Bankdirektør vil forbyde aktieoptioner: - For mange mennesker kan de virke stødende
Forslaget skal sikre mere åbenhed, siger Jyske Banks chef. "Håbløst," mener Joachim B. Olsen, der frygter for rekrutteringen.
Topchefers lønninger kan være meget uigennemskuelige, og derfor bør de omdiskuterede aktieoptioner forbydes for direktører i børsnoterede selskaber.
Det siger Jyske Banks direktør, Anders Dam, til Børsen.
Han tjener selv 10,3 millioner kroner om året inklusiv pension, men får ikke aktieoptioner som del af sin lønpakke. Årsagen er, at de ”i nogle situationer har fået groteske former”.
- For mange mennesker kan det virke stødende. Det ville det være for mig, hvis jeg selv var ansat i en virksomhed og skulle mærke konsekvenserne af besparelser, mens jeg knoklede løs for 300.000 kroner om året, mens chefen får mange hundrede millioner kroner, siger Anders Dam til Børsen.
Fremgår ikke af regnskabet
Kort fortalt giver en aktieoption indehaveren ret til et købe aktier til en bestemt pris på et bestemt tidspunkt.
Et eksempel kunne være, at en direktør i et selskab bliver tildelt aktieoptioner, som han tre år senere kan indløse til den pris, som aktien var værd på udstedelsestidspunktet. Er virksomhedens værdi i den periode steget, vil værdien af optionerne følge med. Det samme vil direktørens mulige fortjeneste derfor også. Dermed vil topchefens eget økonomiske incitament for at få aktien til at stige også ofte være stor.
For Anders Dam er det store problem med aktieoptionerne, at de ikke er at finde i virksomhedernes regnskab, og derfor bliver det meget uoverskueligt at gå direktørernes lønninger efter, siger han.
Vil passe på sammenhængskraften
Jyske Bank-bossen siger, at han ikke har noget problem med, at direktører tjener både 50 og 100 millioner kroner om året, hvis de er det værd. Alligevel handler hans forslag ikke kun om at skabe mere åbenhed.
- Det handler om at passe på sammenhængskraften i samfundet. Der er en enorm symbolværdi i det her. Det er jo andre folks penge, og her mener jeg, at man skal være særligt opmærksom på, hvordan man skal tildele sig selv uigennemskuelige lønpakker, siger Anders Dam.
Han tilføjer, at den manglende åbenhed om aktieoptioner risikerer at skabe et ”tag-selv-bord”, hvis både bestyrelse og direktion bevilliger hinanden penge uden at eje selskabet.
Jyske Banks direktør har ikke ønsket at uddybe sine synspunkter over for TV 2.
Joachim B.: Håbløst med forbud
På Christiansborg har flere politikere bemærket bankdirektørens opfordring. En af dem er Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen. Han mener, at et forbud vil forringe konkurrencen om topchefer.
- Jeg mener, det vil være fuldstændig håbløst og dumt med et forbud. Vi lever i en international økonomi, hvor der er konkurrence om højt specialiseret arbejdskraft, siger Joachim B. Olsen til TV 2.
- Man skal huske på, at der ikke er nogen bestyrelser, der har nogen interesse i at ansætte folk til en højere løn, end deres kompetencer kan bære. Derfor skal vi være meget forsigtige med at blande os i sådan nogle ting på baggrund af historier, som kan vække forargelse.
Socialdemokratiet klar til at se på forbud
Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, mener derimod, det er nødvendigt at skabe større gennemsigtighed.
- I første omgang synes vi, at man skal kigge på transparensen, men jeg er bestemt heller ikke afvisende over for at gå skridtet længere. Altså det, som Anders Dam er ude og anbefale, siger Benny Engelbrecht til TV 2.
Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, lufter samme tanker i Børsen. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er derimod modstander af et forbud.
Han siger til Børsen, at staten ikke skal blande sig i, hvordan private virksomheder fungerer.
Det samme mener Danske Banks topchef Thomas Borgen. Han siger, at et forbud især vil gå ud over unge virksomheder med begrænset kapital.