Business

Bagmandspolitiet efterforsker Danske Bank for hvidvask

Bagmandspolitiet undersøger, om der kan rejses straffesag mod Danske Bank for hvidvask i den estiske filial.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale kaldt Bagmandspolitiet - har indledt en efterforskning mod Danske Bank for overtrædelse af loven om hvidvask.

Det oplyser Bagmandspolitiet i en pressemeddelelse.

Efterforskningen drejer sig om de transaktioner, der kan være led i kriminel hvidvask for et større milliardbeløb i Danske Banks estiske filial.

- Vi har grundet sagens meget alvorlige karakter og omfang fulgt sagen tæt gennem længere tid, men af gode grunde har vi naturligt holdt kortene tæt til kroppen, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra SØIK i pressemeddelelsen.

- Nu er vi så langt, at jeg kan bekræfte, at vi i SØIK har åbnet en efterforskning med henblik på at undersøge, om vi i Danmark kan rejse straffesag mod Danske Bank for overtrædelse af hvidvaskloven.

Morten Niels Jakobsen understreger, at sagen længe har været meget højt prioriteret internt i Bagmandspolitiet, ligesom statsadvokaten oplyser, at Bagmandspolitiet har modtaget flere politianmeldelser vendt mod Danske Bank i sagen.

Omfattende efterforskning i gang

Bagmandspolitiet indhenter et omfattende katalog af materiale i efterforskningen fra Finanstilsynet, ligesom SØIK er i dialog med en række internationale samarbejdspartnere.

- Hvidvaskkriminalitet har store skadevirkninger på vores samfund, og loven indeholder stærke sanktionsmuligheder, hvis finansielle virksomheder ikke gør tilstrækkeligt for at undgå, at sorte penge bliver vasket hvide, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der ikke kan udtale sig om tidshorisonter på nuværende tidspunkt.

Danske Bank har ikke ønsket at stille op til interview mandag, men bankens chefjurist Flemming Pristed skriver følgende i en skriftlig kommentar til TV 2:

- Vi står naturligvis til rådighed for SØIK i deres efterforskning. Vi har løbende en god og konstruktiv dialog med myndighederne, og vi står til rådighed, hvis der er spørgsmål, som anklagemyndigheden ønsker vores hjælp til at få yderligere belyst.

Lyn-analyse

Dette er den alvorligste sag for Danske Bank siden finanskrisen, der truede bankens eksistens. Bagmandspolitiet har mistillid til Danske Banks egen undersøgelse og mener ikke, at den kan ikke stå alene. Bagmandspolitiets egen undersøgelse vil derfor betyde en ransagning af Danske Banks hovedsæde i København samt afhøring af relevante personer. Der er sat mange ressourcer af til opgaven, og den skal afklare, om der kan trækkes et spor fra hovedkontoret i Danmark til Estland, hvor hvidvaskningen er foregået.

I slutningen af juli åbnede også den estiske statsanklager en officiel efterforskning af Danske Banks filial i Estland. Efterforskningen er startet, efter at kapitalfonden Hermitage Capital har politianmeldt 26 medarbejdere i filialen.

- Myndighederne har nultolerance over for hvidvask. Statsanklageren har i morges besluttet at starte en strafferetlig efterforskning, sagde den estiske statsanklager, Urmas Reinsalu, dengang til Børsen.

Berlingske Business har i mere end et år oprullet, hvordan over 50 milliarder kroner i suspekte transaktioner er flydt igennem Danske Banks estiske filial i årevis.

Det er på trods af, at ledelsen allerede for flere år siden blev advaret om potentielle ulovligheder af en whistleblower.

Ikke bare blev filialen brugt til transaktioner fra steder som Moldova, Rusland og Aserbajdsjan, også penge fra den store Magnitskij-sag er rullet igennem filialen.