Business

Svensk krone er historisk lav, men kan det betale sig at shoppe i Sverige?

Den svenske krone er for første gang siden finanskrisen under 70 danske ører værd.

Slik, kaffe og sukker er nogle af de varer, det kan betale sig at tage med hjem, hvis turen går over sundet til Sverige.

Men for tiden kan der være endnu flere penge at spare, hvis man lægger vejen forbi vores naboer mod nordøst, for den svenske krone er historisk lav.

Det seneste år har kursen været faldende, og nu koster 100 svenske kroner under 70 danske, og det er den laveste kurs siden finanskrisen i 2009.

Kan spare 16 procent

Ifølge Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, er der flere årsager til, at den svenske krone bliver mindre og mindre værd.

- Det skyldes to forhold: For et års tid siden faldt de svenske boligpriser, og man begyndte at frygte, at det var en boligboble, der var ved at briste. Samtidig giver det forestående riksdagsvalg en politisk usikkerhed, som presser den svenske krone, siger han.

Det er begge faktorer, som ikke gør sig gældende i Danmark, og derfor kan man som dansker få noget mere for pengene, hvis man tager hinsidan for at handle.

En sammenligning, TV 2 har lavet, viser, at et køkkenmodul fra IKEA, som i Danmark koster 7115 kroner, koster hvad der svarer til 6614 danske kroner, hvis man køber det i en svensk filial. Det svarer til en besparelse på syv procent.

Drømmer man i stedet om et fjernsyn fra Elgiganten eller en frakke fra H&M, er der 16 procent at spare på den anden side af Øresund.

Færge og bro koster også

Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea, mener dog ikke, at det nødvendigvis kan betale sig rent økonomisk for os danskere at tage til Sverige for at handle.

Jeg tror, at vi kan se frem til en periode med usikker svensk økonomi og en lav svensk krone

Helge Pedersen, cheføkonom, Nordea

- Både bro, færge og benzin koster jo, så det kan først svare sig, hvis man køber en del ting. Samtidig afsætter man også en del tid, hvis man skal til Sverige i stedet for til sit lokale indkøbscenter. Så det er en lang rejse, hvis man kun tager den for at spare penge, siger hun.

- Men på den anden side kan man gøre en tur ud af det, og så kan turen måske betale sig selv hjem på det, man sparer på indkøbene, lyder det fra forbrugsøkonomen.

- Og så kan du jo få varer som Kalles Kaviar, som vi ikke har herhjemme.

Billig tur sydpå

Nu hvor kursen på den svenske krone er så lav, vil alle varer i nabolandet være billigere end normalt. Der er dog nogle ting, det især kan svare sig at købe i Sverige, lyder det fra Ann Lehmann Erichsen.

- Der er lav moms på fødevarer i Sverige, så derfor er der penge at spare her. Der er også nogle danskere, der har valgt at have tandlæge eller bilmekaniker i Sverige, for den type service er generelt billigere, siger hun og understreger, at der så til gengæld også er langt tilbage, hvis man efterfølgende vil reklamere.

Afstemning

Har du nogensinde været på shoppetur til Sverige?

Der er dog også produkter, der netop er billigere på grund af den dalende kurs, og det er blandt andet charterrejser.

- Hvis du køber hos rejseselskabernes svenske afdeling, kan du spare en hel del penge, hvis du betaler allerede nu. Så skal man til gengæld være klar på at rejse fra Sturup Lufthavn uden for Malmø. Men det kan måske godt betale sig at skulle betale broafgiften og køre lidt længere, hvis man sparer mange penge på rejsen, men det er nok et temperamentsspørgsmål.

Stiger ikke lige foreløbigt

En shoppetur i det svenske kan altså godt svare sig, hvis man også vil have en tur ud af det, lyder vurderingen, og heldigvis har du ikke travlt, hvis du har fået lyst til at opleve Skåne.

For det ser ikke ud til, at kursen vil stige lige foreløbigt, lyder det fra Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen.

- Det kommer selvfølgelig an på, hvordan det svenske valg falder ud, men jeg har svært ved at se, at kronen skulle blive styrket markant, siger han.

- Jeg tror, at vi kan se frem til en periode med usikker svensk økonomi og en lav svensk krone.