Business

Netflix skovler milliarder ind

Netflix fik sidste år 24 millioner nye abonnenter. Nu pumpes milliarder i nyt indhold.

Der er medvind til streamingtjenesten Netflix i regnskabsbøgerne. Seriehit som 'Black Mirror' og 'Stranger Things' har fået forbrugerne til at finde kreditkortet frem og oprette en profil i et tempo, som Netflix aldrig har oplevet før.

I de sidste tre måneder af 2017 blev det således til 8,3 millioner nye abonnenter for den amerikanske streaminggigant – heraf er flere end seks millioner abonnenter fra andre lande end USA.

Og den store – og hurtige – ekspansion i udlandet imponerer medierådgiver Keld Reinicke, der har været med til at starte DR2, TV 2 Zulu og TV 2 Charlie op. For der er forskellige rettigheder til det samme indhold i forskellige lande, hvilket gør det til en kompliceret størrelse at brede en streamingtjeneste ud i hele verden.

- De rettigheder har de forhandlet rigtig klogt. Og derfor er de kommet meget større ud internationalt, siger Keld Reinicke.

Vil bruge 50 milliarder på indhold

Netflix vil investere 50 milliarder kroner i nyt, originalt indhold. Herunder også i dansk indhold.

- Vi tror på, at vores store investering i indhold betaler sig, skriver Netflix i regnskabet.

Og det tal imponerer Keld Reinicke:

- Hvis vi tager DR og TV 2 tilsammen, så når de op på fem milliarder kroner. Så det at investere 50 milliarder er rigtig, rigtig meget, siger han.

- De vil købe lokale ting også. Den første danskproducerede tv-serie, der hedder 'Rain', kommer på Netflix i år, siger medierådgiveren og henviser til, at der bliver hyret danske manuskriptforfattere, skuespillere og så videre til at producere den nye serie.

- Så vi kommer til at se lokalt indhold, som vi slet ikke har set før, siger Keld Reinicke.

Mere danskproduceret indhold

I en tid, hvor et nyt medieforlig fra Christiansborg vil tegne fremtiden for danskproduceret indhold, kan planerne fra Netflix om at komme ind på markedet for danskproduceret indhold måske skabe panderynker rundt omkring i mediedanmark. Men det bekymrer ikke Keld Reinicke, at en stor, international spiller nu byder ind.

- Vi kommer til at se nogle investeringer og nogle samarbejder, som gør, at vi faktisk får mere dansk fiktion og dokumentar. For Netflix’ måde at være i markedet er, at de har fundet ud af, at de bliver nødt til at lave lokale ting forskellige steder. Og det er ikke kun i Danmark, at de gør det, siger Keld Reinicke.

Omsætningen hos Netflix landede sidste år på lige over 70 milliarder kroner, mens der på bundlinjen landede omkring 3,4 milliarder kroner.

Nedskrivning på en kvart milliard kroner

Men selv om der er medvind på de finansielle poster, så listede Netflix også en nedskrivning på en kvart milliard kroner ud på det, som streamingtjenesten selv kalder ”ikke udgivet indhold, som vi besluttede ikke at sende ud".

Umiddelbart en lille note i regnskabet, men udenlandske medier, herunder nyhedsbureauet Reuters og CNN, har været hurtige til at sammenkoble nedskrivningen med de anklager om seksuelle overgreb, som i de seneste måneder er regnet ned over hovedrolleindehaveren fra hitserien 'House of Cards', Kevin Spacey.

Faktum er i hvert fald, at 'House of Cards' er pillet af skærmen, selv om en ny sæson var klar til udgivelse, ligesom en ny spillefilm med Kevin Spacey i hovedrollen heller ikke bliver til noget, selv om processen var langt fremskredet.

Netflix har også afbrudt samarbejdet med komikeren Louis C. K. der ligesom Spacey er blevet mødt af anklager om seksuelle krænkelser. Louis C. K. har offentligt indrømmet sine gerninger.