Mærsks nummer to går af – det lugter af en fyring, siger ekspert

16x9
Mærsk afgående finansdirektørJakob Stausholm. Foto: peter helles eriksen / Scanpix Denmark

Investeringsøkonom er skeptisk overfor, at finansdirektøren er gået frivilligt.

Finansdirektøren i A.P. Møller Mærsk, Jakob Stausholm, går af ved udgangen af marts. Det oplyser rederikoncernen i en pressemeddelelse.

Det sker som et led i en digital omstilling af koncernen, står der yderligere.

At finansdirektøren skal sige farvel til Esplanaden så hurtigt, vækker skepsis hos investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen, som vurderer, at afgangen nok ikke er sket frivilligt.

- Bestyrelsen har formodentligt kigget på, at tingene ikke fungerer, som de skal, og at de havde brug for at sætte et nyt hold og for at tænke på en ny måde.

To ting peger på fyring

Investeringsøkonomen understreger, at han ikke ved, om Jakob Stausholm er blevet fyret, men at der er to ting, der peger på det. 

- Fratrædelsen sker allerede ved udgangen af marts. Altså, uden en overgangsperiode, og hertil skriver de heller ikke, at de har sat en proces i gang for at finde en afløser. Og det er ret dramatisk.

Herudover går det ikke som ønsket i den hæderkronede danske virksomhed, fortæller Per Hansen og henviser til, at resultatet for 2017 var dårligere end ventet. Ligesom koncernen i forbindelse med årsregnskabet gav en skuffende guidance for 2018.

Der skal ske noget nyt

I en så stor og kompleks virksomhed som Mærsk er finansdirektøren ikke en hvilken som helst topchef, men skal betragtes som selskabets næstkommanderende efter den administrerende direktør.

- I sådan en organisation er det ikke bare vigtigt, at man har styr på pengene, men også at man har styr på, hvordan man strategisk skal sætte ind, siger Per Hansen.

Finansdirektøren hos Mærsk er altså én person, som skal holde styr på rigtig mange tråde. Og noget tyder på, at bestyrelsen ikke har haft tillid til, at han i fremtiden kunne være den finansielle dukkefører, koncernen har brug for.

- Ledelsen har bare ment, der skulle ske noget nyt. Og han har måske ikke gjort den forskel, man havde regnet med og håbet på.

Per Hansen sammenligner det med, at når det går dårligt for et fodboldhold, så fyrer man aldrig hele holdet, men træneren. Selvom det ikke er hans skyld, at det går dårligt, så er det ham, der har ansvaret.

Mærsks nedtur

Noget af investorernes tillid til A.P. Møller Mærsk er forsvundet de seneste år, fortæller Per Hansen.

- Før i tiden havde investorerne en 'hvad fatter gør, er altid det rigtige'-opfattelse af Mærsk. Men de seneste 10-15 år har virksomheden haft svært ved at skabe værdi af de opkøb, virksomheden har gjort sig.

Mærsk har simpelthen ikke vist, at de har kunnet drive de opkøbte virksomheder bedre end de tidligere ejere, forklarer Per Hansen, og det har ført til en række nedskrivninger, som har gjort ondt på regnskaberne.

Hertil befinder Mærsk sig i et svært marked, hvor rederierne ikke selv kan påvirke prisen på fragt. De kan kun forsøge bedst muligt at levere til tiden og holde omkostningerne nede.

- Og det gør det sværere at generere profit til aktionærerne, som derfor har været skuffede over Mærsk, siger Per Hansen.

Fyring skaber yderligere usikkerhed

Den pludselige fyring af finansdirektøren tirsdag er formodentligt også derfor, at Mærsk-aktien er faldet meget på starten af dagen.

- Det spiller ind i den nervøsitet, aktionærerne i forvejen har, og de tænker formodentligt, at det går dårligere for Mærsk, siden virksomheden sidst nedjusterede sine forventninger.

Faldet i Mærsk-aktiernes værdi er, ifølge investeringsøkonomen, altså et udtryk for aktionærernes usikkerhed omkring koncernen. 

- Og det værste, der kan ske for aktiemarkedet, er usikkerhed, slutter Per Hansen.