Pensionskasser kommer med nyt bud på TDC
Et konsortium, som blandt andet består af pensionkasserne PFA, PKA og ATP, har lagt flere penge på bordet og er kommet med et nyt bud på TDC.
Der bliver løbet hurtigt på direktørgangene hos TDC for tiden.
Den 1. februar meldte selskabet ud, at de vil opkøbe Viasat-ejeren MTG Nordics. Nogle dage senere kom det så frem, at et konsortium bestående af ATP, PFA, PKA og det australske investeringshus Macquarie havde budt 39 milliarder kroner for TDC. Et tilbud ledelsen afslog.
Mandag morgen kom den overaskende melding, at TDC har aflyst fusionen med MTG Nordics. Og senere mandag er det kommet frem, at konsortiet har afgivet et nyt tilbud på TDC.
Tilbuddet lyder på 50,25 kroner per aktie mod det forrige tilbud på 47 kroner per aktie. Eller det, der svarer til 40,3 milliarder kroner for alle aktierne i TDC. TDC's bestyrelse anbefaler sine aktionærer at takke ja.
Private investorer i TDC kan især glæde sig over et kommende salg. Sådan lyder vurderingen fra formanden for dansk aktionærforening Niels Mengel.
- Det er en win-win for de private aktionærer. De får et godt afkast nu ved salget, og kan herefter se frem til, at de også får gavn af ejerskiftet på længere sigt, da de minimum også er medlemmer af en af de involverede pensionskasser, altså ATP, PFA eller PKA.
Børsen tog også glædeligt imod udsigten til et salg af TDC. Således steg tele- og kommunikationsvirksomhedens børsværdi med 5,66 kroner per aktie fra kurs 43,81 ved børsens åbning til kurs 49,47, da markedet lukket klokken 17. Det gav i alt en stigning på 13,39 procent i aktien, hvilket svarer til en værdiforøgelse på 4,7 milliarder kroner af den samlede aktieværdi.
"En langsigtet investering"
Om tilbuddet udtrykker administrerende direktør i PFA, Allan Polack, i pressemeddelelsen, at konsortiet gerne vil investere langsigtet i den digitale infrastruktur, som kommer til at spille en central rolle i den forsatte digitalisering af samfundet. Det bakker de øvrige ejere af konsortiet op om, blandt andet PKA’s administrerende direktør, Peter Damgaard Jensen:
- Dette konsortium sikrer den bedste løsning for det fremtidige ejerskab af TDC, og jeg er overbevist om, at de kompetencer, der er i konsortiet, vil kunne udvikle og styrke kvaliteten af den digitale infrastruktur i hele Danmark. Og det vil gavne den danske befolkning generelt og naturligvis også PKA’s medlemmer med et stabilt langsigtet afkast på vores investering.
Ifølge Niels Mengel, formand i dansk aktionærforening, er der også en del potentiale for pensionskasserne i at gøre sig langsigtede investeringer i TDC.
- Hvis pensionskasserne nu går ud og indløser hele aktiekapitalen og dermed afnoterer selskabet, så giver det pensionskasserne nogle muligheder for at deltage på en anden måde i de infrastrukturprojekter, som skal finansieres i TDC fremover.
De stenrige pensionskasser i konsortiet kan for eksempel tjene gode penge på at låne penge til TDC til udbedring af den digitale infrastruktur, som koster mange milliarder, forklarer Niels Mengel.
Kan sætte skub i konkurrencen
Konsortiet oplyser i deres pressemeddelelse, at deres strategi vil være at åbne TDC’s samlede fastnet og mobilnetværk for andre udbydere for derved at skabe øget konkurrence.
Hvilket er tiltrængt ifølge Forbrugerrådet Tænk. For den digitale infrastruktur i Danmark bliver ikke udnyttet godt nok, især ikke når det kommer til fibernettet, siger Martin Salamon, cheføkonom hos forbrugerorganisationen, og nævner hovedstadsområdet som eksempel.
- Det burde være det sted i Danmark, hvor man kan sælge højhastighedsinternet. Folk er oppe på mærkerne, og der bor mange med høje indkomster. Men efter at TDC overtog fibernettet fra Dong, er det meget stille og roligt med udnyttelsen. Det virker mere som om, at TDC bare var glade for, at de fik lukket ned for en konkurrencetrussel.
Det vil derfor kunne rykke ved et fastfrosset marked, hvis de nye mulige ejere af TDC rent faktisk vil åbne mere op for konkurrencen, vurderer Martin Salamon:
- For forbrugerne ser vi jo gerne, at den infrastruktur, som vi alle har været med til at betale, at den kommer i spil, og der sker en udvikling i højhastighedsinternettet, og at forbrugerne faktisk får et valg i udbuddet af leverandører. Så det er positivt, hvis konsortiet tænker i de baner.
At danskerne er gået glip af en bedre digital infrastruktur med TDC’s nuværende strategi og prioriteringer på området, er Plenti-stifteren og erhvervsmanden Peter Mægbæk enig i.
- Det er glimrende, hvis der kommer nogle ind på markedet og åbner op for konkurrencen. For lige nu har danskerne ikke den infrastruktur, de har fortjent, eller den, som man skal have, hvis man vil være et førende it-samfund.
For kommercielle spillere, som ønsker at komme ind på markedet og tilbyde deres services, er konsortiets udmelding ifølge Peter Mægbæk derfor meget interessant.
- For som det er lige nu, er der ikke nogen, der for alvor opererer på gensalg på hverken fiber eller coax, da det kan være svært at tjene penge, og det gør jo ikke markedet særligt attraktivt for andre spillere.