Business

Salg af sommerhuse boomer – men opturen er ujævnt fordelt

Det er købers marked for sommerhuse, siger ekspert, der også har en advarsel til potentielle købere.

Krisen er forbi, og opsvinget er godt i gang. Det betyder, at flere danskere har fået luft i finanserne og fornyet tillid til økonomien.

Det kan mærkes på sommerhusmarkedet.

På tærsklen til højsæsonen for sommerhuskøb er aktiviteten tilbage på sit højeste niveau siden 2005. Det skriver Realkredit Danmark i en ny rapport.

Salget af sommerhuse har i løbet af opsvinget ikke kunne måle sig med den positive udvikling indenfor ejerboliger. Nu lader det dog til, at sommerhusmarkedet også har fået vind i sejlene. Sommerhuspriserne er samlet set steget 15 procent siden slutningen af 2014.

Morten Albertsen har været ejendomsmægler i Rudkøbing på Langeland siden 2010. Han glæder sig til påsken, der er højsæson for salg af sommerhuse. Den fynske ejendomsmægler mærker tydeligt, at kunderne er kommet retur.

- Man har fundet ud af, at renteniveauet er lavt, og at det faktisk ikke er så dyrt at købe et sommerhus i dag. Og så handler det også om, at man gerne vil samle familien i et sommerhus, siger Morten Albertsen til TV 2.

Prisen trykkes af stort udbud

De høje boligpriser skal ses i sammenhæng med, at der stadig er et betydeligt udbud af sommerhuse. Det fortæller direktøren for Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegren.

- Udbuddet er stadig fire gange så stort, som det var i 2004. Så det går fremad med antallet af handler, men det samlede udbud trykker prisen.

Et langvarigt opsving vil give en udligning på markedet og få priserne til at stige, forklarer Curt Liliegren. Der vil dog altid være steder i landet, hvor priserne mere eller mindre er stagneret. Uanset op der er opsving eller ej. 

Den lokale prisudvikling for sommerhuse i 2017.

Købers marked

Efter at have ramt bunden i 2011 er salget af sommerhuse steget med 170 procent. Det skyldes især, at det økonomiske opsving har givet husejerne en større friværdi, og dermed også kan få en billigere finansiering på sommerhuse. 

Faktisk skal vi helt tilbage til 1998, før det har været billigere at finansiere et sommerhuskøb.

- Sammenligner vi med 2007, hvor sommerhuspriserne sidst toppede, og renterne var væsentligt højere, er finansieringsbyrden faldet med hele 50 procent, skriver Realkredit Danmark i sin rapport.

Priserne er dog ikke rigtig fulgt med, men ligger på landsplan på samme niveau, som de gjorde i første kvartal i 2009. Samtidig er renten lav, og inflationen har udhulet prisniveauet en smule.

Men det er godt nyt for potentielle købere, fortæller Curt Liliegren:

- Man kan presse sælgerne, så man kan få et prisafslag. 

Udlejning kan barbere lidt af udgifterne 

Oveni kommer, at interessen for at leje sommerhuse er steget. Det betyder, at nogle sommerhusejere kan få dækket en del af omkostningerne ved at leje sommerhuset ud.

I 2017 var sommerhusudlejningen vokset med 20 procent i forhold til rekordåret 2014. Det er primært tyskere, som lejer sig ind. De står for knap 70 procent af efterspørgslen, hvor danskerne selv står for 20 procent.  

Ifølge Curt Liliegren er det dog ikke nødvendigvis et forhold, sommerhusekøbere skal omlægge deres økonomi efter. Trends i ferieformer har det nemlig med at skifte.

Som eksempel nævner han, at sommerhusudlejningen er udfordret af det stigende antal singler, som hellere tager på ferie til udlandet.

Gode købemuligheder – men se dig grundigt for

Curt Liliegren understreger kraftigt, at man skal se sig nøje om, før man investerer i et sommerhus. For selvom det er et gunstigt marked at være køber i, er der mange ting, man skal være opmærksom på.

Blandt andet fordi det store udbud af sommerhuse betyder, at liggetiden er ret lang. Så hvis man for øjeblikket vil sælge sit sommerhus, vil det i gennemsnittet tage 290 dage, målt på landsplan.

Der er selvfølgelig store regionale forskelle, da sommerhusets geografiske placering har stor betydning for, hvor let det er at sælge.

For eksempel bliver sommerhuse i Nordsjælland i gennemsnit solgt hurtigst. Her er liggetiden i snit på 175 dage og har været faldende de sidste par år.

I Sydjylland har liggetiden derimod været stigende. Her tog det i 2017 i gennemsnit 388 dage at få solgt sit sommerhus.

Gør dit hjemmearbejde

Der er også regionale forskelle i de prisnedslag, køber kan få.

Lavest er det på Bornholm, hvor der i snit kun gives et nedslag i pris på tre procent. Hvorimod købere af sommerhuse på Fyn og i Nordjylland i gennemsnit får henholdsvis 13 og 12 procent i prisnedslag.

På lige fod med Curt Liliegren råder Realkredit Danmark i slutningen af sin rapport potentielle købere til at gøre et grundigt hjemmearbejde, inden de sætter sig i et sommerhus.

Det handler især om at kontrollere, om prisen på det sommerhus, man har forelsket sig i, ikke ligger højere end gennemsnitsprisen på lignende sommerhuse i området. Her skal man dog have i baghovedet, at prisen på naboernes huse også kan være sat for højt.

I sidste ende skal man altid gøre op med sig selv, hvad man maksimalt vil give for sommerhuset, skriver Realkredit Danmark.