Business

Nyt initiativ skal få flere kvinder til at blive iværksættere

Camilla Ley Valentin startede sin virksomhed i 2010 og har nydt stor succes siden.

Der er mangel på kvindelige iværksættere i Danmark. Andelen af nye virksomheder stiftet af kvinder var i 2012 på 34 procent, mens det i 2017 var nede på 26 procent. Det viser tal fra Erhvervsministeriet.

Den udvikling vil to kvindelige iværksættere gøre op med. De har startet en workshop for kvinder, der går med drømmen om at starte sit eget projekt.

- Vi vil støtte op om det at være iværksætter, så det ikke kun handler om at skabe en forretning, men også den rejse det er at komme dertil, fortæller medstifter af workshoppen Lightwork, Linn Radsted.

Hun har sammen med sin veninde Camilla Kyndby startet Lightwork, da de savner kvindelige rollemodeller i iværksættermiljøet.  

Virksomhed med over tre milliarder brugere

En kvinde, der har haft succes med at starte en virksomhed op, er Camilla Ley Valentin. Hun startede softwarevirksomheden Queue-it sammen med to mandlige kollegaer i 2010.

De ville gøre op med nedbrud og kø, når man handlede på nettet.

De startede derfor et fælles projekt, hvor man får at vide, hvor lang tid der går, før det er ens tur, når der er travlhed på en hjemmeside.

Tjenesten ses blandt andet, når danskerne venter på at tilgå deres årsopgørelse på Skats hjemmeside.

Camilla Ley Valentin kom fra stillinger i Mærsk og Atea, da hun startede Queue-it, og det var ikke en let proces for den kvindelige iværksætter.

- Jeg kom fra en stor virksomhed og skulle så forsøge at starte mit eget. Det var en stor forandring, da det er en kæmpe udfordring at formidle sit budskab som nyopstartet, siger hun.

De tre stiftere ville ikke kun operere i Danmark. De ville også tilbyde tjenesten til andre virksomheder udenfor landets grænser. Det har i dag gjort, at over tre milliarder brugere på et tidspunkt har benyttet sig af Queue-it.

- Forstår godt manglen på kvindelige iværksættere

Camilla Ley Valentin startede sin virksomhed op i en sen alder og havde en masse erfaring inden. Men trods det ser hun positivt på den workshop, Linn Radsted og Camilla Kyndby har indledt.

Hun forstår godt, at der ikke er så mange kvindelige iværksættere i det danske erhvervsliv.

- Der er et meget stort emne omkring barsel. Når man har et års barsel, hænger det ikke sammen med at starte en virksomhed, da man er meget væk, fortæller Camilla Ley Valentin.

Derudover ser medstifteren af Queue-it også økonomien som en stopklods, da der er mange økonomiske overvejelser ved at starte sit eget. 

Foreningen vil tage diskussionen op

Og det er netop emner som familie og økonomi, de to kvinder bag Lightwork blandt andet vil gøre op med.

- Vi håber, at flere kvinder kan se, at der er en anden måde at lave iværksætteri på, end den der er i dag. At der er mulighed for at skrue sin hverdag sammen, så den passer, fortæller Camilla Kyndby og fortsætter:

- At man ikke behøver at arbejde 90 timer om ugen, og at man godt kan se sin familie, selvom man er iværksætter.

I Dansk Iværksætterforening vil man også forsøge at ændre på tilbagegangen af kvindelige iværksættere.

- Vi bliver uundgåeligt nødt til at tage diskussionen om, hvordan vi sikrer os, at alle de håndsrækninger, vi giver, også passer til kvindernes behov, fortæller bestyrelsesformand Peter Kofler til TV 2.

Han mener, at der er masser af kategorier, hvor kvinderne gør det godt, og det skal Dansk Iværksætterforening tage et ansvar for at blive bedre til at se.