Skuffede sygeplejersker går i vejen for FOA-boss

Irritation, fløjten og enkelte buh-råb mødte Dennis Kristensen ved indgangen til Forligsen.

FOA's formand ankom onsdag forsinket som sidste forhandler lidt efter klokken 10 til Forligsinstitutionen i København, hvor han skal forsøge at nå en aftale med arbejdsgiverne på det kommunale område.

Det sker, efter at Dennis Kristensen og andre forhandlere fra fagforeninger under hovedorganisationen LO natten til onsdag skrev under på en aftale med regionerne - trods tydelig skuffelse og overraskelse fra flere af de andre forhandlere.

- Jeg synes, at vi har lavet et resultat, der svarer til det, musketererne i fællesskab havde formuleret, siger Dennis Kristensen, hvis største medlemsgrupper i FOA er social- og sundhedspersonale.

Fagforeningerne har fra starten stået sammen under sloganet "en løsning for alle", der har fyldt både på sociale medier og i gadebilledet på busser og bannere ved demonstrationer.

Der skal findes fælles løsninger på de største knaster - lønstigninger, lærernes arbejdstid og sikring af betalt spisepause, har det lydt. Men Dennis Kristensen mener ikke, at musketereden er brudt.

- Det resultat, som vi har forhandlet hjem, svarer til de krav, vi blev sendt i byen med. Vi har fået reallønsfremgang, vi har afskaffet privatlønsværnet, og vi har fået de puljer til ligeløn og lavtløn, som vi gik efter.

- Med spisepausen var der forhandlinger lige på falderebet. Dem, der gik, ville have en stærkere bestemmelse, end den vi har udarbejdet med hjælp fra LO's jurister. Det kunne de så ikke blive enige med regionerne om, siger FOA-formanden.

Chefforhandler for de regionalt ansatte, Grete Christensen lægger ikke skjul på, at hun er ærgerlig over forliget i nat. Video: Marie Jensen

Han afviser, at aftalen fra regionerne kan kopieres og skrives under i kommunerne.

- I kommunerne har vi en helt anden problemstilling. Vi har lærernes arbejdstidsaftale. Der har alle sagt fra starten, at vi skal finde en løsning for lærernes arbejdstid. Det havde vi ikke i regionerne, siger han.

Mødt af blokade

De fremmødte foran Forligsinstitutionen mødte ham med tydelig irritation, fløjten og enkelte buh-råb.

Samtidig med at de skruede op for kampråbet "en for alle, alle for en". Et slogan, som flere af de fremmødte mener, at Dennis Kristensen har brudt sig mod med nattens delaftale.

En af dem, der er skuffet over FOA-formanden, er Mette Sofie Haulrich, kredsnæstformand for Dansk Sygeplejeråd i hovedstaden. Hun stillede sig op foran Dennis Kristensen og forsøgte at blokere ham vejen ind til Forligsinstitutionen.

- Jeg er rystet, jeg er vred, skuffet, rasende, målløs. Vi har stået her i uge efter uge med én løsning for alle. En for alle, alle for en. Skulder ved skulder. Den solidaritet går netop ud på, at alle bliver stående sammen indtil alle kan se sig en aftale.

- Men så smutter de, når de har deres på det tørre, og det er næsten ikke til at bære. Jeg synes, han er løbet fra en aftale, og jeg synes, det er så frækt siger Mette Sofie Haulrich til TV 2.