Business

Finanstilsyn melder Københavns Andelskasse til politiet

Alle alarmklokker ringer i Københavns Andelskasse, mener TV 2s finanskommentator, som tror, anklagerne truer andelskassen på livet.

Efter at have været på inspektion i Københavns Andelskasse i juni beder Finanstilsynet nu Bagmandspolitiet om at indlede en efterforskning af andelskassen.

Det oplyser tilsynet i en pressemeddelelse.

Det sker grundet en mistanke om, at ejerne har brugt andelskassen til at udstede lån til sig selv og deres samarbejdspartnere.

- Andelskassen har groft overtrådt flere bestemmelser i hvidvaskloven, lyder det fra Finanstilsynet.

Samtidig kan mediet Finanswatch oplyse, at Københavns Andelskasse har bortvist to ledende medarbejdere. Ifølge bestyrelsen i Københavns Andelskasse har den tidligere ledelse overtrådt alle regler og bevidst ignoreret Finanstilsynets påbud.

- Finanstilsynet har konstateret, at andelskassens forretningsområder, herunder særligt betalingsformidling i form af udenlandske overførsler, tiltrækker forholdsvis mange kunder, som ikke i øvrigt har en naturlig tilknytning til andelskassen.

- Det er Finanstilsynets erfaring, at sådanne forretninger er forbundet med en høj risiko for hvidvask og terrorfinansiering, lyder det i pressemeddelelsen.

Den her lille andelskasse er gået i rød alarmzone, når det handler om, hvorvidt den kan overleve sådan en politianmeldelse

Ole Krohn, finanskommentator på TV 2

Derudover har Finanstilsynet på baggrund af en stikprøvegennemgang konstateret, at "andelskassen ikke har sikret et tilstrækkeligt kendskab til en del af kunderne". Det er ellers et krav i hvidvaskloven.

Kommentator: Ikke sikkert, andelskasse overlever

Ifølge TV 2s finanskommentator Ole Krohn fremgår det af anklagepunkterne, at den tidligere ledelse i banken "helt tydeligt" har overtrådt loven.

- Banken skal tjekke deres kunder og være særligt oppe på dupperne, hvis der er tale om kunder, de normalt ikke har nogen relation til, som pludselig synes, det er alletiders at videresende penge gennem Københavns Andelskasse, selvom man ikke har en normal kunderelation. Det er ikke sket, siger Ole Krohn.

Derfor mener finanskommentatoren heller ikke, det er overraskende, at den nyindsatte ledelse har lagt sig fladt ned i håb om, at det kan genoprette bankens renommé henover de kommende måneder.

- Det kan imidlertid vise sig at være svært, da det er ottende gang på fire år, man skifter på ledelsesniveau, og hvis efterforskningen kommer frem til, at der rent faktisk er tale om hvidvask, så har man en tommelfingerregel om, at så skal udbyttet, som banken har fået ud af hvidvasken, modsvares med en bøde, der er betragtelig større, siger Ole Krohn og uddyber:

- Den her lille andelskasse er gået i rød alarmzone, når det handler om, hvorvidt den kan overleve sådan en politianmeldelse - det er ikke sikkert, banken kan genoprette en andelskasse, hvis det viser sig, at der er hold i de meget spektakulære anklager mod den tidligere ledelse.

Bortvist medarbejder kræver erstatning

Advokaten for en af de bortviste medarbejdere i Københavns Andelskasse, Thomas Torré Christiansen, skriver i en mail til TV 2, at de kritiserede forhold i anklagerne ikke kan tilskrives den bortviste medarbejder.

- Det er vores klare vurdering, at bortvisningerne er helt uberettigede, idet de kritiserede forhold alle kan tilskrives den tidligere ledelse. Dette er meddelt til Københavns Andelskasse sammen med et varsel om erstatningskrav.

- Det vores opfattelse, at bestyrelsen i Københavns  Andelskasse alene har valgt at udsende en pressemeddelelse om bortvisningerne for at gøre min klient og hans kollega til syndebukke og forsøge at løbe fra deres eget ansvar, lyder det fra Thomas Torré Christiansen.