Business

Konflikt kan risikere at ramme flere kræftsyge

Udbryder der strejke og lockout risikerer det at forsinke udredningen af kræftsyge, siger overlæge.

Flere kræftsyge danskere risikerer at blive ramt, hvis overenskomstforhandlingerne ender med en lockout.

Sådan lyder det fra eksperter i kræft og kræftbehandling, der frygter, at konflikten vil forsinke flere syges udredningsforløb.

Det skriver Politiken.

Symptomer opfattes ikke som akutte

Bekymringen gælder folk, der går til lægen med symptomer som ondt i maven, træthed eller vægttab.

Symptomerne kan dække over en kræftsygdom, men vil i første omgang ikke blive opfattet som akut.

Derfor vil de ikke være omfattet af hospitalernes nødberedskaber, der er ved at blive forhandlet på plads.

Og bliver der en lockout, kan det betyde forsinkelse, vurderer Lars Henrik Jensen, der er formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi og overlæge på onkologisk afdeling på Vejle Sygehus.

- En stor del af dem, vi ender med at diagnosticere med kræft, er begyndt udredning på baggrund af symptomer, vi ikke troede havde at gøre med kræft.

- Derfor er jeg alvorligt bange for, at med den massive lockout, der er meldt ud, vil der være kræfttilfælde, der vil blive forsinket i udredningen, siger han til Politiken.

35.000 nye tilfælde kræft om året

Der registreres årligt omkring 35.000 nye kræfttilfælde, hvoraf 8000 er patienter, der henvender sig med symptomer som træthed eller blodmangel.

Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelse. Det er symptomer, som i første omgang ikke vækker mistanke om kræft. Det svarer næsten til hver fjerde kræftpatient.

Regionerne og fagforeningerne er ved at forhandle det såkaldte nødberedskab på plads. Det skal tage hånd om de opgaver, som regioner og fagforeninger kan vurderer som livsnødvendige.

Parterne er enige om, at dem syge med klassiske kræftsymptomer som knuder fortsat skal behandles.

En rundringning til koncerndirektørerne i fire at landets fem regioner bekræfter, at folk med atypiske kræftsymptomer kan blive ramt.

Koncerndirektør i Region Nordjylland, Anne Bukh, garanterer, at alle, der har kræft, hvor det kan skade deres helbred, de vil blive taget ind.

- Så er der dem i stabilt kontrolforløb eller nye patienter med atypiske kræftsymptomer, som kan blive forsinket, siger hun til avisen.