Business

Novo Nordisk skal på slankekur, men der kommer ikke massefyringer

USA's præsident presser Novo Nordisk til at sænke deres priser på medicin.

Danmarks mest værdifulde virksomhed, Novo Nordisk, har længe redet på en bølge af god økonomi. Den bølge vil medicinalfirmaet gerne ride videre på.

For at det kan lade sig gøre, skal der nu skæres ned på antallet af ansatte. Det er en realitet, efter Novo Nordisks første halvårsregnskab blev offentliggjort onsdag.

- Der kommer til at ske afskedigelser. Vi skal vænne os til løbende at tilpasse os og ikke være immune over for tilpasninger. Der er en stor mulighed for at få Novo Nordisk til at forsætte med at være succesfuld og fortsætte med at vokse, fortæller administrerende direktør Lars Fruergaard til TV 2.

Få afskedigelser

Regnskabet viser, at selskabet stadig tjener masser af penge – 20 milliarder kroner efter første halvår. Men skal succesen fortsætte, skal der skæres ind til benet, og her er det især omkostningerne, der fylder meget.

- Hvis en virksomhed er i krise og uden vækstmuligheder, så vil man typisk skære kraftigt i omkostningerne. Det er ikke det, vi ønsker at gøre, for vi har gode vækstmuligheder. Men når man skal tilføre investeringer i vores vækstmuligheder, så skal man tage det andre steder fra, siger Lars Fruergaard.

Men trods varslingen om afskedigelser mener aktieanalytiker i Sydbank Søren Løntoft ikke, det er noget, der kommer offentligheden for øje.

- Novo Nordisk vil lave drypvise afskedigelser rundt omkring i verden, ligesom det er for andre virksomheder en gang i mellem, fortæller Søren Løntoft til TV 2.

Ifølge ham er afskedigelserne nødvendige for, at Novo Nordisk fortsat kan fastholde selskabets målsætning om en gennemsnitlig indtjeningsvækst på fem procent de kommende år.

Pres fra Trump

Udover afskedigelser er der også et pres på priserne på selskabets produkter. Presset kommer fra ingen ringere end USA's præsident Donald Trump. Han ønsker at sænke priserne på medicin i USA.

Han har længe været meget kraftig i sin retorik om, at medicinalvirksomhederne tjener alt for mange penge, og at det går ud over patienterne.

Novo Nordisk er derfor ekstra varsomme over for, hvad der sker i USA, da over halvdelen af deres indtjening kommer derfra.

Efter offentliggørelsen af regnskabet var investorerne skeptiske. Novo Nordisk-aktien faldt med 4,3 procent og tabte dermed 34,5 milliarder kroner i markedsværdi.  

Ifølge Søren Løntoft er der stadig grund til at bevare troen på selskabet.

- Ud fra en aktiemæssig betragtning laver de ændringerne for at fastholde en indtjeningsvækst. Fremover vil de sikre en fornuftig vækst på omsætning og indtjening.