Business

Danske investorer styrer mod et milliardtab på "sikre investeringer"

Danske investorer har placeret en samlet formue på 200 milliarder i danske obligationsfonde, på trods af at de har udsigt til et milliardtab i år.

Flere hundrede tusinde danskere har udsigt til at lide et milliardtab i år, fordi de samlet set har investeret 200 milliarder kroner i danske obligationsfonde, skriver Finans.

Investeringsforeningernes fonde med danske obligationer har selv før afholdelse af omkostninger kurs mod negative afkast og det dårligste år på denne side af finanskrisen.

Kan blive dyrt for investorerne

Det kan derfor blive en dyr fornøjelse for investorerne, at 22 procent af deres samlede opsparing på 915 milliarder kroner i investeringsforeningerne er placeret i danske obligationer.

- Det er nærmest helt uforsvarligt ikke at rådgive folk ud af obligationsfonde. Markedsafkastet er så lavt, at der ikke er plads til at betale fondenes forholdsvis høje omkostninger, siger Carsten Tanggaard, professor og formand for Penge- og Pensionspanelet under Erhvervsministeriet, til Finans.

Store banker har haft tab

Obligationer bliver betegnet som sikre investeringer, men investeringsforeningerne bag de store banker Danske Bank, Nordea, Sydbank, Jyske Bank og Nykredit Bank har alle haft tab i deres afdelinger med danske obligationer i år.

- De fleste regner med, at renterne skal lidt højere op. Hvis det er rigtigt, er det sandsynligt, at det, vi ser lige nu, også vil være slutresultatet. Om det bliver meget dårligere eller markant dårligere, er der, hvor vandene skiller, siger Frank Hvid Petersen, konsulent og tidligere chefstrateg i Carnegie og Nordea.

Danske Bank bekræfter, at det ser skidt ud for obligationsinvestorerne i år.

- Der er helt overordnet udsigt til triste afkast, fordi vi forventer, at renterne kryber opad i år. For en dansk obligationsportefølje forventer vi afkast i niveauet minus 1 til plus 1 procent i år, siger Tine Choi, chefstrateg i Danske Bank, til Finans.