Business

Dansk Erhverv sender Brexit-advarsel til danske virksomheder

EU og Storbritannien forhandler lige nu om, hvad der skal ske, når Brexit officielt træder i kraft den 30. marts 2019. Daniel Leal-olivas / Ritzau Scanpix

Erhvervsorganisationen har udarbejdet en liste med punkter, som danske virksomheder bør være opmærksomme på. Se listen her.

Sandsynligheden for, at der ikke kommer en aftale i hus mellem EU og Storbritannien, inden Brexit træder i kraft til marts, er større, end sandsynligheden for, at der kommer en aftale. Sådan lyder vurderingen nu fra Dansk Erhverv.

Og det er bekymrende, mener erhvervsorganisationen.

Mange danske virksomheder er nemlig langt fra klar til det scenarie og vil blive udsat for store udfordringer i forbindelse med Brexit, advarer direktør i Dansk Erhverv og tidligere erhvervsminister, Brian Mikkelsen.

- Det er min vurdering, at danske virksomheder ikke er forberedt nok på no deal, siger han til Børsen.

Særligt de små virksomheder

Der er en lang række forholdsregler, som virksomheder skal tage højde for, så snart de handler med et land uden for EU. En Brexit-aftale mellem EU og Storbritannien skal derfor blandt andet sikre den fremtidige handel mellem parterne.

Brian Mikkelsen lægger særlig vægt på, at de små danske virksomheder skal forberede sig på, hvis der ikke kommer en aftale. De store virksomheder er i højere grad vant til at handle med virksomheder uden for EU og derfor også vant til at tage højde for de anderledes omstændigheder, som det medfører at handle med lande uden for EU.

- De fleste danske virksomheder har overvejet situationen, men det er ikke de fleste, der har lavet egentlige analyser og forberedelser af, at der kommer et hårdt Brexit. Min egen fornemmelse, når jeg snakker med virksomhederne, er, at man krydser fingre, holder vejret og håber på, at folk er rationelle, fortæller Brian Mikkelsen til Børsen.

No deal er bedre end bad deal

Den britiske premierminister, Theresa May, lader imidlertid ikke til at dele Dansk Erhvervs bekymring.

Tirsdag skrev CNN, at Theresa May mener, at et britisk farvel til EU uden at have en aftale på plads ”ikke er verdens ende”.

Det skete efter, at en af Mays egne ministre, den britiske finansminister Phillip Hammond, i sidste uge udtrykte bekymring for en eventuel no-deal-situation. Han mener, ifølge CNN, at det vil få enorme økonomiske konsekvenser.

Theresa May er enig med finansministeren og Brian Mikkelsen i, at man bør forberede sig på, at udfaldet kan blive, at der ingen aftale er, når briterne forlader EU i marts 2019.

- Jeg har fra starten sagt, at en no deal er bedre end en dårlig aftale. Jeg mener, at regeringen gør helt rigtigt i at forberede sig på en no deal, fordi vi ikke ved, hvad udfaldet bliver. Men ved siden af det arbejder vi lige nu for at få en god aftale i hus, sagde hun tirsdag ifølge CNN.

Håber fortsat på en aftale

Hos Dansk Erhverv har de nu besluttet at trække vejret igen. Selvom de fortsat håber på en skilsmisseaftale mellem EU og Storbritannien, forbereder de sig på, at udfaldet bliver ganske anderledes.

- Vi råder vores medlemmer til, at de forbereder sig på, at Storbritannien vil forlade EU om syv måneder uden at indgå en aftale. Det er en anbefaling, vi sender ud til vores medlemmer, fordi jeg betragter det som mere realistisk end urealistisk, at vi får et hårdt Brexit, fortæller Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv har udarbejdet en liste med 18 punkter, som danske virksomheder bør tage højde for i det tilfælde, at forhandlingerne ender uden aftale. TV 2 har nedenfor lavet en forsimplet version af Dansk Erhvervs liste. 

Brexit-tjekliste for danske virksomheder

 1. Toldprocedurer

  Man skal som virksomhed kunne administrere tolddeklarationer. Det kan for eksempel være EORI-nummer og brugerkonti til det elektroniske toldafregningssystem.  

 2. Forbud og restriktioner

  Sørg for at være bekendt med Danmarks og EU's kontrol af forbudte varer. 

 3. Told på varer og oprindelseslandsregler

  Virksomheder skal være opmærksomme på, at der kan komme told på varer mellem EU og Storbritannien, hvis ikke de to parter indgår en frihandelsaftale. 

 4. Lufttransport

  Nogle flyselskaber inkluderer allerede en 'Brexit-klausul' i deres handelsvilkår. Det betyder blandt andet, at man, i tilfælde af no deal, kan miste sine billetter uden at få kompensation. 

 5. Landtransport

  Virksomhederne skal forberede sig på øgede omkostninger i forhold til landtransport. Desuden vil der være længere ventetid ved grænseovergange til Storbritannien. 

 6. Finansielle tjenester

  Sørg for at undersøge, hvordan handelsforholdene kan påvirke virksomheden. Hvis det er nødvendigt, skal virksomheden sørge for at justere forretningsforbindelserne for at undgå problemer. 

 7. Ingen garantier for markedsadgang

  Det er ikke sikkert, at der vil være nogen garantier for markedsadgang i Storbritannien. Det gælder også forbud mod restriktioner på den frie bevægelighed i landet. 

 8. Tjek forsikringerne

  Tjek at virksomhedens forsikringskontrakter er gældende, efter Brexit er trådt i kraft. 

 9. Alternativer til britiske revisorer

  Virksomhederne bør overveje at bruge andre revisorer end britiske. Dermed kan man minimere eventuelle negative konsekvenser. 

 10. Sikre medarbejdere i virksomheden

  Ophøret af den frie bevægelighed mellem Storbritannien og EU kan betyde, at virksomhederne skal sikre arbejds- og opholdstilladelser for deres medarbejdere. 

 11. Tjek nye og eksisterende kontrakter

  Sørg for at tjekke kontrakter i virksomheden. Tag grundigt højde for den risiko, som Brexit indebærer for den enkelte virksomhed. 

 12. Beskyttelse af rettigheder

  Vær opmærksom på, at beskyttelse af immaterielle rettigheder (IPR-beskyttelse) skal hentes separat for Storbritannien efter Brexit. 

 13. CE-mærkning

  Hvis man markedsfører produkter inden for EU, som er CE-mærket i Storbritannien, skal man være opmærksom på, at man eventuelt skal gennemføre ny certificering. 

 14. Produktstandarder

  Virksomheden bør sørge for at gøre det klart i kontrakterne, hvem der betaler for certifificering: Virksomheden selv eller samarbejdspartnerne. 

 15. Skat på importomsætning

  Virksomheder bør være opmærksomme på, at der i fremtiden skal betales (fratrækkelig) importomsætningsskat på import fra Storbritannien. Desuden kan virksomhedsstatus ikke længere bevises med CVR-nummer. 

 16. Indkomstskat

  Det vil ikke længere være muligt at udføre skattefri fusioner på tværs af grænser.

 17. Aktieselskaber

  Det er muligt at lægge et britisk aktieselskab sammen med dets hovedkvarter i Danmark. Rettigheder og pligter fra den britiske virksomhed vil da blive overført til aktieselskabet. 

 18. Registrering af stoffer

  Virksomheden bør tjekke, om registreringen af de stoffer, den køber af Storbritannien, fortsat er gyldig. 

Kilde: Dansk Erhverv

Se Dansk Erhvervs hjemmeside for den oprindelige liste