Fakta udruller Bip og Betal i alle butikker - slut med at skulle i kø ved kassen

Så længe forbrugerne mener, at de mange nye betalingsløsninger gør deres hverdag nemmere, hilser Forbrugerrådet Tænk dem velkommen.

Scan din varer med din mobil, betal via en app og undgå lange køer ved kassen.

Sådan lyder opsummeringen på de nye mobile betalingsløsning, som Fakta fra i dag begynder at rulle ud i sine butikker.  

Allerede i løbet af maj har ti Fakta-butikker været prøveklud for den nye måde at handle på, og i den anledning udtalte Lars Rasmussen, forretningsudviklingschef i Fakta, at formålet er, at kundernes indkøbstur skal være hurtigere og nemmere.

- For vores medarbejdere betyder det, at vi får frigivet ekstra ressourcer til at holde orden i butikkerne, sagde han i en pressemeddelelse.  

Samtidig fortalte Lars Rasmussen, at det nye system ikke vil føre til nedskæringer i butikkernes bemanding.

Bip og betal

Faktas nye betalingsløsning hedder Bip og Betal og ligger inde i Coops app, som man derfor skal hente til sin smartphone, hvis man vil bruge den nye løsning.

Når man som kunde i fremtiden ankommer til en af Coops butikker, skal man scanne en QR-kode ved indgangen. Derefter foretager man sine indkøb, men med det twist at man selv scanner hver en vare og lægger den direkte ned i ens indkøbspose.

Når man er færdig, går man hen til kassen og scanner en ny QR-kode for at betale.  

Løsningen vil ifølge Coop blive indført i alle landets 359 Fakta-butikker samt nogle af Kvickly og Superbrugsens butikker i løbet af 2018. 

Åbner for en masse muligheder 

Nogle forbrugere er måske skeptiske i starten, men de fleste af dem vil hurtigt blive vundet til den nye løsning. Det fortæller Per Østergaard Jacobsen, ekstern lektor ved CBS:

- Den er jo fantastisk. For det er en løsning, som gør, at vi som forbrugere kan komme hurtigere igennem vores indkøb, og det vil alle sætte stor pris på.

Derudover åbner appen og andre digitale betalingsløsninger op for, at kunden og butikken kan interagere på en helt ny måde.

Det betyder ifølge Per Østergaard Jacobsen, at appen kan hjælpe folk med bedre at kontrollere deres indkøbsvaner og eksempelvis undgå madvarer, som man ikke kan tåle.  

- Man kan jo i princippet indbygge en alarm, der siger: ”Hey Per, du skal ikke købe det her”.

Skal tilgodese alle

Hos Forbrugerrådet Tænk ser man generelt med positive øjne på de nye betalingsløsninger, så længe mange forbrugere vil mene, det gør deres indkøb nemmere og hurtigere. Andre forbrugere vil dog af forskellige årsager ikke bryde sig om at betjene de nye betalingsapps.

Det fortæller Troels Holmberg, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk:

- Det er vigtigt, at alle bliver tilgodeset, også dem som ikke har lyst til at bruge de nye løsninger, eller som af fysiske eller psykiske årsager ikke kan.  

Troels Holmberg advarer også mod, at de nye betalingsløsninger automatisk bondefanger forbrugerne i loyalitetsprogrammer, som godt nok giver medlemsfordele og tilbud, men ud fra at butikkerne overvåger ens indkøb og samler data om én.

Forbrugerne skal, ifølge seniorøkonomen, have mulighed for at vælge de nye betalingsløsninger til og samtidig kunne vælge loyalitetsprogrammerne fra, hvis man ikke har lyst til det.