Business

I denne uge er Davos verdens mest magtfulde by

Statsoverhoveder, ledende erhvervsfolk og andre kendisser rejser i denne uge til schweiziske Davos til det årlige møde i World Economic Forum.

51 uger om året er Davos i Schweiz kendt som skisportssted. Og med i omegnen af 11.000 faste indbyggere er byen af en undselig størrelse.

Men i én uge om året strømmer magthavere, erhvervsledere og andre indflydelsesrige personer til byen i et antal, der mere end fordobler indbyggertallet.

Trump blandt talerne

Blandt talerne ved arrangementet er statsoverhoveder som USA’s Donald Trump, Storbritanniens Theresa May og statsminister Lars Løkke Rasmussen. Men også tunge erhvervsledere som Jack Ma, der står bag handelsplatformen Alibaba, Microsoft-stifter Bill Gates og Mærsk-topchef Søren Skou er på talerlisten.

I alt vil 70 statsoverhoveder og 1900 topfolk fra erhvervslivet gæste Davos i de næste dage. Læg hertil pressefolk, spindoktorer, sikkerhedsfolk, embedsmænd og en stor portion af verdenspressen, og den lille skiby er forvandlet til verdens mest magtfulde by for en stund.

Kvinder i fokus

Fra den finansielle verden er der tunge folk som Bank of England-chef Mark Carney og direktøren for den Internationale Valutafond, franskmanden Christine Lagarde, blandt talerne. Udover at offentliggøre Valutafondens økonomiske prognose for de kommende år er Lagarde også med på mødet for at tale under et af årets hovedpunkter på dagsordenen, nemlig hvordan 2018 skal være året, hvor kvinder opnår langt større ligestilling kloden rundt under overskriften "2018 will be a year for women to thrive".

Og selvom den årlige sammenkomst i Davos også i år er tungt ladet med mænd – kun omkring en fjerdedel af deltagerne er kvinder – så har World Economic Forum ved årets møde udnævnt syv kvinder som medformænd - og slet ingen mænd.

En af medformændene er netop Christine Lagarde, der op til mødet i et indlæg sammen med Norges statsminister, Erna Solberg, advokerer for, hvorfor det – også set fra et økonomisk perspektiv – er på tide at få kvinderne langt mere på banen med mere lige muligheder.

Flere arbejdende kvinder giver økonomisk løft

For hvis kvinder i lige så høj grad som mænd bliver en del af arbejdsmarkedet, vil eksempelvis Japan kunne løfte sit bruttonationalprodukt med ni procent, mens en tilsvarende øvelse i Indien vil løfte den indiske økonomi med hele 27 procent, skriver de to i deres fælles indlæg, der kan læses her.

Med andre ord er det, med de to medformænds ord, på tide, at vi erkender, at kvinders potentiale er ”makro-kritisk.”

Udover kvinders rettigheder og potentiale er der også fokus på mennesker kontra maskiner, og om maskiner og robotter kan erstatte mennesker.

I den mere kuriøse afdeling vil popstjernen Elton John tale om, hvordan der aldrig er en lige linje til succes.

Ingen beslutningskraft

World Economic Forums årlige møde i Davos bliver også kaldt for verdens største uofficielle topmøde. Vigtigt, fordi så mange statsoverhoveder og topchefer fra erhvervslivet og den kulturelle verden deltager.

Men topmødet i Davos er altså også uofficielt. Der er med andre ord ingen beslutningskraft. Så selv om der bliver debatteret, networket og udvekslet synspunkter, så ender mødet ikke i en fælles traktat eller andre aftalepapirer som vi eksempelvis kender det fra klimatopmøder eller EU-topmøder.