Aktiemarkederne stiger som aldrig f√łr ‚Äď pensionist tjente formue p√• investering

På 11 år har Lisbet Stemann Funk tjent to millioner kroner. Et særtilfælde, mener ekspert.

Kursfesten på aktiemarkederne har stået på længe.

S√• l√¶nge at det nu har sl√•et rekord. Kurserne p√• aktiemarkederne har v√¶ret st√łdt stigende siden den 9. marts 2009, hvilket svarer til 3454 dage.

Det er nu blevet til en rekord, da det er den længste periode med stigende aktiekurser siden Anden Verdenskrig.

Den velkendte tyr foran den amerikanske fondsb√łrs i New York er symbolet for markeder, hvor kurserne bare forts√¶tter op uden st√łrre nedture.

Derfor kaldes den stigende periode, aktiemarkederne er inde i, for et bull-marked.

Millionær på 11 år

En af dem, der har nydt godt af opsvinget på aktiemarkederne, er pensionist Lisbet Stemann Funk fra Kerteminde.

Tilbage i 2007 fik hun nys om, at den danske virksomhed Ambu, der leverer engangsudstyr til hospitaler, ville være en god investering.

- Jeg havde nogle pensionsmidler, som jeg gerne ville investere. Jeg havde ikke de store forventninger, siger Lisbet Stemann Funk til TV 2.

Tyren ude foran Wall Street er et symbol for markeder, hvor kurserne fortsætter op ad.
Tyren ude foran Wall Street er et symbol for markeder, hvor kurserne fortsætter op ad. Foto: Brendan Mcdermid / Scanpix Denmark

Hun investerede for 44.000 kroner i Ambu-aktier, og de er i dag steget til to millioner kroner.

Jeg fik at vide, at når der er krise, så skal man ikke sælge sine aktier, så man skal bare tage det helt roligt

Lisbet Stemann Funk, pensionist

Flere årsager til opsving

At folk som Lisbet Stemann Funk har nydt godt af det nuværende bull-marked, er der flere årsager til.

- Vi ser virksomheder levere omsætning- og indtjeningsvækst, og det har på den lange bane trukket aktiemarkedet, fortæller aktiechef i Formuepleje, Otto Friderichsen.

Ogs√• den amerikanske centralbanks hj√¶lpepakker, der kom til i k√łlvandet p√• finanskrisen tilbage i 2008, har v√¶ret en afg√łrende faktor for det positive opsving.

Pensionisten fra Kerteminde nåede også at mærke finanskrisen på sine investeringer i Ambu, men hun bevarede roen.

- Jeg fik at vide, at når der er krise, så skal man ikke sælge sine aktier, så man skal bare tage det helt roligt, fortæller hun.

Ville beholde aktier

Lisbet Stemann Funk beholdt sine aktier og overlevede finanskrisen. Ambu-aktierne blev ved med at stige ligesom mange andre aktier. Men den lokale bankr√•dgiver begyndte at blive urolig for pensionistens investering.

For et år siden foreslog han Lisbet Stemann Funk at sælge. Men det kunne der ikke være tale om. Hun ville beholde sine aktier, og det viste sig at være en god idé.

Tre uger efter modtog hun nemlig et nyhedsbrev fra Ambu, hvori der stod, at virksomheden havde fået en stor ordre fra USA. Dermed steg aktien yderligere.

Men i juni i år gav hun dog efter for sin bankrådgivers råd.   

- Jeg solgte halvdelen, da min bankrådgiver fortalte, at kursen var oppe i 217, siger hun.

I dag har Lisbet Stemann Funk solgt yderligere halvdelen af sine resterende aktier. Det har indbragt en stor formue for pensionisten fra Kerteminde. Gennem 10 år er Ambu-aktien steget med 7000 procent.  

Almindelige mennesker har ikke en chance for at forudse, hvilke aktier, der vil stige og falde

Michael M√łller, professor ved Institut for Finansiering p√• CBS

Et særtilfælde

Selvom Lisbet Stemann Funk har tjent en formue p√• sine investeringer gennem 11 √•r, er det stadig ikke for sent at ride med p√• bull-markedsb√łlgen, hvor aktiemarkederne siden marts 2009 er steget med 322 procent.

Andre perioder med bull-markeder. Grafen er fra den 22. august 2018.
Andre perioder med bull-markeder. Grafen er fra den 22. august 2018. Foto: TV 2

If√łlge Formueplejes analyser er sandsynligheden for en recession (en periode med √łkonomisk nedgang, red.) meget lille de n√¶ste 12 m√•neder.

- P√• trods af at der nu har v√¶ret ni √•r med et¬†bull-marked, er der stadig tale om en √łkonomi, som f√łrst p√• det seneste er begyndt at komme op i gear.

- Det vil sige, at der faktisk har v√¶ret en lang periode med en √łkonomisk udvikling, der m√• betegnes som v√¶rende moderat. Det har v√¶ret positivt for selskaberne, fordi √łkonomien har v√¶ret i fremgang, lyder det fra aktiechefen Otto Friderichsen.

Men man skal tage sine forbehold, da investeringer som Lisbet Stemann Funks er et særtilfælde.

- Almindelige mennesker har ikke en chance for at forudse, hvilke aktier¬†der vil stige og falde. Hendes investering er held, det er ligesom at spille lotto, fort√¶ller Michael M√łller, professor ved Institut for Finansiering p√• CBS.

Han anbefaler i stedet, at man spreder sine investeringer ud p√• 20 til 30 forskellige aktier. Her skal man nemlig v√¶re meget uheldig, f√łr det g√•r helt galt, afslutter professoren.