Business

Fejl og snyd koster Skat mindst 22,8 milliarder kroner

Små og mellemstore virksomheder snyder Skat for 7,2 milliarder om året, viser nye tal.

Nye tal fra Skat viser, at det såkaldte skattegab - det beløb, som ikke blive betalt i skat på grund af fejl og snyd - er steget støt gennem de sidste 10 år og nu er på mindst 22,8 milliarder kroner.

Desuden viser tal i et notat fra Skatteministeriet, at små og mellemstore virksomheder i løbet af ét år har snydt statskassen for 7,2 milliarder kroner.

En skatteadvokat påpeger overfor TV 2, at en af årsagerne er, at langt færre virksomheder bliver kontrolleret i dag end for 10 år siden.

- Vi ved, at man kontrollerer under en syvendedel af, hvad man gjorde for 10 år siden for de her virksomheder. I gamle dage blev alle virksomheder kontrolleret. I dag får de her virksomheder besøg mindre end én gang hvert 25 år. Det er formentlig en af forklaringerne, siger skatteadvokat Eduardo Vistisen til TV 2.

DI-direktør mener ikke, det er hans virksomheder, der står bag skattesnyd.

Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri (DI) tror på, at det ikke er hans medlemmer, der snyder, og han efterlyser en mere effektiv skattekontrol.

- Du har nogen, der laver nogle virksomhedskonstruktioner for at snyde i skat, og det er dem, vi skal efter, siger Kent Damsgaard.

- Der skal være en effektiv skattekontrol. Der, hvor man kan se, der er problemer, skal der være et massivt kontrolpres, siger Kent Damsgaard.

DI: Skatteregler bør forenkles

Han mener også, at nogle skatteregler skal forenkles, og at indberetningen skal automatiseres.

- Hvis vi for alvor skal det her til livs, skal vi gøre en række regler mere simple og enkle, så der ikke er nogen undskyldning for ikke at leve op til dem, og så skal vi i højere grad have dem automatiseret. Nu hvor vi er i 2018, bør vi kunne automatisere mange flere ting.

- Det vil gøre det meget lettere for alle de lovlydige virksomheder, det vil gøre det lettere for Skat, og det vil gøre det meget sværere for de banditter, der er derude, at lave fiks-fakserier, siger Kent Damsgaard.

Skat: Det er uacceptabelt

Jim Sørensen, direktør i Skat, erkender at det er uacceptabelt, at Skat mister 7,2 milliarder kroner på grund af små og mellemstore virksomheders snyd. Han siger, det er en lille gruppe, der står for en stor del af svindlen, men han indrømmer også, at Skat ikke ved, hvordan man skal stoppe dem.

- Jo, det er helt klart uacceptabelt. Det er jo fordelt på en kæmpe gruppe, og vi har ikke endnu fundet en metode, hvor vi kan finde lige nøjagtig de 8-10, som laver det her, men det er dem, som er det største problem.