Business

Ærligt Elon Musk-interview sender Tesla-aktien til tælling

Topchefen fortæller, at flere venner har udtrykt bekymring for hans fysiske helbred.

- Det seneste år har været det sværeste og mest smertefulde år i min karriere.

Sådan siger Tesla-topchefen, Elon Musk, fredag i et langt og ærligt interview med avisen New York Times. Det har kostet på hjemmefronten, at han i øjeblikket arbejder op mod 120 timer om ugen. 

- Der er perioder, hvor jeg ikke forlader fabrikken i tre-fire dage. Det har været på bekostning af tid med mine børn og mine venner, siger han. 

Tydeligt berørt forklarer han, at han tilbragte alle 24 timer af sin 47-års fødselsdag på fabrikken, hvor de arbejdede på den nye Tesla Model 3. Og da hans bror skulle giftes to dage senere i Catalonien, fløj han dertil direkte fra fabrikken. Han landede, to timer før ceremonien gik igang, og fløj tilbage igen umiddelbart bagefter for at fortsætte arbejdet med den nye model. 

Men den amerikanske bilproducents investorer har ikke reageret med medfølelse på Musks ærlige interview.

Sagsøgt for tweet om at tage Tesla af børsen

Da markedet lukkede fredag, var Tesla-aktiens værdi faldet til 305 dollar per aktie, svarende til godt 1900 kroner. Det er 9 procent lavere, end da der blev åbnet op for handlen sammen morgen. 

Det er ikke første gang, at Elon Musk sætter aktiekursen i bevægelse med en udtalelse. I sidste uge skrev topchefen på sin Twitter-profil, at han ville opkøbe Tesla-aktier til en højere pris, end de blev solgt til på aktiemarkederne. 

- Overvejer at tage Tesla af børsen for 420 dollar. Finansieringen er sikret, skrev han. 

I interviewet med New York Times afslører han, at han ikke havde vendt tweetet med nogen, før han skrev det. 

- Det var et forsøg på at skabe gennemsigtighed, siger han og understreger, at han ikke fortryder tweetet, der i første omgang fik aktierne til at stige, men altså sidenhen falde markant. 

Efterfølgende har to investorer sagsøgt Elon Musk. De mener, at hans tweet har kostet dem store summer. 

Elons engagement er åbenlyst

Tesla-stifteren fortæller, at det høje arbejdspres betyder, at han må tage medicinen Ambien, som er piller mod søvnløshed, for at kunne få sin nattesøvn.

Ifølge New York Times er flere af medlemmerne af Teslas bestyrelse bekymrede for Elon Musks brug af sovemiddel, men det ændrer ikke på, at de bakker op om ham. 

- Vi vil gerne gøre det klart, at Elons engagement i Tesla er åbenlys, skriver Tesla i en udtalelse. 

- Over de seneste 15 år er Tesla, under Elons lederskab, vokset fra en lille startup-virksomhed til nu at beskæftige titusindvis af medarbejder verden over og have hundredtusindvis af biler, som kunderne elsker, på vejene. Og undervejs har det skabt betydelig værdi for aktionærerne.

Elon Musk stiftede Tesla Motors i 2003, og den første elbil - en Tesla Roadster - blev solgt i 2008.