Business

Nu stiger prisen på din flyrejse

Intens konkurrence blandt flyselskaberne har bragt flere i knæ, så nu hæver de priserne. Men rejsebureau tvivler på, at priskrigen helt er slut.

For nogle af de danske rejsehungrende globetrottere bliver der mindre luft i feriebudgettet til at opgradere hotelværelset, spise på en finere restaurant eller andre ting, som vi nyder godt af, når vi rejser ud i verden.

For flypriserne er på vej op efter flere års priskrig. Det viser en dugfrisk måling, som prisportalen Travelmarket har foretaget for TV 2. Det er især på langdistanceruterne, at flyselskaberne hæver priserne.

3841 kroner måtte danskerne i gennemsnit smide for en langdistance-flyrejse i de første to måneder af 2018, mens gennemsnittet for hele 2017 lå på 3769 kroner. For flyrejser inden for Europa er gennemsnitsprisen faldet med 33 kroner. Fra 746 kroner i 2017 til 713 i januar og februar i år.

Aktieanalysechefen hos Sydbank forventer højere billetpriser året ud, som følge af at flyselskaberne er pressede.

- Vi har set tendensen gennem den sidste halvdel af 2017, siger Jacob Pedersen og peger på Air Berlins forsvinden, Moncarhs konkurs og Air Italias problemer.

Oveni kommer også, at discount-kongen på flyrejser, Ryanair, har været nødt til at sætte bremsen lidt i for deres vækstambitioner på grund af pilotmangel.

Det giver ifølge Jacob Pedersen et samlet billede af en europæisk luftfartsindustri, hvor man har mulighed for at løfte priserne. Og det har en del selskaber benyttet sig af, så de kan få en bedre indtjening, end priskrigen hidtil har budt dem.

Et nøk nedad – men langt fra nok

Priskrigen er altså aftagende, men det er ikke ensbetydende med, at den er slut. Sådan lyder vurderingen hos USA Rejser, som har et indgående kendskab til langdistanceruterne til USA. De er på linje med, at der ikke kommer prisstigninger i 2018. Men samtidig oplever de, at deres kunder er ”ekstremt prisfikserede”.

- Hvis danskerne kan rykke bestillingen af deres rejse én dag og spare 1000 kroner eller 500 kroner, så er de ekstremt interesseret i det, siger Nicolai Hjorth, salgschef i USA Rejser.

Flyselskaberne kan derfor ikke bare hæve priserne, da kunderne straks vil søge hen, hvor det er billigst, tilføjer Nicolai Hjorth. Han forklarer, at hvis priskrigen skal lægges endeligt i graven, skal der ske noget meget mere alvorligt, for eksempel en alarmerende stor konkurs.

Låg på prisstigningerne

SAS-direktør Lars Sandahl Sørensen bekræfter, at de oplever et markant prispres fra både nordiske og europæiske flyselskaber, hvor SAS også spiller priskortet, men ser samtidig muligheden for endelig at skrue op for flybilletpriserne.

- Når der er en meget stor efterspørgsel, så kan vi også løfte priserne noget. Vi har i det her kvartal fundet det rigtige leje mellem pris og kapacitet, men konkurrencedygtige priser vil vi altid se. Og der vil altid være en væsentlig konkurrence, og det skal vi som SAS agere i, siger Lars Sandahl Sørensen til TV 2.

For tiden er det især for sommerferierejserne, at USA Rejser oplever priskrig. Det er nærmest for første gang nogensinde, oplyser Nicolai Hjorth. Og flyselskaberne underbyder stadig hinanden i ekstrem grad.

Flyselskaberne har altså en gordisk knude, de skal løse, og selv hvis det skulle lykkes, vil forbrugerne forsat kunne tage billigt på langfart, forudser salgschefen.

- Jeg tror ikke, det bliver noget problem, at priserne stiger. For hvis man kigger på prisudviklingen og går 10-15 år tilbage, så er det meget billigere nu at flyve til USA.