Skandalen om udbytteskat

Briter sagsøgt i sag om udbyttesvindel, der kostede Danmark 12,6 milliarder

Danmarkshistoriens største svindelsag vokser med stævninger af 71 personer og virksomheder i Storbritannien.

Kampen for at genvinde de tabte milliarder i sagen om udbyttesvindel vokser.

71 britiske virksomheder og personer er 27. juli blevet stævnet af Skat, skriver det britiske medie Law360.

Ifølge stævningerne, der er indbragt ved High Court i London, har de sagsøgte medvirket til det svindelnummer, der foreløbigt har kostet Danmark 12,6 milliarder kroner.

Svindlen er ifølge Skat foregået ved, at ansøgninger om tilbagebetaling af udbytteskat på danske aktier er blevet forfalsket i stor stil.

En stor del af pengene er endt i en lang række små pensionskasser i USA, der blev stævnet tidligere på sommeren, mens de nye stævninger gælder en række banker, personer og skatterådgivere i Storbritannien, der har hjulpet med at gennemføre svindlen.

Svindlen opdaget i 2015

Ifølge Skat var en del af firmaerne og personer i Storbritannien klar over, at anmodningerne om tilbagebetaling af udbytteskat til Skat ikke var reelle.

Skat vil ikke stille op til interview, men Steen Bechmann Jacobsen, der er fagdirektør for Særlig Kontrol i Skattestyrelsen, udtaler i en mail, at arbejdet med at få pengene tilbage har været i gang, siden svindlen blev opdaget i sommeren 2015.

- Disse bestræbelser består blandt andet i en række forskellige civilretlige tiltag i flere lande, hvor der kan være mulighed for at søge udbyttet inddraget eller anlægge civile retssager og gøre erstatningskrav gældende. Det gælder også i England, lyder det fra Steen Bechmann Jacobsen.

- Af hensyn til gennemførelsen og effekten af disse civilretlige tiltag kan Skattestyrelsen ikke udtale sig nærmere om tiltagene i de enkelte lande, tilføjer han.

Ræson i at sende stævninger ud

Advokat Michael Bjørn Hansen, der er tidligere chef i Skat, forventer en svær kamp for de danske myndigheder.

- De er ret sent på den, og spørgsmålet er, hvor meget man får ud af det. Det er en tung vej, og derfor undrer det mig lidt, at der går et par år, før man får stævningerne ud, siger han til TV 2.

Han ser dog god ræson i at gå efter alle de virksomheder og personer, der har spillet en rolle i det påståede svindelnummer. Også selvom de ikke nødvendigvis har været vidende om, at der har været svindel.

- Der er nok noget at komme efter ved at tage alle hjælpere med. Det er uanset, om de har handlet forsætligt eller uagtsomt, siger Michael Bjørn Hansen, der forudser et langt juridisk tovtrækkeri.

Ser du nogle muligheder for, at Skat får nogle af pengene tilbage?

- Det skal gøres. Hvis jeg var privat advokat, ville jeg sige, at jeg ikke kan love guld og grønne skove, men at det vil være forkert ikke at forsøge.

Ifølge advokaten kan nogle af medhjælperne som eksempelvis banker godt være i stand til at betale.

- Der, hvor det er op ad bakke, er, når det kommer til svindleren til sidst. Det kan godt være, at du kan få nogen af hjælperne eller svindleren klynget op. Men det kan være svært at få svindleren til at betale, siger Michael Bjørn Hansen. 

TV 2 har anmodet PR-rådgiver Jack Irvine om en kommentar fra Sanjay Shah, der ifølge Skat er hjernen bag svindlen. Men han er ikke vendt tilbage på forespørgslen.