Business

Livet som sin egen chef slider på Emil Thorup

- Jeg tror bare aldrig, jeg fandt min ægte hylde som vært, siger den tidligere TV-vært, Emil Thorup.

Livet som celebrity er ikke foreneligt med iværksætterlivet. Det er Emil Thorups konklusion efter to og et halvt år som den kreative drivkraft bag designvirksomheden Handwärk.

Mange vil nok stadig pege på Emil Thorup og sige: ”Det er ham fra tv”. Måske vil de huske ham for at være en poleret type med en udstråling, der siger: ”Se, hvor arrogant og rig, jeg kan tillade mig at være”.

Det er i hvert fald sådan, Emil Thorup selv beskriver den facade, han har bygget op i løbet af sit kendisliv. Men efter han for alvor er blevet selvstændig, er den facade gået fløjten.

- Man er hverken rig eller arrogant, når man er iværksætter. Der skrubber man selv gulvene, bærer selv marmoren og arbejder til den lyse morgen, siger Emil Thorup til TV 2 News’ iværksættermagasin 'Min første million'.

En anden Emil Thorup er ved at vokse frem, som følge af de strabadser og ansvar, der følger med at starte egen virksomhed.

- Jeg føler mig meget stresset, og det har jeg aldrig prøvet før. Selv ikke da jeg var allermest på.

Fodsporene skal støbes i cement

Det var en blanding af forskellige behov, der fik Emil Thorup til at tage tigerspringet ud i erhvervslivet. For det første fik han for meget af at være på.

- Jeg tror bare aldrig, jeg fandt min ægte hylde som vært. For at være helt ærlig, så var det ikke der, jeg skulle være, siger Emil Thorup, der blandt andet var vært i Dansk Melodi Grand Prix 2012.

Jeg havde brug for at bruge mine kræfter på at lave et produkt, som kunne leve autonomt.

Emil Thorup

Design var dog noget Emil Thorup havde viden om og interesserede sig for. Det var her, hans virkelige passion lå og har gjort det lige siden barndommen.

- Når jeg tænker tilbage på mig selv som 6-årig, ser jeg mig sidde og tegne huse, cykler og biler i en ekstrem detaljegrad.

Efter over et årti i rampelystet ville Emil Thorup have, at hans evner for design skulle komme til deres ret. For på den måde kunne han også tilfredsstille sit behov for at sætte et varigt aftryk i verden. Han ville skabe noget, der ikke blot var "Emil Thorup, kendt fra tv".

- Jeg havde brug for at bruge mine kræfter på at lave et produkt, som kunne leve autonomt.

Den globale håndværker

Væggen på Emil Throups kontor er ikke prydet af fine diplomer fra diverse designskoler. For han har ingen formel uddannelse som designer. Faktisk har han slet ikke nogen uddannelse overhovedet.

Desto mere overraskende er det, at Emil Thorup tilsyneladende ikke lader sig begrænse til et bestemt felt, men har vist evner for at designe alt fra tæpper til indretning og møbler. Det er sidstnævnte, som hans virksomhed Handwärk har specialiseret sig i.

Min mor siger også til mig, at jeg måske er det mest naive menneske på jorden

Emil Thorup

Men skulle du gå og drømme om at få opført et luksussommerhus, kan Emil Thorup også hjælpe dig. For udover Handwärk har han også stiftet designvirksomheden ET Hus, som designer sommerhuse til den mere velstillede del af befolkningen.

Den største anerkendelse, Emil Thorup selv føler, han indtil videre har fået for sit design, er, at hans produkter efter blot 2,5 år er efterspurgt i flere lande.

- Vi eksporterer over 80 procent af vores produkter i Handwärk. Og de ved jo ikke, hvem Emil Thorup er, og det er de også fuldstændig ligeglade med, siger han.

Den nye Emil er mere mistroisk

Succesen har endnu ikke manifesteret sig i et plus på Handwärks bundlinje. Men det går den rigtige vej. Fra et minus på 912.000 kroner i 2016 kunne virksomheden slutte 2017 af med et minus på 177.000 kroner.

Problemerne hobede sig da også op i starten, forklarer Emil Thorup. Her blev han overrasket over, at folk ikke altid leverer deres bedste. For det er normen i hans verden. Især dårlige erfaringer med leverandører plagede og påvirkede designeren i begyndelsen.

- Hvis ikke der er styr på en eller anden detalje ved det møbel, man forsøger at sælge, falder kæden selvfølgelig af. Og det gjorde den i allerhøjeste grad. Vi havde næsten et år, hvor vi kæmpede for at komme tilbage, siger den unge iværksætter.

Som konsekvens er iværksætterens mistroiskhed til andre taget til, og han får ind i mellem lyst til at binde folk på hænder og fødder med jura. En rolle, som han ikke har lyst til at være i.

- Min mor siger også til mig, at jeg måske er det mest naive menneske på jorden. Men den naivitet er lidt ved at forsvinde bid for bid i disse år. Og det er en udvikling, jeg er meget ked af.

Er ved en skillevej

Erkendelsen af, at det langt fra er alle mennesker, der vil én det bedste, har været noget af det absolut hårdeste ved at starte egen virksomhed, fortæller Emil Thorup.

Derudover kommer, at ansvaret er tærende for den kreative iværksætter, som i fremtiden håber på, at han kan uddelegere flere af de ledelsesmæssige opgaver, så han kan fokusere mere på at designe.

Tanken om at opgive er dog stadig fjern fra den autodidakte designer. Men hvis han dengang havde vidst det, han ved om iværksætterlivet i dag, var han nok blevet i sin comfortzone. Derfor sætter han pris på uvidenheden. For ellers havde han ikke kastet sig ud i det. Og det er han, trods alt, ekstremt glad for, at han gjorde.

Det ændrer dog ikke på, at livet som iværksætter har mærket Emil Thorup, og det bliver mere presserende for ham at granske sit nye jeg.

- Jeg er lige for tiden i en skærsild, hvor jeg skal finde ud af, hvor jeg skal hen. Og det har jeg ikke svaret på lige nu.

Du kan se hele interviewet med Emil Thorup på TV 2 PLAY.