Bagmandspolitiet efterforsker Danske Bank for hvidvask

Bagmandspolitiet unders√łger, om der kan rejses straffesag mod Danske Bank for hvidvask i den estiske filial.

Statsadvokaten for S√¶rlig √ėkonomisk og International Kriminalitet (S√ėIK) - i daglig tale kaldt Bagmandspolitiet - har indledt en efterforskning mod Danske Bank for overtr√¶delse af loven om hvidvask.

Det oplyser Bagmandspolitiet i en pressemeddelelse.

Efterforskningen drejer sig om de transaktioner, der kan v√¶re led i kriminel hvidvask for et st√łrre milliardbel√łb i Danske Banks estiske filial.

- Vi har grundet sagens meget alvorlige karakter og omfang fulgt sagen t√¶t gennem l√¶ngere tid, men af gode grunde har vi naturligt holdt kortene t√¶t til kroppen, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra S√ėIK i pressemeddelelsen.

- Nu er vi s√• langt, at jeg kan bekr√¶fte, at vi i S√ėIK har √•bnet en efterforskning med henblik p√• at unders√łge, om vi i Danmark kan rejse straffesag mod Danske Bank for overtr√¶delse af hvidvaskloven.

Morten Niels Jakobsen understreger, at sagen l√¶nge har v√¶ret meget h√łjt prioriteret internt i Bagmandspolitiet, ligesom statsadvokaten oplyser, at Bagmandspolitiet har modtaget flere politianmeldelser vendt mod Danske Bank i sagen.

Omfattende efterforskning i gang

Bagmandspolitiet indhenter et omfattende katalog af materiale i efterforskningen fra Finanstilsynet, ligesom S√ėIK er i dialog med en r√¶kke internationale samarbejdspartnere.

- Hvidvaskkriminalitet har store skadevirkninger p√• vores samfund, og loven indeholder st√¶rke sanktionsmuligheder, hvis finansielle virksomheder ikke g√łr tilstr√¶kkeligt for at undg√•, at sorte penge bliver vasket hvide, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der ikke kan udtale sig om tidshorisonter p√• nuv√¶rende tidspunkt.

Danske Bank har ikke √łnsket at stille op til interview mandag, men bankens chefjurist Flemming Pristed skriver f√łlgende i en skriftlig kommentar til TV 2:

- Vi st√•r naturligvis til r√•dighed for S√ėIK i deres efterforskning. Vi har l√łbende en god og konstruktiv dialog med myndighederne, og vi st√•r til r√•dighed, hvis der er sp√łrgsm√•l, som anklagemyndigheden √łnsker vores hj√¶lp til at f√• yderligere belyst.

Lyn-analyse

Dette er den alvorligste sag for Danske Bank siden finanskrisen, der truede bankens eksistens. Bagmandspolitiet har mistillid til Danske Banks egen unders√łgelse og mener ikke, at den kan ikke st√• alene. Bagmandspolitiets egen unders√łgelse vil derfor betyde en ransagning af Danske Banks hoveds√¶de i K√łbenhavn samt afh√łring af relevante personer. Der er sat mange ressourcer af til opgaven, og den skal afklare, om der kan tr√¶kkes et spor fra hovedkontoret i Danmark til Estland, hvor hvidvaskningen er foreg√•et.

I slutningen af juli åbnede også den estiske statsanklager en officiel efterforskning af Danske Banks filial i Estland. Efterforskningen er startet, efter at kapitalfonden Hermitage Capital har politianmeldt 26 medarbejdere i filialen.

- Myndighederne har nultolerance over for hvidvask. Statsanklageren har i morges besluttet at starte en strafferetlig efterforskning, sagde den estiske statsanklager, Urmas Reinsalu, dengang til B√łrsen.

Berlingske Business har i mere end et år oprullet, hvordan over 50 milliarder kroner i suspekte transaktioner er flydt igennem Danske Banks estiske filial i årevis.

Det er på trods af, at ledelsen allerede for flere år siden blev advaret om potentielle ulovligheder af en whistleblower.

Ikke bare blev filialen brugt til transaktioner fra steder som Moldova, Rusland og Aserbajdsjan, også penge fra den store Magnitskij-sag er rullet igennem filialen.