Otte dømt i stor bestikkelsessag
Tidligere it-direktør dømt for bestikkelse af offentligt ansatte.
Alle otte tiltalte i den store Atea-sag om bestikkelse af offentligt ansatte er kendt skyldig ved retten i Glostrup.
Den hårdeste dom lyder på halvandet års fængsel.
Den fik den hovedtiltalte, tidligere it-driftsdirektør i Region Sjælland, Rene Clausen. Han anker dommen til Østre Landsret.
Tidligere it-direktør i Region Sjælland og efterfølgende it-direktør i Rigspolitiet, Michael Steen Hansen, er idømt ti måneders fængsel.
Fire tidligere medlemmer af Ateas ledelse har alle fået mellem et år og otte måneders fængsel. Dommene er delvist betingede.
Den hårdest straffede hos Atea er tidligere salgschef Per Juul Andersen, der har fået et års fængsel.
Halvdelen af de otte dømte i Atea-sagen, hvor selskabet af samme navn nu er dømt for at have bestukket offentligt ansatte, udbad sig betænkningstid, mens de øvrige fire ankede dommene på stedet.
Forsvarer: Landsret skal tage stilling
Anklager Jørn Thostrup mener, at dommen i Atea-sagen sender et stærkt signal om, at der bliver slået hårdt ned på bestikkelse.
Andro Vilic, forsvarer for René Clausen, siger til TV 2, at han og hans klient er uenige i dommen.
- Vi mener, Østre Landsret blandt andet skal tage stilling til, om man kan blive bestukket for egne midler, siger Andro Vilic.
Har lagt vægt på forholdenes karakter
Derudover er selskabet Atea blevet idømt en bøde på ti millioner kroner for bestikkelsen.
For alle de dømte har retten især lagt vægt på forholdenes karakter, grovhed og omfang. Det trækker dog i formildende retning, at forholdene ligger så langt tilbage i tiden, slog retsformand Nanna Blach fast.
Bøden til Atea er fastsat skønsmæssigt ud fra selskabets økonomi, og retten har lagt vægt på, at der var tale om samfundsskadelig aktivitet. "Aktiv bestikkelse kan desuden potentielt være til fare for den fri konkurrence", lyder det i rettens begrundelse.
Konto 2840
Skandalen tager sin begyndelse i 2007, hvor it-driftchefen i Region Sjælland, Rene Clausen, indgik en aftale med Claus Hougesen, den tidligere koncernchef hos Atea.
Aftalen gik på, at regionen fik en særlig konto hos Atea, hvor 1,5 procent af Regions Sjællands indkøb hos it-virksomheden blev sat ind.
Det lyder meget tilforladeligt, men kontoen var mere eller mindre hemmelig og fremgik ikke af Region Sjællands regnskaber, hvilket den burde.
I retten har Claus Hougesen forklaret, at kontoen var ment som en bonuskonto, som Region Sjælland kunne bruge til at købe it-udstyr og ydelser fra Atea.
Hele sagens kerne er, at det var ikke kun var det, kontoen blev brugt til.
Livsnyderne
Bagmandspolitiets anklage går nemlig på, at konto 2480 har finansieret adskillige dyre restaurantbesøg og luksusrejser til Florida, Rom, Las Vegas og Dubai.
Anklagemyndigheden mener, der er tale om luksusgaver givet af Atea til en håndfuld ledende medarbejdere i Region Sjælland
Det drejer sig om Rene Clausen, Michael Steen Hansen, tidligere it-chef hos Region Sjælland og Rigspolitiet, og Michael Mølkær Jensen, tidligere it-udviklingschef.
Michael Steen Hansen sad i den øverste ledelse hos Rigspolitiet. Han var medlem af direktionen, som bestod af fem personer.
Både Rene Clausen og Michael Steen Hansen blev afskediget fra Region Sjælland.
Navnlig rejsen til Dubai i 2014 er blevet berygtet for den ekstravagance, de offentlige ledere kunne nyde godt af. Den bød på flypladser på businessclass, et fem-stjernet luksushotel, formel 1-løb og naturligvis dyre middage, som de anklagede var vant til fra København.
Med på turen var fra Region Sjælland Rene Clausen og Michael Steen Hansen, og som repræsentanter for Atea deltog cheferne Claus Hougesen, Peter Trans og Carsten Ritzau.
Anklagemyndigheden vurderer, at turen i alt kostede 408.825 kroner, hvoraf Region Sjælland hæftede for 256.122 kroner.
Det tabte udbud
Særligt interessant er det, at Claus Hougesen var med på Dubai-turen. Måneder forinden havde han nemlig forladt Atea for at stifte et nyt selskab, 3A-it.
Et par måneder senere forlader Peter Trans og Carsten Ritzau også Atea til fordel for nye direktørposter hos 3A-it.
Et par måneder efter det vinder 3A-it pudsigt nok et udbud til 500 millioner kroner hos Region Sjælland lige foran næsen på Atea.
Anklagemyndigheden mener, at rejsen til Dubai var medvirkende til, at 3A-it vandt kontrakten.
Politiet griber ind
Vi skriver her foråret 2015, og en undren var begyndt at vokse hos Ateas nye koncernchef, Steinar Sønster, og den administrerende direktør, Morten Felding.
Der var spørgsmålet om den her underlige konto 2480. Men når de sammenholdt det med, at tidligere Atea-direktører med et helt nystartet selskab snupper en kontrakt til en halv milliard, begyndte mistanken for alvor at melde sig.
Atea satte derfor en intern undersøgelse i gang, hvis resultater de forelagde for Region Sjælland.
Regionen reagerede prompte. De annullerede kontrakten med 3A-it og gik til politiet, som kort tid efter beslaglagde mailservere hos Atea.
Blandt de 224.000 mails har bagmandspolitiet fundet beviser for både passiv og aktiv bestikkelse af offentligt ansatte. Blandt andet fremgår det i forbindelse med planlægningen af Dubai-turen, at det skulle være en tur for ”livsnydere”, og at den skulle "gå under radaren".
Revisionsvirksomheden Pricewaterhouse Coopers har efterfølgende undersøgt forholdet mellem Region Sjælland og Atea.
De kom frem til, at 1,1 millioner kroner fra 2012 til 2015 er gået til rejser, middage, messer, gaver og arrangementer via konto 2840.