Business

Danske Bank-aktien dykker efter faldende overskud

Danske Banks overskud er faldet en smule sammenlignet med samme periode sidste år.

Investorerne tager ikke godt imod Danske Banks regnskab for første halvår, der onsdag er blevet offentliggjort. 

Efter omkring en times handel på fondsbørsen i København falder bankens aktie med hele 10,4 procent og er dermed allersidst på C25-indekset. Det betyder, at en aktie koster omkring 175 kroner. 

Aktieanalytiker hos Sydbank Mikkel Emil Jensen mener, at det især er regnskabsposten om handelsindtægter, der får investorerne til at reagere. 

- Regnskabet er til den svage side, hvor særligt posten med handelsindtægterne er lave. Det skyldes usikkerheder på finansielle markeder, det italienske valg samt den verserende handelskrig, siger han.

I halvåret formåede banken at komme ud af årets første seks måneder med en samlet bundlinje på 9,1 milliarder kroner. Til sammenligning landede banken et resultat i første halvår af 2017 på 10,3 milliarder kroner. 

Topchef Thomas Borgen bemærker også i regnskabet, at geopolitisk usikkerhed har præget banken i de forgangne seks måneder. 

- Første halvår var præget af fortsat positivt momentum i vores udlånsaktiviteter, mens udviklingen på de finansielle markeder trak i den modsatte retning. 

- Den større globale usikkerhed og tilbageholdenhed hos investorer bidrog især til en svagere udvikling i handelsindtægterne, siger han i en pressemeddelelse.

Indblandet i hvidvaskningssag 

Af regnskabet fremgår det, at Danske Bank har besluttet, at man vil sende penge tilbage til det danske samfund, efter at det er kommet frem, at banken har været involveret i hvidvaskning i Estland.

- Selv om det stadig er for tidligt at konkludere på omfanget af mistænkelige transaktioner, står det klart, at banken ikke har levet op til egne standarder eller samfundets forventninger i forhold til at forhindre, at filialen i Estland blev brugt til potentielt illegitime aktiviteter, skriver banken.

- Det er derfor bankens hensigt at stille bruttoindtjeningen fra sådanne transaktioner i perioden 2007 til 2015 til rådighed for samfundsgavnlige tiltag. Det kan eksempelvis være til bekæmpelse af international økonomisk kriminalitet. 

Banken tilføjer, at det er for tidligt at sige noget om, hvor stort tilbagebetalingsbeløbet bliver. Det skyldes, at det er en omfattende undersøgelse, som dækker en periode på ni år og store mængder data, herunder mere end ni millioner mails, 7000 dokumenter og millioner af transaktioner.

Chef skiftes

Chefen for Danske Banks "compliance-funktion", der skal være med til at sikre bankens overholdelse af hvidvaskreglerne, bliver desuden skiftet ud, oplyser banken.

Den nye mand i stillingen bliver Phillipe Vollot.

I sidste uge skrev finansmediet Finanswatch, at Anders Meinert Jørgensen forlader stillingen efter en turbulent periode, hvor Berlingske i en række artikler har afsløret omfattende hvidvask fra bankens afdeling i Estland.

Finanstilsynet har udtalt en skarp kritik og bedt banken om at hensætte penge til potentielle tab fra sagen.

Bagmandspolitiet efterforsker Danske Bank i sagen. Danske Bank selv har iværksat en stor intern undersøgelse, hvis resultater skal foreligge til september.