Business

Ole Krohn: Landets største møbelfabrik ser ud til at overleve

De fleste vil sandsynligvis beholde deres job ved den konkursramte møbelfabrik Tvilum-Scanbirk. Men ikke alle kan vide sig sikre, siger Ole Krohn.

Fredag formiddag blev 700 medarbejdere ved møbelfabrikken Tvilum-Scanbirk sendt hjem – usikre på, om de gik weekenden i møde med en fyreseddel i vente.

For den østjyske fabrik er i dyb krise, og kun få timer efter medarbejderne gik hjem, blev virksomheden meldt konkurs.

Men nu kan de fleste af medarbejderne sandsynligvis ånde lettet op, siger TV 2s finanskommentator Ole Krohn.

Ifølge ham oplyste landets største møbelfabrik ved et informationsmøde mandag formiddag, at der er flere interesserede købere, som kan overtage fabrikken.

- Der er to spor, man følger. Det ene er er en ny kapitalfond i bedre form end den, der ejer fabrikken i forvejen. Det andet spor er en industriel spiller. Det vil sige en, som er inden for møbelfabrikation i forvejen, fortæller Ole Krohn og tilføjer, at der ikke er offentliggjort navne på byderne.

- Det er den industrielle byder, som er favorit til at overtage den her virksomhed, og kuratorerne var så optimistiske, at de sagde, det vil være mærkeligt, hvis det ikke bliver til noget.

Ikke alle kan føle sig trygge

Men selv hvis det lykkes at finde en såkaldt industriel køber til Tvilum-Scanbirk, er det ikke sikkert, at alle 700 medarbejdere kan føle sig sikre på en fremtid ved møbelfabrikken.

- Hvis du får en industriel spiller ind, vil man typisk se på, hvad man har i forvejen, og hvordan man eventuelt kan skære det til, så det kan komme til at løbe rundt. Så det kan koste nogle medarbejdere joblivet, siger Ole Krohn, som dog vurderer, at det er langt flertallet af medarbejderne, som vil kunne fortsætte ved møbelfabrikken.

- Det, der er fordelen ved et konkursbo, er, at man kan skære kagen til, som man vil, siger han.

Han tilføjer, at noget af det vigtigste for virksomheden nu og her er at holde på kunderne.

- Kuratorerne går ud til kunderne og siger: "Hold vejret, vær søde ikke at løbe videre til andre, for lige om lidt har vi en løsning", siger Ole Krohn.

Blandt vigtige kunder finder man den amerikanske detailvirksomhed Walmart.

Vigtigt for lokalområdet

De 700 ansatte i Tvilum-Scanbirk arbejder enten på fabrikken i Fårvang eller i nabobyen Kjellerup, og langt de fleste af dem bor i lokalområdet nord og øst for Silkeborg.

Det er Silkeborg Kommunes største produktionsvirksomhed, og en lukning af fabrikken vil derfor ramme lokalområdet hårdt.

- Jeg blev ked af det, jeg blev ærgerlig. Jeg tænkte, at det her er en sort fredag for Silkeborg Kommune, lød det fredag fra Steen Vindum (V), som er borgmester i Silkeborg Kommune, til TV 2 Østjylland.

Konkursen bliver udløst af, at flere leverandører af råvarer har lukket for kreditten og krævet deres gæld udbetalt.

Det falder sammen med, at Tvilum-Scanbirk på det seneste har kæmpet med nye regler for eksportmoms og en stor udenlandsk kunde, der ikke har aftaget det forventede antal møbler, oplyser advokat Ulrik Holsted Sandgreen fra Horten Advokatpartnerselskab. Sammen med advokat Morten Hans Jakobsen fra Gorrissen Federspiel er han sat ind som kuratorer i konkursboet.

Ulrik Holsted Sandgreen bekræfter overfor TV 2, at der er en løsning på vej. 

- Der er flere interesserede til virksomheden, men vi har brug for mere tid til at få den rigtige løsningen på plads, siger advokat Ulrik Holsted Sandgreen, der er sat ind som kurator ved den konkursramte møbelfabrik Tvilum-Scanbirk.

- Der er flere interesserede til virksomheden, men vi har brug for mere tid til at få den rigtige løsningen på plads. Derfor har jeg bedt medarbejderne vente, siger han og tilføjer, at møbelproduktionen er indstillet, indtil aftalen er på plads.

- Vi har en god følelse i maven, men vores førsteprioritet er at bevare flest mulige arbejdspladser, og det behøver vi flere dage til at få på plads.

Kuratorerne forventer at have en aftale klar i slutningen af ugen.