Overenskomst 2018

Løhde vil lande OK-aftale senest i morgen

Selvom parterne ved overenskomstforhandlingerne for offentligt ansatte har fået yderligere 14 dage at forhandle i, skal aftalen gerne landes nu

Statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), er bevæbnet med både kompromisvilje og tandbørste til de igangværende forhandlinger om en overenskomst for offentligt ansatte.

Men hun har også en deadline med til forhandlingsbordet.

- Det er i dag eller en gang ud på i morgen, at vi må se, om det her kan briste eller bære, siger hun til TV 2.

Efter flere udskydelser af et officelt sammenbrud er der lagt op til, at det er det sidste og afgørende forhandlingsmøde, og at parterne ikke forlader bordet, før en aftale er kuldsejlet eller landet.

Storkonflikt lurer om hjørnet

Forhandlingerne mellem på den ene side staten, regionerne og kommunerne og på den anden side lønmodtagernes organisationer er flere gange gået i hårdknude.

Begge parter har varslet storkonflikt med strejke og lockout, hvis enderne ikke mødes. En konflikt der vil lamme store dele af den offentlige sektor – blandt andet hospitaler og daginstitutioner. Det vil træde i kraft fem dage efter eventuelt kuldsejlede forhandlinger. 

Og nu er det altså sidste chance. Onsdag valgte forligsmand Mette Christensen at udsætte den varslede storkonflikt i yderligere 14 dage og få parterne tilbage til forhandlingsbordet fredag formiddag.

En afgørende dag

Forventningen i begge lejre er, at vi efter dagens forhandlinger ved, om der udbryder storkonflikt eller ej.

- Vi har godt nok fået en forlængelse på to uger, men forligsmanden har jo indkaldt til de her forhandlinger ganske kort efter, at vi skiltes sidst, og det, tror jeg, er for at sikre, at vi stadigvæk er der, hvor noget kunne lykkes, siger FOA-formand Dennis Kristensen til TV 2.

Tre punkter er fortsat på den afgørende dagsorden i forhandlingerne:

  • Størrelsen på lønstigninger
  • Retten til betalt frokost
  • Genforhandling af lærernes arbejdstid
Med to gange musketered er det usandsynligt med delløsninger. Video: Nikolaj Albrectsen

Musketered kan stå i vejen for en aftale

Lønmodtagernes organisationer har indgået en aftale med hinanden om at stå sammen og kun skrive under på én samlet aftale, hvor alle tre punkter er imødekommet. Populært kaldet musketereden.

Tidligere har Dennis Kristensen dog sagt, at det vigtigste for ham er at få lønnen til sine medlemmer op, og det er kommunernes chefforhandler optimistisk omkring.

- Mit eget billede er, at vi på løn er ved at have en meget lille afstand mellem det, vi vil give, og det, der kræves.

Derfor vil det med Michael Zieglers egne ord ”overraske ham meget”, hvis der kom en konflikt ud af lønspørgsmålet.  

- Det, der for alvor kan være vanskeligt, er de mere principielle knaster omkring lærernes arbejdstidsregler, siger han til TV 2.

Kommunernes chefforhandler tror på, at parterne mødes på løn-delen. Video: Katja Brandt Andersen