Business

Prisen på vanilje er eksploderet - nu er det næsten lige så dyrt som sølv

En prisstigning på vanilje på 2.900 procent gennem de seneste fem år skyldes flere forskellige faktorer.

Den seneste måned har danskerne mæsket sig i alskens is midt i den overraskende forårsvarme. Men hvis man har en sød tand og er vild med især vanilje, så skal man i den kommende tid forberede sig på, at det kan blive en del dyrere at spise vaniljeis. 

Prisen på vanilje er nemlig steget med ikke mindre end 2.900 procent på fem år. Det skriver det britiske medie Financial Times.

80 procent af verdens ægte vanilje stammer fra den østafrikanske ø Madagaskar.

Storme ødelægger produktionen

Forklaringen på de højere priser skal findes dels i de tropiske storme og cykloner, der har hærget øen i Det Indiske Ocean. Dels i en stigende interesse for naturlig vanilje på både det amerikanske og det kinesiske marked.

- Vi har set en kraftig stigning i efterspørgslen på vanilje på verdensmarkedet. USA har tidligere spist kunstigt fremstillet vanilje, og kineserne er kommet ind på markedet. Med dem på banen, så presser det priserne op, siger Mette Ravn, som importerer vanilje til Danmark. 

Ifølge Financial Times har en cyklon i marts ødelagt store dele af vaniljeproduktionen på Madagaskar, og det har fået priserne på vaniljestængerne til at eksplodere. 

I 2013 lå kiloprisen på vanilje på omkring 125 kroner. I dag koster et kilo vanilje omkring 3.260 kroner, hvilket betyder, at vanilje nu er næsten ligeså dyrt som sølv. 

Indbyggere dropper at dyrke mad

Eugenia Lopez, som er landbrugsekspert ved det schweiziske udviklingscenter Helvetas, siger til den britiske avis, at mange af indbyggerne på Madagaskar er holdt op med at dyrke mad til dem selv for i stedet for at dyrke vanilje.

Samtidig er mange af øens unge piger begyndt at droppe ud af skolen for at gifte sig med såkaldte 'vaniljebaroner'. Men indbyggerne skal forberede sig på, at priserne på vanilje vil falde igen med tiden. 

- Folk køber biler og motorcykler, som de ikke engang har råd til at fylde benzin på, når vaniljeprisen falder, siger Eugenia Lopez.

De ekstreme prisstigninger på vanilje har i første omgang, at isbutikker i London og New York har fjernet vaniljeis fra deres sortiment. Helt så grelt er det endnu ikke herhjemme.

Den danske vaniljeimportør Mette Ravn fortæller til TV 2, at det tager fem år for vaniljeplanter at blomstre og at markedet for kvalitetsvanilje er sårbart. 

- På grund af global opvarmning og det ustabile klima har vi set flere cykloner og tornadoer i det område (i Madagaskar, red.), men også orkaner i Caribien som har ødelagt produktionen, siger Mette Ravn.