Coop varsler lukning af række af butikker

16x9
Coop repræsenterer en række forskellige dagligvarebutikker, herunder Super Brugsen, Fakta, Irma og Kvickly. Foto: Jeppe Bjoern Vejloe / Scanpix Denmark (arkiv)

Coop-ledelsen kommer til at luge ud i butiksnettet og sortere de dårligste fra - også i mindre samfund.

En række butikker i Coop-koncernen risikerer at måtte lukke de kommende år som følge en af en ny treårsstrategi.

Det skriver Børsen, der har talt med bestyrelsesformand Lasse Bolander.

Han står over for at skulle finde trecifrede millionbesparelser, og det kommer blandt andet til at ske ved hjælp af butikslukninger.

En kort rød hale

- Vi skal hele tiden sørge for at have et butiksnet, hvor det, vi kalder den røde hale - nemlig butikker med kroniske underskud - skal være så kort som muligt, siger Bolander til avisen.

Ingen af Coops kæder er i princippet fredet. Heller ikke de butikker, der er medvirkende til at holde mindre bysamfund i live.

Det endda på trods af, at der i Coops vedtægter står, at man skal påtage sig et socialt ansvar.

- Vi vil gerne mobilisere borgerne i byen og gøre alt, hvad der er muligt. Når det er prøvet, og det ikke hjælper noget, så lukker vi, siger Lasse Bolander.

Rammer ikke kun små byer

Udmeldingen fra Coop skal også ses i lyset af, at der er mange dagligvarebutikker i forhold til landets indbyggere, siger Ole Krohn, som er TV 2s finanskommentator:

- Coop er som den største koncern nødt til at adressere det her ved at gå butikkerne igennem med en tættekam. Så tager man dem ud, der ikke er rentable, siger han.

Det kommer ikke nødvendigvis kun til at gå ud over mindre butikker i mindre byer.

- Vi kender alle den situation, at man står inden for meget få meter i en mellemstor by og kan se, at der er flere forskellige butikker fra samme kæde. For eksempel en Fakta tæt på en Super Brugsen. Så kan en af de butikker også komme i spil, siger Ole Krohn.

Ikke udsigt til store overskud

Den nye strategi blev vedtaget af Coops landsråd i november.

Det har tidligere været fremme, at Fakta, Kvickly og Brugsen-butikkerne skulle lægges sammen i én kæde, men den plan blev droppet.

På trods af besparelserne er der ikke udsigt til store Coop-overskud de kommende år.

Det skyldes ifølge Lasse Bolander, at supermarkedsgiganten står over for store it-investeringer.