Business

Nu kommer superinternettet – Her er fire måder, 5G vil forandre dit liv på

Forskellen på 4G og 5G er giga.

TDC har testet det, og det nye 5G-internet bestod med bravur.

Hele 65 gange hurtigere end det nuværende 4G-netværk, viste resultaterne. Teleselskabet er nu klar til at tage det ud af laboratoriet og ud i det ganske land.

Opsætningen af det nye superinternet bliver en stor investering for de danske skatteydere, fortæller TDC’s koncerndirektør, Jens Aaløse, men sådan er det ved al ny teknologi.

- Selvfølgelig skal vi diskutere investeringens størrelse, men vi skal også diskutere, hvad virksomheder og borgere får ud af det. Det er her, den helt store gevinst ligger, siger han.

TDC vil være de første i Skandinavien til at tilbyde 5G-internet.

Hvor hurtigt? Så hurtigt

Mulighederne er også rigtig store i 5G. Det fortæller Torben Vognsen, redaktør på Gadget-magasinet Input:

- Hastigheden vil blive væsentligt hurtigere på stort set alt, hvad forbrugerne ejer på nettet.

Det vil konkret betyde, at når man trykker på noget, vil det begynde i samme øjeblik.

TDC oplyser, at hastigheden på 5G er 1,9 gigabit i sekundet. Til sammenligning har 3G en hastighed på tre megabit i sekundet, og på 4G er den 40 megabit i sekundet.

Hvor 3G og 4G opererer med megabit, er vi med 5G oppe at tale gigabit. I grafikken nedenunder kan du se forskellen på de tre typer mobilinternet. Målt på hvor hurtigt det går at downloade en 4K-film, som i dette eksempel fylder 100 gigabit.

Vil dække vores internetbehov i ”rigtig mange” år

Det revolutionerende i 5G ligger i, at den forsinkelse, der har været på internetforbindelser, næsten helt forsvinder.

For Jens Aaløse betyder det, at mulighederne bliver helt enorme. Men den grundlæggende forskel for ham ligger i, at man kan tage nogle helt nye skridt i forhold til at digitalisere det offentlige og det private erhvervsliv.

Torben Vognsen er enig og mener, at vi med 5G vil have dækket samfundets internetbehov rigtig mange år ud i fremtiden.

Vil skabe millioner af job

EU-Kommissionen har regnet på, hvad et 5G internet i hele EU vil betyde økonomisk for hele EU.

Deres beregninger viser, at en ny teleinfrastruktur baseret på 5G vil skabe grobund for en masse nye teknologier. Det vil potentielt give 2,3 millioner nye arbejdspladser og fra 2025 en øget vækst på 800 milliarder kroner om året i hele EU.

Energi, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt ser derfor også ”kæmpe perspektiver” og ”uanede muligheder” med 5G-teknologien.

Danskerne må dog væbne sig med lidt tålmodighed, før de kan surfe rundt i cyberspace med raketfart. Det kommer til at tage TDC noget tid at bygge de mange nye antenner, der kræves.

Torben Vognsens bud er, at det vil tage mellem tre til fem år, før 5G således når ud til alle afkroge af landet.

Sådan vil 5G forandre dit liv

 1. Selvkørende biler

  5G vil, ifølge Torben Vognsen og Jens Aaløse, blandt andet gøre det muligt at indføre selvkørende biler på vejene. De fungerer nemlig ved at kommunikere via internettet.

  - Her er du ret interesseret i, at bilerne kan snakke meget hurtigt med hinanden, fordi de skal vide, hvor de andre biler er, siger Torben Vognsen.

  En forsinkelse på internettet vil således øge risikoen for sammenstød. Derfor er det faktisk også et krav, at internetopkoblingen til selvkørende biler skal være meget hurtig, tilføjer redaktøren.

  TDC oplyser, at med en 4G-forbindelse vil en bil med 100 km i timen nå at køre 140 cm, før kommandoen til bremsning bliver givet, til bilen faktisk begynder at bremse. 

  Med 5G vil bilen kun nå at køre 2,8 cm. 

 2. Fjernstyrede operationer

  Sygehusvæsnet og især kirugien står over for en revolution, når 5G er blevet helt udbredt. Sådan lyder det fra koncerndirektør i TDC, Jens Aaløse.

  Det vil nemlig betyde, at man kan få dygtige, specialiserede kirurger til at foretage operationer via fjernstyrede robotter.

  En kirurg i København vil eksempelvis kunne gennemføre en operation på en patient, der befinder sig i Hanstholm.

 3. Internet of things

  Internet of things, eller tingenes internet, er betegnelsen for den seneste udviling indenfor elektronik. 

  Således at erhvert nyt elektronisk produkt på markedet efterhånden også kommer med en wifi-forbindelse. 

  Det betyder, at man kan koble bilen, kaffemaskinen, sit armbåndsur og alt muligt andet på internettet. 

  Med 5G kan tingenes internet fungere meget mere effektivt. Ligesom det åbner for nye innovationer. 

 4. Det intelligente hjem

  I forlængelse af tingenes internet vil 5G også bringe forbrugerne nærmere det intelligente hjem. 

  Det er et hjem, hvor man man via nettet er koblet på en kunstig intelligens, som hjælper én med at styre rigtig mange praktiske ting i ens liv.

  Ligefra booking på restauranter, betaling af regninger, afhentning af børn, indkøb og madlavning.

  Det foregår blandt andet via en stemmestyret anordning, som man giver en mundtlig kommando. Anordningen sørger for, at kommandoen bliver udført. For eksempel ved at den ringer til ens frisør og med en autentisk, menneskelig stemme får bestilt en tid.    

  I USA er det intelligente hjem ved at vinde stærkt frem. 25 millioner amerikanere købte sidste år en stemmestyret assisent, såsom Amazons Alexa eller Google Home. 

Kilder: John Strand, selvstændig rådgiver for telebranchen i Strand Consult, Jens Aaløse, koncerndirketør i TDC Group og Torben Vognsen, stifter af og redaktør på Gadget-magasinet Input.