Business

Kryptovalutaerne styrtdykker, men denne ishockeyspiller vil fortsat have sin løn udbetalt i bitcoin

Kursfaldet preller af på verdens første kryptovalutabetalte sportsmand.

Kryptovaluta er på få år gået fra en status som værdiløs til at koste flere tusinde dollars. Men i 2018 tegnes der et billede af et historisk kollaps for de digitale valutaer. Den mest populære af slagsen, bitcoin, er faldet med 60 procent alene i år.

For den professionelle ishockeyspiller Nikolaj Rosenthal har det betydet, at hans løn er skrumpet en smule de seneste par måneder. Han er nemlig den første elitesportsmand i verden til at få hele sin løn udbetalt i bitcoins.

Han spiller til daglig i ishockeyklubben Rungsted Seier Capital, hvor hovedsponsoren er Bitcoin Suisse. Den er ejet af bitcoin-milliardæren Niklas Nikolajsen, og derfor har det også været nærliggende for den 27-årige ishockeyspiller at få sin løn i kryptovalutaen.  

- Jeg tror på, at bitcoins har en fremtid. At få sin løn udbetalt i bitcoins er en måde, hvorpå man går forrest og fortæller, at det kan bruges til andet end et spekulativt aktiv, siger Nikolaj Rosenthal til TV 2.​

Fald skyldes manglende tillid

Selvom kursen for hans digitale lønkroner er faldet gevaldigt, mener den 27-åriger ishockeyspiller ikke, at han er havnet på glatis.

Og teknologiekspert Preben Mejer vurderer heller ikke, at Nikolaj Rosenthal har grund til at være bekymret.

- Lige nu er hans lønudbetaling ikke så mange penge værd, men den kan sagtens stige igen, fortæller Preben Mejer, som kalder Nikolaj Rosenthals lønkontrakt dristig og frisk.

Han mener, at årsagen til faldet i bitcoin og lignende valuta lige nu skyldes manglende tillid til det usikre marked fra investorernes side.

Advarsler preller af

Bitcoin toppede i december sidste år med en værdi på 20.000 dollars og er nu nede på 6238 dollars. Flere eksperter i bankverdenen har tidligere frarådet at investere i den usikre kryptovaluta. Nationalbankdirektør Lars Rohde har tidligere kaldt markedet ”ureguleret”, men advarslerne preller af på Nikolaj Rosenthal.

- Hvis man er gammel nok til at gå ind i bitcoins, så må man også sætte sig ind i risikoen, fortæller han.

Den professionelle ishockeyspillers kontrakt er sammensat således, at han hver måned får et fast antal bitcoins udbetalt. Her afhænger en bitcoins værdi af kryptovalutamarkedet, der er uafhængigt af indblanding og regulering og kun understøttet af investorernes tillid. Og når lønnen bliver udbetalt i bitcoins, har Preben Mejer et godt råd til den 27-årige ishockeyspiller:

- Han skal købe og sælge sin lønudbetaling på det rigtige tidspunkt.

Firma med sikkerhed og stabilitet

Udover sin løn fra Rungsted Seier Capital driver Nikolaj Rosenthal også en tøjvirksomhed. Her har han valgt at få sin løn udbetalt i danske kroner.

- Det, at jeg har mit eget ved siden af, giver mig en stabilitet og sikkerhed, siger han.

Nikolaj Rosenthal vil stadig blive ved med at få sin løn fra sin ishockeyklub udbetalt i bitcoin, da han tror på kryptomarkedets levetid.

- Det har hele tiden været et langsigtet formål, fordi jeg tror så meget på det. Jeg er ikke bange for, at markedet crasher, siger han.

Og ishockeyspilleren bliver bakket op af Preben Mejer.

- Der er ingen tvivl om, at kryptovaluta er kommet for at blive, da det er nemt, praktisk og billigt at handle med. Det er et marked, der stadig er i sin begyndelse, afslutter han.