Streaming-bølge på vej til Danmark: Her er 12 tjenester, du skal holde øje med
Krigen om kunderne er begyndt.
Danskernes appetit på drager, zombier, mord og umulig kærlighed har aldrig været større på digitale tv-tjenester og er fortsat stigende.
Således er der i dag omkring 28 streamingtjenester i Danmark.
Det viser en opgørelse fra mediabureauet IUM.
I USA kan de godte sig med et udbud på over 200 tjenester, viser en undersøgelse af Deloitte.
Amerikanerne udnytter det fuldt ud. I gennemsnit abonnerer en familie på tre forskellige udbydere og tøver ikke med at skifte dem ud.
De danske hjem kan dog inden længe få udvidet deres udbud markant, når flere af de amerikanske tjenester begynder at søge mod nyt farvand.
Det fortæller medieanalytiker hos Copenhagen FutureTV Claus Bülow Christensen.
- Jeg tror, der kommer en flodbølge henover det nordiske marked, siger han.
Streamingens guldalder
Streamingtjenesterne har ifølge medieanalytikeren haft succes med at bryde gennem muren og blive et produkt, som de fleste vil have. I starten mødte de ellers lidt skepsis fra de forbrugere, der ikke var så vant til digital teknologi.
- I dag er fordelene ved at have adgang til et utal af film og serier, man kan se, hvor man vil, når man vil, simpelthen så store, at skeptikerne er villige til at sætte sig ind i alt det tekniske, siger Claus Bülow Christensen.
Succesen er faktisk så stor, at der er tale om en guldalder for streamingtjenesterne. Hvilket også er en af grundene til, at danskerne skal berede sig på en kommende tsunami af film og serier, fortæller medieanalytikeren.
Krig om kunderne
Konkurrencen er meget hurtigt spidset til, og her tæller hver eneste bid af markedet. Det betyder, at der er krig om brugerne, som til gengæld kan se frem til billigere abonnementer.
De gamle medier i Danmark kan se frem til et voldsomt pres, hvor de kan ende som underdog.
- Danskerne vil nemlig gerne have de udenlandske streamingtjenester. Det kan vi se på statistikkerne, siger Claus Bülow Christensen.
Vi vil have fuld kontrol
Folket har taget magten. I hvert fald når det kommer til streaming af film og serier.
Det er konklusionen på Deloittes årlige undersøgelse om udviklingen indenfor digitale medier.
- Forbrugere har stigende kontrol. De nyder nu en frihed uden lige, når det kommer til at vælge i udbuddet af medier og underholdning, og deres forventninger har aldrig været højere, skriver revisionsfirmaet.
Undersøgelsen er godt nok baseret på det amerikanske marked, men ifølge Claus Bülow Christensen afspejler den meget godt de danske tilstande.
Valuta for pengene
Konklusionerne er også nogen, Claus Bülow Christensen kan genkende fra de undersøgelser, FutureTV årligt selv laver om danskernes medievaner i samarbejde med analysebureauet Wilke.
- Vores undersøgelse siger, at folk vil have value for money. Og med streamingtjenesterne får de film og serier i høj kvalitet til en god pris.
Faktisk kan man abonnere på en stor del af streamingtjenesterne i Danmark - og stadig slippe med at betale mindre end prisen for en stor tv-pakke, pointerer medieanalytikeren.
Vi vil bruge flere penge på streaming
276 kroner brugte gennemsnitsdanskeren på streaming af film og serier i 2016. Det viser en rapport fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Der er dog løbet meget vand gennem åen siden, og Claus Bülow Christensen er ikke i tvivl om, at danskerne midt i 2018 bruger endnu flere penge.
Danskernes køb af streaming sker på bekostning af traditionelt kabel-tv, som vælges fra. Det er dog med til at give luft i privatøkonomien, som så finansierer forbrugernes tilkøb af tjenester, forklarer medieanalytikeren.
Lars Skovgaard Andersen er investeringsstrateg i Danske Bank, og han kan tydeligt se ud fra kundernes budgetter, at folk bruger flere penge på digital underholdning, herunder streaming.
Forretningsmodellen for streaming er også ret smart, fortæller Claus Bülow Christensen. Afregningen sker en gang om måneden, og kunderne kan melde sig fra og til, når det passer dem.
Streamingselskaberne har dog vist sig at være ekstremt produktive, når det kommer til at lave kvalitetsindhold. Hvilket betyder, at de også har været gode til at holde på kunderne.
Så længe de gør det, fortæller Claus Bülow Christensen, vil købekraften blandt forbrugerne være høj.
Nye tjenester på vej
2017 var et skæringsår for streaming, fortæller Deloitte i sin undersøgelse.
For første gang nogensinde abonnerede flere end 50 procent af alle amerikanske husstande nemlig på en betalt streamingtjeneste.
Faktisk var det hele 55 procent. Det er en stigning på 450 procent siden 2009.
Amerikanerne var dog ikke de eneste, som krydsede den historiske tærskel i 2017. Det gjorde danskerne såmænd også - her abonnerede 54 procent på mindst én streamingtjeneste. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Om vi så ender med at lade os opsluge af fiktionens univers, må tiden vise.
Amerikanernes tidsforbrug på film, tv og serier er eksploderet til hele 38 timer om ugen, hvoraf 15 timer bruges på streaming, lader Deloitte-rapporten os vide.
Det svarer til en hel arbejdsuge.
I listen herunder kan du se 12 tjenester, der alle ifølge Claus Bülow Christensen snart vil finde vej til Danmark.