Business

Facebook ændrer i indstillinger efter massiv kritik

Det sociale medie vil lancere en ny genvej til at ændre brugernes privatindstillinger.

Efter skandaler om misbrug af Facebook-data vil det sociale medie nu give brugerne en genvej til at slette data.

Facebook giver sine brugere bedre mulighed for at slette eget indhold og downloade den data, som man har liggende på det sociale medie.

Derudover annoncerer Facebook i en pressemeddelelse en række ændringer i privatlivsindstillingerne, som på samme vis skal give brugerne mere kontrol over egne data.

- Vi har hørt højt og tydeligt, at privatlivsindstillingerne og andre vigtige redskaber er svære at finde, og at vi må gøre mere for at holde folk informeret, siger Erin Egan og Ashlie Beringer, der er henholdsvis vicedirektør for privatliv og juridisk chef i Facebook, i en meddelelse.

Facebook-brugere vil rent praktisk fremover få en ny genvej til at navigere i deres privatlivsindstillinger.

- Det er nogle ændringer, de lige er begyndt at rulle ud, og det er primært genvejsindstillinger til noget, som har været spredt over 20 forskellige skærme tidligere. Nu har de altså samlet det, så det er nemmere at tilgå, forklarer ekspert i digitalisering Thomas Terney til TV 2.

Datasikkerhed skal tages alvorligt

Facebook oplyser, at virksomhedens datapolitik og servicebetingelser i løbet af de kommende uger vil blive opdateret.

Opdateringerne skal sikre, at brugerne bliver bedre informeret om, hvilken information Facebook indsamler om dem, og hvordan den bruges.

- Spørgsmålet er så: Hvor mange går lige ind og bruger de der to, tre, fire timer på at kigge i deres data og ændre privatlivsindstillinger og sådan noget? Det er meget spændende at se, hvor meget det rent faktisk kommer til at rykke her de kommende par uger, siger Thomas Terney.

Meldingen fra Facebook kommer, et par måneder inden en ny persondatalov fra EU træder i kraft.

Loven skal tvinge myndigheder og virksomheder til at tage datasikkerhed og privatlivsbeskyttelse mere alvorligt. Den træder i kraft i Danmark den 25. maj 2018.

Varsler ændringer efter skandalesag

Ændringerne i Facebooks indstillinger kommer efter den seneste tids fokus på et stort datalæk og misbrug af data fra det sociale medie.

Tidligere på måneden oplyste Facebook, at virksomheden havde suspenderet kontoen for dataselskabet Cambridge Analytica.

Selskabet arbejdede i 2016 for Donald Trumps valgkamp i USA og slap afsted med at hugge personlige profiler fra 50 millioner brugere på Facebook.

Det skete uden kontohavernes tilladelse, kunne udenlandske aviser som New York Times og britiske The Observer afsløre.

Oplysningerne blev regulært stjålet, og datatyveriet skulle ifølge aviserne bruges til at forudsige og påvirke, hvor de amerikanske vælgere ville sætte deres kryds ved præsidentvalget i november 2016.

Offentlig undskyldning

Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, har efterfølgende været ude at sige, at det sociale medie har "begået fejltagelser" med samarbejdet med Cambridge Analytica.

- Jeg er virkelig ked af, at det her er sket, har Facebook-stifteren udtalt i et interview med CNN.

Til CNN har Mark Zuckerberg endvidere sagt, at han ville ønske, Facebook var gået ud tidligere og havde advaret brugerne om, at Cambridge Analytica havde adgang til deres data.

- Det er helt klart noget, når jeg kigger tilbage, at jeg fortryder, vi ikke gjorde på det tidspunkt. Der tror jeg, vi fejlede, har Mark Zuckerberg sagt om skandalesagen.