Business

Trumps aggressive trusler har påvirket danske pensioner negativt

Den amerikanske præsidents trusler om handelskrig har haft indflydelse på afkastet.

Pungen bliver en smule fladere i år for danskerne, der sparer op til pension.

Flere må nemlig forvente et noget mindre afkast på deres opsparing, end de ellers har været vant til. Efter syv måneder af 2018 svinger afkastet fra de fem største pensionskasser mellem nul og tre procent.

Til sammenligning gav selskaberne et afkast på 10 procent sidste år.

Pension er langsigtet - ikke kortsigtet

Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn har Donald Trumps aggressive trusler om handelskrig påvirket investeringsmarkederne i en negativ retning.

Her har præsidenten lagt straftold på europæisk stål og aluminium, mens EU har pålagt told på en række amerikanske varer. Derudover har den amerikanske præsident indført told på kinesiske importvarer. Det har været med til at lægge en dæmper på afkastet og skabt uro på aktiemarkederne.

Finanschef i Topdanmark Henrik Thornval forklarer, at det dårlige afkast er en del af det at sætte sine penge i pensionskasserne.

- Det er sådan, at det lange stræk består af en masse delperioder, og de er interessante at se på. Det vil være sådan, at nogle delperioder viser gode afkast og andre lidt dårligere, fortæller han til TV 2.

Da pension er en langsigtet investering, skal man ifølge Henrik Thornval ikke hæfte sig ved blot en enkelt dårlig periode, da pension først skal udbetales senere i livet.

Spar på omkostningerne

En af de pensionskasser, der giver det højeste afkast lige nu, er AP Pension. Pensionskassen giver et afkast på 3,2 procent, og her er der positive toner at spore.

- 3,2 er flot, når vi tænker på de modvinde, vi har mødt i de finansielle markeder, lyder det fra Ralf Magnussen, investeringsdirektør i AP Pension.

Han anbefaler, at man anlægger sig en investeringsstrategi.

- At have en god portion aktier, investere i ejendomme og kreditobligationer og have en sikker grund af obligationer, det har været en god strategi på lang sigt. Men på kort sigt kan man godt opleve udsving, siger han.

Hvis man dog har i sinde at gøre noget ved det lave afkast allerede nu, mener seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Petersen, at man skal tage et kig på sine omkostninger.

- Man bør se på sin privatøkonomi og se, om man kan spare omkostningerne. Hvis omkostningerne er halvanden procent, æder omkostningerne en fjerdedel af afkastet, siger han til TV 2.