Business

Bitcoin er faldet 260 milliarder i værdi på én måned

Det er især udsigten til forbud mod kryptovalutaer på en række markeder, som er en del af årsagen.

Mange bitcoin-investorer har nok holdt lidt igen med champagnen i januar. 

På årets første dag skulle du slippe næsten 15.000 dollar for én bitcoin. Den pris er var ved månedens udløb faldet til 9000 dollar. Det er et fald på 40 procent. Det svarer til, at der er høvlet knap 262,2 milliarder kroner af dens samlede markedsværdi. 

Bitcoin kan dermed gå februar i møde med sit mest voldsomme fald i dens niårige historie. 

Kryptovaluta

Kryptovaluta er ment som digitale alternativer til almindelige penge. 

Kryptovalutaer er imodsætning til almindelige valutaer ikke reguleret af nogen regeringer eller centralbanker.

Bitcoin var den første kryptovaluta. 

Kryptovalutaer er kendt for at svinge exceptionelt meget i pris i forhold til almindelige valutaer 

Da værdien svinger meget, er der stor diskussion om, kryptovalutaer egentligt er alternativer til penge, eller om de ikke snarere er højriskofyldte investeringer. 

Kilder: cryptocurrencyfacts.com, fool.com 

Kryptovalutaen, som var den første i verden af sin slags, har været meget omtalt i løbet af 2017 på grund sin voldsomme himmelflugt på markedet. Fra første januar 2017 til sit højdepunkt den 18. december steg den således fra 973 dollar til 19.226 dollar, ifølge hjemmesiden coinmarketcap.com 

Lider under en stime af forbud 

Faldet fra de høje tinder skyldes blandt andet, at regeringen i Sydkorea meldte ud, at de vil forbyde al illegal handel med kryptovalutaer, og torsdag kom Indien med et lignende budskab.

Det skriver det engelske medie The Guardian. 

Dermed står al handel med bitcoin på sine to absolut største markeder for fald. Oven i hatten kommer det, at Facebook onsdag meldte ud, at de vil forbyde alle annoncer for kryptovalutaer til sine 1,4 milliarder daglige brugere.

Ligesom embedsmand fra den kinesiske nationalbank, efter et møde med topfolk fra regeringen, anonymt har fortalt nyhedsbureauet Reuters, at styret planlægger yderligere skridt for at stoppe handlen med kryptovalutaer. 

- På mødet blev der tydeligt efterspurgt tiltag mod de 'nyskabelser', der afviger fra den almindelige økonomi og unddrager sig regulering, siger viceguvernør i Kinas centralbank Pan Gongsheng i et notat, som Reuters har set.

Hertil udfordres bitcoin yderligere af en undersøgelse af de amerikanske myndigheder, om hvorvidt en af verdens største bitcoin-børser Bitfinex er forbundet med den digitale valuta Tether, en forbindelse der vurderes til at kunne skabe inflation i prisen på bitcoin med flere milliarder dollar.

Forholdet mellem Bitfinex og Tether er ifølge The Guardian uklart. Dog har begge selskaber den samme administrerende direktør, og Bitfinex er en af de børser, der har presset Tether mest, skriver The Guardian.

Interessen falder 

Efter at have været den populære dreng i klassen det meste af 2017, så lader det til, at interessen for krypto-pioneren er faldende. 

Det fortæller Nicholas Colas, medstifter af DataTrek Research og en af de første analytikere, som begyndte at følge bitcoin, til erhvervsmediet CNBC . Han har undersøgt Googles søgemønstre og har fundet ud af, at prisen på bitcoin i 2017 steg i takt med, at flere har søgt på "bitcoin" på Google. En såkaldt korrelation. 

- Kigger vi på december, skød søgeresultaterne i luften, sagde Nicholas Colas til det amerikanske finansmedie, og tilføjer at søgeresultaterne i den måned havde en tredobling verden over.  

Men i januar faldt søgeresultaterne ifølge dataanalytikeren med 75 procent. Altså samtidig med at prisen på bitcoin er styrtdykket. 

Nicholas Colas siger, at han mener, en del af forklaringen skal findes i, at bitcoin har været en indgang til kryptomarkedet for mange investorer. Og så snart de har været i markedet i noget tid, begynder de at interessere sig for andre kryptovalutaer, hvorfor hopper over til andre interessante emner. 

Han påpeger, at mens bitcoin er faldet, så har andre kryptovalutaer klaret sig noget bedre gennem januar.