Business

Ryanair overvejer at genåbne base i Danmark

Ryanair er i Danmark med håb om at kunne genåbne en base i København. Men det kan blive svært at få betingelserne på plads.

Lavprisselskabet Ryanair har torsdag morgen inviteret danske fagforeninger til møde i København.

Mødet kan blive første skridt på vej mod en dansk overenskomstaftale. 

Det irske luftfartsselskab har ellers i årevis buldret mod fagforeninger, og Ryanairs administrerende direktør, Michael O'Leary, har tidligere truet med at flytte arbejdspladser væk fra lande, hvor fagforeninger gør det svært for Ryanair at drive forretning. Han har sågar udtalt, at han "hellere vil skære sine arme af" end forhandle med fagforeninger.

Men på det seneste er selskabet blødt op, og i sidste uge underskrev Ryanair for første gang nogensinde et udkast til en frivillig fagforeningsaftale med britiske piloter.

- Normalt vil Ryanair slet ikke tale med fagforeninger. Det ligger dybt i deres dna, at man ikke kan lide fagforeninger. Men der er sket en vis opblødning det seneste års tid, blandt andet fordi de europæiske piloter har lagt dem under pres, men også, fordi de virkelig mangler piloter i stort omfang, forklarer erhvervskommentator Henrik Ørholst.

Vil genåbne base i København

Siden Ryanair trådte ind på det danske marked i 1999, er de vokset til det tredje største luftfartsselskab herhjemme. Når de nu skal mødes med Flyvebranchens Personale Union (FPU), er det fordi, at begge parter har noget at vinde.

Mens fagforeningerne vil have bedre vilkår for medarbejderne, er Ryanair interesseret i at genetablere selskabets baser i Danmark, som ellers blev lukket ned i juli 2015 efter en længerevarende konflikt.

En genåbning af baserne er noget, som Ryanair forventer vil øge vækstmulighederne. Især København, hvor selskabet har knap to millioner årlige passagerer, er attraktiv for Ryanair.

- Nu hvor vi taler med fagforeninger i hele Europa, synes vi, at det vil være god praksis at komme herop og se, hvad grundlaget er for at genåbne baser her. Det er ikke forudbestemt, at vi kommer til at åbne en base, men det er en mulighed, siger personaledirektør Edward Wilson til TV 2.

Ryanair er interesseret i et genåbne en base i København, fortæller personaledirektør Edward Wilson før møde med danske fagforeninger. Video: Mikkel Secher

Men selvom Ryanair nu åbner for at sætte sig til forhandlingsbordet, vil de formentlig ikke være villige til at give sig ret meget i forhold til de nuværende vilkår, vurderer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

- Der kan vise sig at være nogle ender, der er ret svære at få til at mødes. Så jeg vil blive overrasket, hvis parterne kommer ud fra mødet og siger, at det bliver meget nemt at finde fælles fodslag.

Ryanair vil "modstå forstyrrelser"

Presset på Ryanair voksede mod slutningen af 2017, efter medarbejdere flere steder i Europa truede med strejker. Det har vist sig at være et pres, som Ryanair har været nødt til at reagere på.

Men da luftfartsselskabet tidligere på ugen fremlagde regnskab, fastslog direktør Michael O’Leary, at man var klar til at stritte imod, hvis ”fagforeninger, der repræsenterer vores konkurrenter, prøver at teste vores dedikation til vores forretningsmodel”.

- Vi er fuldkommen forberedt på at modstå enhver af den slags forstyrrelser, hvis det er nødvendigt for at forsvare vores omkostningsniveau og produktivitetsmodel, lød det fra Ryanair-chefen.

Derfor tvivler Jacob Pedersen også på, at der bliver indgået en aftale – i hvert fald lige foreløbigt.

- Man skal finde ud af, hvordan Ryanair kan blive ved med at have medarbejdere, der kan producere flyrejserne så billigt, som vi er vant til, med de vilkår, der ligger i fagforeningerne. Det er der, hvor kabalen bliver rigtig svær at få til at gå op, siger han.