Business

For 12 dage siden skulle mediegiganter fusionere - nu er det lagt på is

TDC dropper det planlagte køb af MTG Nordics, som blandt andet ejer Viasat. Det oplyser de to selskaber.

Hvedebrødsdagene var særdeles korte for TDC og MTG Nordics, som den 1. februar annoncerede en sammenlægning. Planen var, at de skulle blive den helt store nordiske spiller på streamingmarkedet. 

Men den plan ser nu ud til aldrig at forlade tegnebrættet. 

MTG Nordics oplyste mandag i en pressemeddelelse, at de er blevet kontaktet af TDC's bestyrelse, der sagde, at de trak tilbuddet tilbage. 

Kort efter oplyste TDC i en fondsbørsmeddelelse, at de er blevet kontaktet af en mulig køber, som ønsker at købe alle aktier i selskabet. Og at selskabet i den forbindelse bliver nødt til at aflyse fusionen med MTG Nordics.

Meddelelsen om at droppe fusionen er også helt selvfølgelig, når sådan et bud kommer på bordet, siger Morten Imsgard, senioranalytiker hos Sydbank, til TV 2. 

- Det er klart, at hvis der er nogen, som vil købe TDC, så bliver de nødt til at lægge fusionen på is. Men lige nu ved vi ikke ret meget, og det er ikke sikkert, at den nye interesse munder ud i et egentligt bud på selskabet.

Magtkamp i TDC

TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn vurderer, at der er et magtspil i gang hos TDC mellem selskabets bestyrelse og aktionærer.

- Bestyrelsen havde lige glemt, at TDC jo faktisk er ejet af aktionærer. Og man kunne faktisk ikke finde en eneste aktionær, der syntes, at det har var en god idé, siger han.

TDC’s plan med at producere eget indhold ved siden af sin kerneforretning med mobil-, tv- og internetabonnementer blev af aktionærerne vurderet til at være for risikabel.

- De har jo ikke super kompetencer på indholdssiden, og det syntes man altså, var for farligt, fastslår Ole Krohn.

Og han er ganske sikker: Punktum er ikke sat i denne sag.

- Jeg er ikke i tvivl om, at når det her forløb er færdigt, så er TDC afnoteret fra børsen og er på vej på nye hænder.

"Bedst at sælge nu"

Fra et aktionær-synspunkt, er det bedst, hvis TDC kan hive en god gevinst hjem ved et salg nu. Det oplyser formanden for dansk aktionærforening, Niels Mengel til TV 2.  

Især da alternativet vil være at skulle vente og se, om satsningen med MTG Nordics ville give overskud på den lange bane. En satsning som ifølge formanden ikke er uden risici, da det er halvdelen af TDC’s egenkapital, som skal betale for opkøbet. 

- Det er derfor bedre at få den bedste pris som muligt for sine TDC-aktier nu, end at skulle vente en årrække på, at den nye virksomhedskonstruktion skulle skabe vækst, profit og udbytte.

En aktionær er jo heller ikke stavnsbundet til TDC, tilføjer Niels Mengel. 

- Der er muligheder nok for den private aktionær, og hvis han vil investere i streamingtjenester kan han for eksempel altid vælge Netflix.

Netflix vil ifølge formanden for dansk aktionærforening være et mere oplagt valg, da det ikke alene er verdens største streamningsselskab, men også verdens 5. største selskab målt på børsværdi.

Sagde fornyligt nej til andet bud

TDC takkede i sidste uge nej, da et konsortium bestående af pensions-mastodonterne ATP, PFA og PKA, samt den australske investeringsbank Macquarie bød 39 milliarder kroner for TDC

Prisen lå dermed 28 procent over TDC's aktuelle børsværdi. Buddet overgik også flere bankers kursmål på 45 kroner per aktie mod de 37,4 kroner per aktier, da konsortiet lagde sit tilbud på bordet.   

TDC begrundede i en pressemeddelelse sit nej med, at selskabet ikke mente det var i interessenternes og aktionærernes interesse, men at virksomhedens fremtidige potentiale ligger i et sololøb, primært drevet frem af den værdiskabelse virksomheden mener at kunne få ud af sammenlægningen med MTG Nordics. 

MTG Nordics oplyser til TV 2, at de ikke har nogen kommentarer til aflysningen af fusionen, men at de er i dialog med TDC.