Trumps told udløser næppe handelskrig, men der kommer en reaktion
Det er meget få virksomheder i verden, som for alvor vil være interesseret i en handelskrig, siger økonom.
Den amerikanske præsident har varslet told på jern og aluminium, som vil ramme enkelte virksomheder og sektorer, men det fører næppe til handelskrig.
Det er vurderingen fra Torben Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.
Handelskrige var et meget brugt politisk værktøj i det 19. århundrede og første halvdel af det 20. århundrede. Her forsøgte lande at beskytte deres egne virksomheder ved at sætte hindringer i vejen for udenlandske.
Men handelsaftaler, først i kølvandet på Anden Verdenskrig og senere efter Murens fald, har betydet, at handelskrige ikke længere er på den politiske dagsorden.
Og sådan vil det efter al sandsynlighed fortsætte med at være, fortæller Torben Andersen.
- Det er helt usandsynligt, at vi kommer i en handelskrig, som vi for eksempel kender dem fra 1930’erne.
Hvis nogen havde et håb om, at Donald Trump ville ændre mening, efter han havde sovet på sin udmelding og set verdens reaktion på den, så bliver de skuffet.
På Twitter har han fredag morgen amerikansk tid skrevet:
- Når et land (USA) mister mange milliarder af dollar på handel med nærmest alle lande, det handler med, så er handelskrige gode og nemme at vinde.
Trump kan ikke skrue tiden tilbage
Da Trump torsdag bebudede sin plan om at hæve tolden, lovede præsidenten at genopbygge den amerikanske stål- og aluminiumsindustri.
Globaliseringen er dog trængt så dybt ind i hver en pore af verdensøkonomien, at Trumps genoprejsningsplan ikke vil ændre på globaliseringens modus operandi: frihandel.
Det er den enige vurdering fra Torben Andersen og Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.
- Man kan ikke skrue tiden tilbage, uanset hvor meget Trump end ønsker det, siger Per Hansen.
Trump siger i forbindelse med sin plan, at USA har fået en "uretfærdig behandling". Og det er netop i det indenrigspolitiske lys, at Trumps løfter skal ses, fortæller Per Hansen.
- For Trump handler det om at sætte fokus på dem, som stemte på ham: De lavtuddannede arbejdere, for hvem rigtig mange arbejdspladser er forsvundet ud af landet de seneste 20-30 år.
Den amerikanske præsident kan skrue på nogle forskellige knapper, men uanset hvad kan han på ingen måde få de jobs tilbage i samme omfang som før, tilføjer Per Hansen.
Told vil ramme enkelte områder
Når USA, som er verdens største økonomi, indfører told på vigtige materialer som jern og aluminium, er det dog ikke uden effekt for resten af verden.
Men det vil sandsynligvis ikke ramme bredt og altså ej heller føre til en handelskrig. Omverdenen vil dog nok komme med en modreaktion, mener Torben Andersen.
- Ingen slipper afsted med at indføre told på den måde der. Så nogle af USA’s handelspartnere vil indføre told på enkelte varer fra USA. Det vil sige, at det vil ramme specifikke virksomheder og produkter.
Alene besværet med at skulle forholde sig til sine handelspartneres modreaktion vil dog ifølge Torben Andersen formodentligt være nok til at lægge en dæmper på Trumps toldtrang.
- Det vil til syvende og sidst bremse det, da et USA med toldmure kun ender med at skade sig selv.
For at en rigtig handelskrig skal blive aktuel igen, skal vi ud i så ekstreme situationer, at Aarhus-professoren knap har fantasi til at forestille sig det.
- Selv en så dyb krise som finanskrisen affødte ikke en handelskrig, så vi skal hvert fald længere ud end det.
Chokket skal lige lægge sig
Selv om verden har vænnet sig til den ene chokmelding efter den anden fra Det Ovale Kontor med Trump bag skrivebordet, er alene truslen om handelskrig som en spand koldt vand i hovedet på aktiemarkederne, der er faldet kraftigt rundt om i verden siden torsdagens udmelding fra Trump.
- Når aktierne reagerer, som de gør, er det fordi, det ultimativt er det sted, hvor pulsen på verdensøkonomien slår hårdest. Det er her, at risiko bliver omsat til kroner og øre, siger Per Hansen, der derfor ikke er overrasket over, at aktiemarkederne bløder rødt dagen derpå.
Aktiemarkederne er i øvrigt lidt overfølsomme for tiden, tilføjer investeringsøkonomen. Dels fordi korrektionen i sidste måned, hvor aktierne faldt efter en lang periode med store stigninger, stadig sidder som en influenza hos investorerne. Og dels fordi, at den toneangivende amerikanske centralbank holder møde om nogle uger, og det er markederne lidt nervøse for udfaldet af.