Business

Nu er der musketered på begge sider af bordet

Michael Ziegler går til forhandlinger med tandbørste og nye idéer i tasken og sammenhold blandt arbejdsgivere.

Kommunernes topforhandler i de igangværende overenskomstforhandlinger har både sin tandbørste og nye forslag med i tasken, når han fredag går til nye drøftelser med lønmodtagerne i Forligsinstitutionen.

Michael Ziegler, der forhandler for kommunerne i sin egenskab af formand for Løn- og Personaleudvalget i KL, opfatter fredagens forhandlinger som sidste chance for at nå frem til en aftale.

- Forligsmanden har bedt os om at tage tandbørste med. Det tolker jeg som, at når vi går ind i den bygning, så får vi ikke lov at komme ud, før vi er færdige, uanset om det bliver forlig eller forlis. Det kan tage timer eller døgn, siger Michael Ziegler.

- Det er klart, at der skal nyt på bordet, hvis man skal have noget ny energi. Vi møder op hver gang med nye tanker og idéer til hvordan vi kan bringe det videre, siger han.

Nu er der musketered på begge sider af bordet

Michael Ziegler vil af hensyn til sin tavshedspligt ikke vil afsløre, hvilke nye idéer han har med til bordet.

I løbet af forhandlingerne har lønmodtagerorganisationerne stået sammen om en såkaldt musketered, hvor de har givet hånd på, at der skal findes en løsning for alle områder.

- Lønmodtagernes musketered har været en udfordring for forhandlingerne. Men nu gælder den på begge sider af bordet.

- Vi står også sammen. Det er ikke noget vi har skiltet så meget med, men det er også en forudsætning for os, at der kommer en samlet løsning på plads for regioner, kommuner og staten, siger Michael Ziegler.

"Kun meget lidt skiller"

Både arbejdsgivere og lønmodtagere på tværs af sektorer har udråbt lønstigninger, lærernes arbejdstid og sikring af den betalte spisepause som de største knaster i forhandlingerne.

Parterne bør ifølge Michael Ziegler kunne blive enige om lønstigning, fordi der kun er meget lidt, der skiller dem.

FOA-formand Dennis Kristensen sagde torsdag aften på DR, at arbejdsgiverne har spillet ud med en samlet lønstigning på otte procent over de næste tre år. Det er meget tæt på lønmodtagernes oprindelige udspil.

FOA: Ingen delløsninger efter musketered

FOAs formand, Dennis Kristensen, tror ikke på delløsninger, efter arbejdsgiverne har indgået en musketered. 

- Jeg tror ikke længere, vi har den mulighed at forhandle løn alene, nu hvor arbejdsgiverne har stillet sig op på den anden side af bordet og sagt: Når I har lavet en musketered og holder sammen, så gør vi det også, siger han TV 2.

Det sagde han, før fredagens forhandlinger gik igang.