Business

Presset vokser på Danske Banks ledelse - investorerne er hunderædde, siger analytiker

Nye oplysninger i hvidvasksag er med til at øge presset på bankens topledelse, lyder vurderingerne. Samtidig falder Danske Bank-aktien.

Sagen om hvidvask i Danske Bank kan være vokset i størrelse, og der er efterhånden et stort pres på topfolkene i Danmarks største bank, vurderer flere analytikere.

Wall Street Journal skriver fredag, at overførsler for samlet 960 milliarder kroner bliver undersøgt i bankens interne rapport om hvidvask i Estland, som er centrum for sagen.

- Det er snebolden, der ruller sig større og større og har taget sig til helt nye dimensioner.

- Der er ingen tvivl om, at presset på ledelsen er steget, både i forhold til om de kan blive siddende, og hvad den interne rapport viser, siger aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank til Ritzau.

Rapport bliver afgørende

Danske Bank er på trapperne med en intern undersøgelse af sagen om hvidvask, der er foregået i bankens estiske filial. Det er i forbindelse med den undersøgelse, at pengeoverførsler til en værdi af 960 milliarder kroner ifølge Wall Street Journal bliver kigget efter i sømmene.

Pengene er blevet ført ind og ud af banken i perioden mellem 2007 og 2015, men det er uvist, hvor stor en del af transaktionerne der er relateret til hvidvask.

Uanset hvad tyder meget dog på, at omfanget af hvidvask er langt større end først antaget, siger Mikkel Emil Jensen til TV 2.

Lyn-analyse

Det, der bliver interessant i undersøgelsen, er, om den også rammer de 950 milliarder kroner, og om man laver en form for selektion af det samlede beløb, hvor man lægger dele over i en mistænkelig bunke og siger ”her skulle vi have været mere opmærksomme”. Den bunke bliver afgørende for, om bestyrelsens og direktørens overlevelse.

Nyheden fra Wall Street Journal gør investorerne nervøse, og aktiekurserne falder. Det virker besynderligt, at når du har en så relativt lille del af Danske Bank i et land, som har 1,3 millioner indbyggere, at det kan nå op på de her næsten 1000 milliarder kroner. 

Og frygten for det endelige beløbs størrelse skaber uro hos investorerne, for jo større omfanget af hvidvask har været, jo større bliver de bøder, Danske Bank forventes at modtage.

- Det værste udfald vil være, at bøden kommer op i et tocifret milliardbeløb, og at ledelsen bliver tvunget til at gå af. Det skaber tvivl omkring den fremtidige strategi, vækst og investeringsmuligheder i banken, og det kan potentielt sætte sig i aktiekursen, siger Mikkel Emil Jensen.

- I bedste fald finder man ud af, at de her beløb ikke er knyttet til hvidvask, og at investorerne har indregnet for store konsekvenser i kølvandet på en rapport, der – forhåbentligt for Danske Bank – viser et beløb, der er mindre end frygtet.

Seneste regnskab viste ingen tegn på kundeflygt, men siden er hvidvasksagen vokset sig større, og det kan få betydning for, om kunderne bliver, siger aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen Video: Katja Mejborn Østergaard

Det er for tidligt at konkludere noget

Danske Bank har varslet, at den interne undersøgelse kommer i løbet af september, og omtalen i Wall Street Journal har øget presset på administrerende direktør Thomas F. Borgen og bestyrelsesformand Ole Andersen.

- Presset stiger klart på at komme til bunds i sagen med Danske Banks undersøgelse og bagefter at drage de rigtige konklusioner, siger Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet.

Investorerne er hunderædde for, hvad der kommer til at ske

Mikkel Emil Jensen, aktieanalytiker

Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen, siger, at man skal være forsigtig med at tolke på de 960 milliarder kroner.

- Enhver konklusion skal baseres på bekræftede fakta frem for enkeltstående oplysninger, der er taget ud af sammenhæng Men som vi tidligere har oplyst, står det klart, at problemerne relateret til porteføljen er større, end vi tidligere har forventet. Vi tager sagen meget alvorligt og ønsker at komme til bunds i den, skriver han i en skriftlig kommentar til TV 2.

Afsløring skaber aktiedyk

 Danske Bank-aktien taber fredag omkring fire procent i værdi. Det svarer til et tab i markedsværdi på omkring syv milliarder kroner. Det afspejler ifølge Mikkel Emil Jensen fra Sydbank stor usikkerhed om sagen.

- Det er tydeligt at se, at usikkerheden omkring sagen rammer nye dimensioner, og den usikkerhed kommer også til udtryk som fald i aktierne. Investorerne er hunderædde for, hvad der kommer til at ske, siger aktieanalytikeren til TV 2.