Jysk virksomhed giver medarbejdere bonus for at sige op

Kolding-virksomhed har indført en utraditionel ordning, der kan give tab på kort sigt, men som virksomheden tror giver gevinst i det lange løb.

Det kan være dyrt at ansætte den forkerte medarbejder.

Det kan virksomheden Webstarters i Kolding snakke med om.

For det koster tid og penge at ansætte den rigtige, at lære den nye medarbejder op og indføre vedkommende i stillingen.

Derfor er det et problem for den lille virksomhed med 13 ansatte, hvis medarbejdere stopper efter kortere tids ansættelse, enten fordi de har fået et økonomisk bedre tilbud andetsteds, eller fordi de ganske enkelt ikke lever op til forventningerne.

- Vi ved jo alle sammen som ledere, at fejlansættelser koster dyrt. Og det koster dyrt, jo længere vi når ind i ansættelsesperioden, siger Dennis Frederiksen, der er partner i Webstarters, til TV 2.

Utraditionel løsning

Derfor begyndte virksomheden at kigge på, hvordan de kunne gøre tingene anderledes. Hvordan de kunne sikre sig, at den medarbejder, de ansatte, også var den helt rigtige.

- Det har faktisk været lidt en problemstilling for os, det her med at afdække mennesker 100 procent. Det kan være svært for en hvilken som helst leder at gøre det. Og ofte ser man først nogle ting noget senere i forløbet, siger Dennis Frederiksen.

Den løsning, virksomheden kom frem til, var utraditionel.

Hvis de tager den: Fint nok, så koster det os nogle penge her og nu. Og så tager vi et tab på det.

Dennis Frederiksen, partner i Webstarters

For to måneder siden begyndte Webstarters at tilbyde nye ansatte en bonus, der svarer til tre måneders løn, hvis medarbejderen siger op inden for den første måned.

På den måde risikerer virksomheden, at nye ansatte, der er mest interesseret i pengene, tager beløbet og går.

Men i Webstarters mener man, at virksomheden vinder i det lange løb, fordi man ender op med de medarbejdere, der vil virksomheden.

- Det er ligesom vores måde at sige: Her er en gulerod. Hvis de tager den: Fint nok, så koster det os nogle penge her og nu. Og så tager vi et tab på det. Men det koster os endnu mere, hvis vi har haft et års ansættelse, og du så bare skrider, siger Dennis Frederiksen.

Fagforening er positivt stemt

Han kender ikke til andre virksomheder, der har gjort det samme. Og hos Business Danmark, der er fagforening for personer, der arbejder med salg og marketing, har man heller ikke hørt om modellen før.

Men man kender godt til, at det tager tid, før en ny medarbejder er helt på plads i et nyt job, fortæller Business Danmarks kommunikationsdirektør, Michael Krag-Svendsen.

- Vi ved fra vores medlemsskare, at for 10-20 år siden kunne man måske lettere sætte en ny medarbejder hurtigt ind i arbejdsopgaver. Men i dag bygger det tit på langvarige relationer, især inden for vores fagområde, som er salg. Og derfor kan der rask væk gå måske halve eller hele år, før en ny medarbejder er helt op i gear, siger han.

Derfor erklærer Michael Krag-Svendsen sig umiddelbart positivt stemt over for Webstarters model for nye ansatte.

- Hvis man tidligt i ansættelsen finder ud af, at man ikke var noget for hinanden, og man så efter en måned får, hvad der svarer til tre måneders opsigelse, så har jeg svært ved at se, det skulle være til ulempe for den ansatte, siger han.

Tre personer ansat på ordningen

Hos Webstarters, som blandt andet laver hjemmesider og hjælper med markedsføring, har man endnu ikke oplevet at gøre brug af modellen. Men siden man indførte den, er to personer blevet ansat på ordningen, og det bliver snart til tre, fortæller Dennis Frederiksen.

- Jeg håber faktisk, at vi er så heldige, at vi aldrig kommer til at bruge det, fordi vi hyrer de rigtige mennesker. Men i tilfælde af at vi nogensinde kommer til at bruge det, så gør jeg det hjertens gerne. Fordi det er billigere og bedre både for os som arbejdsgiver, men også for arbejdstageren, at det bliver gjort ordentligt og fornuftigt, siger han.

Michael Krag-Svendsen fra Business Danmark hæfter sig ved, at arbejdsgiveren inden for de første fem måneder af ansættelsen kan afskedige medarbejderen med en måneds opsigelse.

Og det kan Webstarters også. Men Kolding-virksomheden vil gerne have medarbejderne til at blive i mange år, og derfor er bonussen ligeså meget et middel til at afgøre, om nye ansatte er lige så dedikerede til virksomheden eller mere interesserede i hurtige penge, fortæller Dennis Frederiksen:

- Det er ikke for at vi skal afsikre os. Rent juridisk kan vi godt opsige dem. Men det er lige så meget for at få afdækket deres intentioner. Fordi enten så tager de pengene, eller også tager de dem ikke.