Aktiemarkederne stiger som aldrig før – pensionist tjente formue på investering

På 11 år har Lisbet Stemann Funk tjent to millioner kroner. Et særtilfælde, mener ekspert.

Kursfesten på aktiemarkederne har stået på længe.

Så længe at det nu har slået rekord. Kurserne på aktiemarkederne har været stødt stigende siden den 9. marts 2009, hvilket svarer til 3454 dage.

Det er nu blevet til en rekord, da det er den længste periode med stigende aktiekurser siden Anden Verdenskrig.

Den velkendte tyr foran den amerikanske fondsbørs i New York er symbolet for markeder, hvor kurserne bare fortsætter op uden større nedture.

Derfor kaldes den stigende periode, aktiemarkederne er inde i, for et bull-marked.

Millionær på 11 år

En af dem, der har nydt godt af opsvinget på aktiemarkederne, er pensionist Lisbet Stemann Funk fra Kerteminde.

Tilbage i 2007 fik hun nys om, at den danske virksomhed Ambu, der leverer engangsudstyr til hospitaler, ville være en god investering.

- Jeg havde nogle pensionsmidler, som jeg gerne ville investere. Jeg havde ikke de store forventninger, siger Lisbet Stemann Funk til TV 2.

Hun investerede for 44.000 kroner i Ambu-aktier, og de er i dag steget til to millioner kroner.

Jeg fik at vide, at når der er krise, så skal man ikke sælge sine aktier, så man skal bare tage det helt roligt

Lisbet Stemann Funk, pensionist

Flere årsager til opsving

At folk som Lisbet Stemann Funk har nydt godt af det nuværende bull-marked, er der flere årsager til.

- Vi ser virksomheder levere omsætning- og indtjeningsvækst, og det har på den lange bane trukket aktiemarkedet, fortæller aktiechef i Formuepleje, Otto Friderichsen.

Også den amerikanske centralbanks hjælpepakker, der kom til i kølvandet på finanskrisen tilbage i 2008, har været en afgørende faktor for det positive opsving.

Pensionisten fra Kerteminde nåede også at mærke finanskrisen på sine investeringer i Ambu, men hun bevarede roen.

- Jeg fik at vide, at når der er krise, så skal man ikke sælge sine aktier, så man skal bare tage det helt roligt, fortæller hun.

Ville beholde aktier

Lisbet Stemann Funk beholdt sine aktier og overlevede finanskrisen. Ambu-aktierne blev ved med at stige ligesom mange andre aktier. Men den lokale bankrådgiver begyndte at blive urolig for pensionistens investering.

For et år siden foreslog han Lisbet Stemann Funk at sælge. Men det kunne der ikke være tale om. Hun ville beholde sine aktier, og det viste sig at være en god idé.

Tre uger efter modtog hun nemlig et nyhedsbrev fra Ambu, hvori der stod, at virksomheden havde fået en stor ordre fra USA. Dermed steg aktien yderligere.

Men i juni i år gav hun dog efter for sin bankrådgivers råd.   

- Jeg solgte halvdelen, da min bankrådgiver fortalte, at kursen var oppe i 217, siger hun.

I dag har Lisbet Stemann Funk solgt yderligere halvdelen af sine resterende aktier. Det har indbragt en stor formue for pensionisten fra Kerteminde. Gennem 10 år er Ambu-aktien steget med 7000 procent.  

Almindelige mennesker har ikke en chance for at forudse, hvilke aktier, der vil stige og falde

Michael Møller, professor ved Institut for Finansiering på CBS

Et særtilfælde

Selvom Lisbet Stemann Funk har tjent en formue på sine investeringer gennem 11 år, er det stadig ikke for sent at ride med på bull-markedsbølgen, hvor aktiemarkederne siden marts 2009 er steget med 322 procent.

Ifølge Formueplejes analyser er sandsynligheden for en recession (en periode med økonomisk nedgang, red.) meget lille de næste 12 måneder.

- På trods af at der nu har været ni år med et bull-marked, er der stadig tale om en økonomi, som først på det seneste er begyndt at komme op i gear.

- Det vil sige, at der faktisk har været en lang periode med en økonomisk udvikling, der må betegnes som værende moderat. Det har været positivt for selskaberne, fordi økonomien har været i fremgang, lyder det fra aktiechefen Otto Friderichsen.

Men man skal tage sine forbehold, da investeringer som Lisbet Stemann Funks er et særtilfælde.

- Almindelige mennesker har ikke en chance for at forudse, hvilke aktier der vil stige og falde. Hendes investering er held, det er ligesom at spille lotto, fortæller Michael Møller, professor ved Institut for Finansiering på CBS.

Han anbefaler i stedet, at man spreder sine investeringer ud på 20 til 30 forskellige aktier. Her skal man nemlig være meget uheldig, før det går helt galt, afslutter professoren.