Jyske virksomheder er bedst til at lave overskud - se kortet

16x9

Herning Kommune indtager førstepladsen med 76 procent overskudsgivende virksomheder. Se kortet over samtlige kommuner nede i artiklen.

I en ny opgørelse topper flere jyske kommuner listen over andelen af overskudsgivende virksomheder fordelt på landets 98 kommuner.

Opgørelsen bygger på regnskabstal for 2017 og er udarbejdet af data- og analysevirksomheden Bisnode.

Her finder man det påfaldende, at det er de jyske kommuner, der dominerer. 

- Det er nok den jyske besindighed, der spiller ind. Virksomhedsejerne trækker ikke flere penge ud af virksomhederne, end der fortsat er plads til et positivt resultat, siger Anders Borg, administrerende direktør i Bisnode.

Er mere lønsomme

Han uddyber, at det især er lønsomheden - virksomhedens overskud efter alle omkostninger er betalt - der spiller ind.

I Jylland er der meget industri og ikke en så stor blanding af virksomheder indenfor forskellige brancher som for eksempel i København.

- Industri har bedre lønsomhed, mens servicevirksomheder har en lavere lønsomhed, lyder det fra Anders Borg.

Nedenfor kan du se din kommunes andel af overskudsgivende virksomheder. Artiklen fortsætter under kortet.

Andel af overskudsgivende virksomheder fordelt på kommuner

Herning topper listen

Listens top tre bliver indtaget af Herning, Ikast-Brande og Hedensted kommune. De har alle tæt på 76 procent overskudsgivende virksomheder. I Herning Kommune er man svært begejstret for topplaceringen.

Kommunen er steget med 3,4 procentpoint i forhold til 2016. Ifølge erhvervschef i Herning Kommune Henrik Kjeldsen er det blandt andet den gode dialog mellem den jyske bys virksomheder og kommunen, der er en af grundene til den succesfulde vækst.

- Vi har besøgt og behovsafklaret, hvad der skal til for at realisere et vækstpotentiale.

Det gode hele liv

For at det kan ske, har kommunen blandt andet haft fokus på at skabe en by, der rummer et godt erhvervsliv, men også en by, der giver gode muligheder for fritid, uddannelse og bopæl.

- Vi har en by og et område, som gør, at man kan skabe det gode hele liv, siger Henrik Kjeldsen.

Det, mener erhvervschefen i Herning Kommune, tiltrækker virksomheder.

- Det er tilfældigt for nogle virksomheder, hvor de vælger at placere sig, men for andre er det et strategisk valg, hvor de skal ligge henne.

Kun én sjællandsk kommune i top 20

Hele 16 ud af de 20 kommuner med den største andel af overskudsgivende virksomheder er jyske.

Sorø Kommune med 73 procent overskudsgivende virksomheder indtager en 12. plads i opgørelsen og er således den eneste sjællandske kommune i top 20. 

En af de sjællandske kommuner, som ikke har så høj en andel af overskudsgivende virksomheder som Herning, er København. Og her går man ikke i panik over opgørelsen:  

- Det tallene primært siger, at det gennemsnitlige overskud i hovedstaden er større, men der er også større spredning mellem virksomheder. Det er en indikation på, at dynamikken formentlig er større i hovedstaden. Flere virksomheder opstår og vokser sig store, men der er også flere virksomheder der dør, siger Claus Andersen, der er cheføkonom i kommunen.