Fusion mellem TDC og MTG kan være godt nyt for forbrugere, siger eksperter
TDC fremtidssikrer sig, og det er godt nyt for nordiske forbrugere, lyder det fra to eksperter. De tvivler dog på, om det nye selskab er stærkt nok.
I dag indgik TDC og MTG Nordics, der ejer Viasat, en aftale om fusion.
15 milliarder kroner måtte TDC hoste op med. Men så kan den danske kabel-tv- og telekæmpe også lægge Viasat, Viaplay og TV 3 ned i godteposen. Bolcher, som skal fastholde gamle kunder og lokke nye til.
- Vi vil have en enorm komplet samling af indhold. Sport som Champions League, tv og film. Og meget vigtigt vil vi have størrelsen til at fortsætte med at investere i nordisk drama og lokalt indhold, sagde TDC-direktør Pernille Erenbjerg på et pressemøde torsdag.
Medieanalytiker hos Copenhagen FutureTV, Claus Bülow Christensen, siger, at den nye storspiller på det nordiske marked åbner op for helt nye muligheder for ikke bare streaming, men også for, at de to parter nu selv kan producere kvalitetsindhold, der kan konkurrere med eksempelvis Netflix, HBO og Amazon.
- De får økonomiske muskler til at satse mere på originalt indhold og dermed blive en af de helt store spillere på området. Dermed får vi en stor indholdsproducent, som kan agere direkte konkurrent til eksempelvis Netflix, der også vil producere mere lokalt originalt indhold, som streamingtjenesten allerede har skudt i gang, siger Claus Bülow Christensen.
Oprustning er godt – men ingen helgardering
Succes er dog ingen garanti, lyder det samtidig fra medieanalytikeren. Han henviser til, at de amerikanske streaminggiganter allerede har bidt sig godt fast i de danske hjem.
- De amerikanske streamingtjenester har på kort tid invaderet det nordiske mediebillede, og der er ingen tegn på, at det stopper. Alene Netflix har en omsætning i Danmark på omkring én milliard kroner. Presset vil tværtimod blive større, og det kan gøre det svært for nye spillere, selv TDC, at trænge igennem til forbrugerne.
Hertil kommer også den faktor, at streamingmarkedet stadig er i en rivende udvikling, hvor ikke kun nye aktører dukker op, men også ældre medievirksomheder såsom Disney. De ser sit snit til at tjene flere penge på det indhold, de selv producerer.
- Den seneste udvikling går på, at nogle af de helt store producenter ikke længere vil sælge deres indhold gennem tredjeparter, men vil distribuere direkte ud til kunden gennem deres egne streamingstjenester. Disney er det bedste eksempel på en ny gigant på streamingmarkedet, der er i fuld gang at planlægge dette. Men også ejerne af de mest attraktive sportsbegivenheder vil overveje at gå i samme retning, lyder det fra Claus Bülow Christensen.
Han peger i den forbindelse på, at Viasat, som har levet fedt på at vise sport, netop har frygtet det sidste. Men fusionen med TDC kan måske netop gøre, at de stadig kan være med på den front.
Konsekvenserne er uklare
Fusionen kan ifølge Filip Wallberg, journalistisk lektor på Center for Journalistik ved Syddansk Universitet, give TDC nogle konkurrencemæssige fordele, som vi ikke helt kender omfanget af endnu, men som ifølge ham muligvis ikke er helt fair.
Han forklarer, at hvis vi vil se, hvor ekstremt det kan blive, skal vi kigge over på den anden side af Atlanten.
- Der findes en amerikansk mediegigant, som hedder Comcast, og det er dem, vi mere skal sammenligne med (i forhold til Netflix, red.). Det er et såkaldt konglomerat og er verdens største udbyder af både kabel-tv og telekommunikation.
Konsekvensen ved Comcast, og nu potentielt også med TDC, er, at de opnår så stærk en position på markedet, at de ikke kun indirekte, men også direkte kan svække deres konkurrenter, forklarer Filip Wallberg og sammenligner det med en motorvej.
- TDC kan ligesom Comcast tvinge konkurrenterne til at blive inde på krybesporet, hvor de kun kan køre 90 kilometer i timen, mens de selv kan drøne derudad i overhalingsbanen med 130.
Filip Wallberg siger, at worst case-scenariet er, at man i EU ophæver den lov, som skal sikre, at internetudbydere som TDC ikke giver sig selv alt for store forspring i forhold til de konkurrenter, som er afhængige af at bruge internetudbydernes netværk af master, sendere og kabler for at kunne sende indhold ud til kunderne. Den såkaldte lov om netneutralitet, som sidste år blev ophævet i USA.
- Der er vi ikke endnu i EU. Heldigvis. Men hvis man tager sølvpapirshatten på, så kan man godt frygte, vi kan ende der, og så vil TDC have en helt unik position på markedet. For som de selv siger, så er de det første konglomerat af sin art i Europa.
Skal dæmme op for kundeflugt
Yousee-kunderne fosser ud af butikken, 80.000 i 2017, hvilket bringer antallet af kunder under 1,3 millioner. Det laveste i moderne tid. Det skyldes ifølge de to eksperter først og fremmest streamingens opkomst og astronomiske vækst.
- Hele deres koncept er slet og ret under nedsmeltning, fordi distributionen i stigende grad foregår via streaming over internettet, lyder det fra Claus Bülow Christensen, medieanalytiker hos Copenhagen FutureTV.
Han forklarer, at fusionen er en direkte konsekvens af, at TDC er ved at være ret presset og derfor bliver nødt til at fremtidssikre sig selv.
Den vurdering deler lektor i journalistik Filip Wallberg, som tilføjer, at det for TDC i sidste ende handler det om at kapre så mange kunder som muligt. Han uddyber:
- Men det overraskende her er, at TDC ikke længere kun er i konkurrence med Stofa og andre traditionelle udbydere af tv-kanaler. Det er hele streamingmarkedet og dermed også alle producenter af underholdning, som streamer deres eget indhold. Det gælder både Netflix og HBO, men også medier som for eksempel TV 2, der har TV 2 Play.