Business

Min første million: Fra småkriminel til grødkonge

Roden fra den københavnske Sydhavn var et dystert sted i livet, men så lagde han kursen om.

Nogle iværksættere drømmer om at forandre verden. I USA drømmer Tesla-ejeren Elon Musk for eksempel om at skifte verdens bilpark ud med elbiler og kolonisere planeten Mars.

I Danmark står Lasse Skjønning Andersen over grød-gryderne og rører rundt. For ham starter forandringen inden i os selv.

Lasse Skjønning Andersen er 28 år, og har gjort det, som mange i starten rystede på hovedet over. Han har lavet en butik, hvor folk kun kommer for at spise grød. Det er i dag blevet til seks restauranter og et overskud på den gode side af én million kroner.

- Folk, som besøger mine Grød-butikker, skal selvfølgelig have en god madoplevelse, men de må også gerne lade sig inspirere af den filosofi, som har skabt Grød, forklarer han.

En filosofi, som har sit udspring i iværksætterens eget liv.

Valget

Gennem de første teenageår var Lasse Skjønning Andersen en rod.

Han var den tykke dreng i skolegården, der mobbede andre for at være overvægtige. En, som om natten forcerede pigtrådshegn og gemte sig for hundepatruljer for at male graffiti.

En utilpasset knægt, som aldrig havde fået bearbejdet sin mors selvmord, men i stedet fik afløb for sine følelser ved enten at lave ballade eller lade sig opsluge i hashtågerne.

Men også en følsom ung mand, der, efter at være blevet taget af politiet med spraydåsen i hånden, indså, at hans liv stod ved en skillevej.

Fortsatte han på sin nuværende sti, vil den uden tvivl føre ham længere ned i den københavnske underverden og videre ud i kriminalitet. Det ville han ikke. Alternativet var sti nummer to, som krævede han tog sig sammen og fik styr på sit liv.

Lasse Skjønning Andersen havde dog før prøvet at gøre det, hvor han var begyndt at løbe og spise sundt. Men de gange var han faldet tilbage i de dårlige vaner. Så hvordan kunne han sikre sig, at denne gang blev anderledes?

Forandringen

At grød skulle fylde så meget i hiphopperens liv er lidt af et tilfælde.

Det var svaret på et spørgsmål for en, som indtil sit femtende år havde været vant til at spise cocopops til morgenmad. Han havde brug for at finde den sundest modsætning, og det var for Lasse Skjøning Andersen, grød.

- Mit rationale var, at ting, der er kedelige, er oftest også sunde, siger han.

Men i det han begyndte at researche mere på grød og slå opskrifter op på nettet, åbnede der sig en helt ny verden. Grød skulle vise sig slet ikke at være så kedelig.

- Jeg blev en grødnørd og eksperimenterede helt vildt.

Passionen for grød var afgørende for, at han fik lagt sit liv om. Det at stå op hver morgen og lave grød blev en vane, som han kunne bygge andre positiver vaner op om.

- Jeg begyndte også at træne og tabte mig. Jeg fokuserede mere skolen, begyndte at drikke proteinshakes, ryge mindre hash og stoppede med at male grafitti. Knoklede i det hele taget røven ud af bukserne. 

Succesen

I efteråret 2011 flyttede en hiphopper ind på hipstermekkaet i Jægersborggade på Nørrebro i København. Den dengang 21-årige iværksætter investerede 200.000 kroner. Hele arven fra moren.

Tiden var inde til en grød-revolution. Hvis danskerne kunne nære bare lidt af den samme passion for grød, som Lasse Skjønning Andersen selv, ville flere tage retten til sig og derved spise lidt sundere.

Grød handler også om at tænke ud af boksen og prøve nye veje, forklarer Lasse Skjønning Andersen. Han sammenligner det med musik, som han selv dyrker og nærer stor kærlighed til.  

- Om man fortolker et jazznummer eller en opskrift på havregrød, er produktet forhåbentligt det samme. Det skal påvirke andre mennesker på en positiv måde.

På de syv år der er gået siden de første skåle med dampende, varm grød blev langet over disken, er konceptet vokset. Foruden de seks butikker har de også landet en aftale med 7-eleven i Danmark.

Balancen

Når Lasse Skjønning Andersen karakteriserer sit yngre jeg, beskriver han sig selv som en mand af ekstremer.

- Jeg var ekstrem i alt, hvad jeg foretog. For eksempel ved at vinterbade 10 gange om dagen. Eller drikke alt for meget vodka i byen eller slet ikke drikke i et år.

Han mener selv, forklaringen på den måde at leve på skyldes, at det er nemmere at være ekstrem, end det er at være balanceret.

I dag forstår han værdien i at have balancen, og bestræber sig på at finde den. Således spiser grød-mageren heller ikke længere grød til morgenmad hverdag.

- Det er fedt med ritualer, men balancen er vigtigere.

Friheden

Med succes og en rigdom, som støt og roligt vokser, kommer der også noget frihed. Men for Lasse Skjønning Andersen ligger den overhovedet ikke i ”bare at kunne gøre, hvad man vil”.

- For det vil alle jo fandeme have. Det er for nemt at sige.

Friheden er derfor ligesom alt andet. Tager man den til det ekstreme, er det ikke længere sundt, forklarer iværksætteren.

- Hvis du kun stræber efter den ultimative frihed for dig selv, kan du eksempelvis aldrig kunne leve i et monogamt forhold, som handler om troskab og kompromis.

Det handler igen om at finde balancen, og derfor kræver frihed også disciplin, slutter Lasse Skjønning Andersen.

Du kan lære mere om Lasse Skjønning Andersen i programmet Min første million på TV 2 Play.