FOA er villig til at lande OK-aftale, selvom lærerne ikke er i mål

Det ulmer af utålmodighed i flere af FOA's lokalafdelinger. Flere vil have landet en overenskomstaftale - også hvis den skulle blive uden lærerne.

Med under et døgn tilbage af de aktuelle forhandlinger mellem de offentligt ansatte og arbejdsgivere er musketereden mellem fagforbundene begyndt at slå revner.

Flere lokalformænd i fagforbundet FOA opfordrer nu direkte til, at man får landet en aftale, selvom lærerne ikke er i mål med deres krav om arbejdstid.

- Vi trænger til, at der bliver fundet en løsning, siger lokalformanden for FOA i Herning, Marianne Højlund Christensen.

FOA's formand, Dennis Kristensen, er også klar til at lande en aftale på det regionale område uden lærerne. For ham er det vigtigste at sikre en lønstigning til sine medlemmer.

- I mine øjne skal vi da nøje overveje, at hvis vi får det gode tilbud, som bringer os op i nærheden af det, som er interessant for os og kan give nogle ordentlige lønstigninger, så skal vi da overveje, om vi vil indgå forlig med regionerne uden de øvrige, siger han til TV 2. 

En løsning for alle kan blive et selvmål

Lønmodtagernes organisationer er ellers gået til forhandlinger i fælles front under sloganet ”En løsning for alle”, som går ud på, at fagforbundene indenfor staten, regionerne og kommunerne kun vil indgå én samlet aftale, der blandt andet indebærer en genforhandling af lærernes arbejdstid.

Men Marianne Højlund frygter, at der ikke bliver nogen løsning for nogen.

- Og så kan man vist godt sige, at det er et stort selvmål, vi har lavet, siger hun til TV 2 med henvisning til musketereden.

Fagbevægelsens musketered

Musketereden går ud på, at fagforbundene indenfor staten, regionerne og kommunerne kun vil indgå en samlet aftale. I den sammenslutning har man aftalt, at en overenskomst skal indeholde følgende tre elementer:

  • Lønstigninger, der følger det private arbejdsmarked.
  • En genforhandling af lærernes arbejdstid.
  • At den betalte frokostpause stadfæstes som en del af overenskomsten.

Forhandlinger i hårdknude

Og som det ser ud nu, er forhandlingerne ved at gå i hårdknude. Parterne har forhandlet uden afbrydelser, og uden resultat, siden i morges.

Men tre hovedknaster bliver ifølge TV 2s finanskommentator Ole Krohn tilbage:

  • Størrelsen på lønstigninger
  • Retten til betalt frokost
  • Genforhandling af lærernes arbejdstid

Nu begynder er par af FOA’s lokalafdelinger at blive utålmodige. De er klar til at lukke en aftale uden lærerne.

- Vi har levet op til vores del

Marianne Højlund Christiansen, der er formand for FOA i Herning mener, at hendes medlemmer har opfyldt musketereden, fordi lærerne nu er i gang med reelle forhandlinger om deres arbejdstid.

Derfor er det på tide, at lærerne slækker på kravene, så der kan komme en løsning:

- Det kan jo godt være, at aftalen ikke får et niveau, som man som almindelig lærer ønsker, men så må man jo forsøge igen i de kommende overenskomstforhandlinger, siger hun til TV 2.

Lokalformanden i FOA i Herning mener, at musketereden mellem lønmodtagernes organisationer er opfyldt, og at FOA bør indgå en aftale om overenskomst udenom lærerne, hvis det bliver nødvendigt. Video: Katja Brandt Andersen

Formanden i Nordjylland stemmer i.

- Der er en opfattelse af, at alle skal have fået alt, hvad de har bedt om og krævet, før vi kan indgå et forlig. Sådan er det ikke. Verden er et sted, hvor vi skal bøje os for hinanden, sådan er det også i forhandlinger, og det tænker jeg også, vi kommer til her, siger Kristian Gaardsøe til TV 2.

Kristian Gaardsøe, der er formand i FOA Nordjylland, mener, at musketereden med lærerne er opfyldt. Video: Katja Brandt Andersen

Bondo: - Vi har været yderst rimelige i vores krav

Men formanden for Lærerforeningen og lærernes repræsentant ved forhandlingerne, Anders Bondo Christensen, mener ikke, at lærernes krav er urimelige.

- Hvis jeg fortalte de pågældende lokalformænd om, hvad det var, vi havde fået tilbudt fra arbejdsgiverne, og hvad vi selv havde tilbudt, så havde de kunne se, at vi har været yderst rimelige i vores krav.

Han opfordrer forbundene til at stå sammen.

- Vi har sandelig givet os rigtig langt. Jeg tror ikke, at mange andre faggrupper ville tilbyde det, vi har tilbudt, for at prøve at komme i mål. Det er vigtigt, at vi ikke underminerer det for hinanden.

I både Herning og Aalborg er håbet da også på en løsning for alle. Men det skal ikke være for enhver pris.

Er det ikke netop nu, I skal blive ved med at stå sammen?

- Jo, det er jo det optimale. Omvendt må man også sige, at på et tidspunkt bliver man nødt til at være realistisk og forholde sig til, hvad det er arbejdsgiverne har lagt ud på bordpladen: Hvad er det, vi kan se os selv i, og hvor er det, vi også er nødt til måske at give lidt køb på nogle ting. Forhandling er jo at give og tage, siger Marianne Højlund Christensen.