbøjeligheden til at gøre penge op i flasker, er et træk ved Karsten Ree, som han selv mener, siger meget om ham.
- Jeg synes jo, det er sjovt at samle flasker op og så score gevinsten.
- Det får mig til at føle mig som et almindeligt menneske.
Han medgiver, at han aldrig rigtig har manglet noget, men alligevel synes han ikke, at hans formue betyder så meget for ham. Han understreger, det er vigtigt for ham, at ”blive nede på jorden”.
Det er med til at gøre ham til en mere robust rigmand, som har nemmere ved at tackle modgang, fortæller den 73-årig Karsten Ree.
- Plejer man at spise leverpostejsmadder, kan man jo bare fortsætte med det, hvorimod det nok er lidt sværere at omstille sig, hvis man er vant til hummere og kun har kørt Ferrari.
Oven på krakket i Amagerbanken og sin kræftsygdom er Karsten Ree kommet stærkt tilbage. I programmet Min første million på TV 2 Play kan du høre om, hvordan han tjente pengene ind igen.