Business

Udflytningen af job er 'fuldstændig ligegyldig' for dansk økonomi, siger økonom

Regeringens udflytning af 4000 statslige arbejdspladser betyder intet for samfundsøkonomien, mener økonom.

Regeringen har sendt i omegnen af 4000 offentlige arbejdspladser fra København og ud i landet i dens anden omgang af udflytninger.

Ifølge kritikerne af udflytningsøvelsen kan det koste på produktiviteten på de udflyttede arbejdspladser og dermed i sidste ende lavere velstand i samfundet som helhed.

Men det argument køber økonom Ulrik Bie ikke:

- Det er meget svært at aflæse det her minimale indgreb i den danske samfundsøkonomi, siger Ulrik Bie i News’ nye magasin BusinessClass. 

- For de enkelte husholdninger (der bliver berørt af flytningen, red.) er det selvfølgelig en meget, meget stor ting. Men for samfundsøkonomien er det her fuldstændig ligegyldigt, siger Ulrik Bie.

Han peger på, at 4000 arbejdspladser i det store billede er forsvindende få:

- Den her meget begrænsede øvelse, i forhold til samfundsøkonomien, den kommer ikke til at kunne mærkes nogen steder i de store tal, siger Ulrik Bie.

Fiffigt argument

Kritikerne af udflytningerne fremhæver også, at de risikerer at skabe pres på det lokale arbejdsmarked i de områder, der står til at få nye offentlige arbejdspladser. Og i en tid hvor manglen på kvalificeret arbejdskraft er begyndt at vise sig, kan det – ifølge kritikerne – være med til at øge flaskehalsene.

Men det argument holder ifølge debatredaktør på Børsen Thomas Bernt Henriksen ikke:

- Det er et fiffigt argument, som er godt til lejligheden. Lige nu er der en dagsorden, der hedder mangel på arbejdskraft, fordi økonomien har fart på, siger Thomas Bernt Henriksen og fortsætter:

- Men under finanskrisen mistede man i grove tal 5000 job i København og 100.000 udenfor København. Så at bruge et konjunkturargument om noget, som i virkeligheden er en strukturreform, det synes jeg bliver lidt kortsigtet, siger han.